Β. Ιωαννίδης: Οι σκοποί του Σωματείου «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» ήταν αλυτρωτικοί

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Βαγγέλη Ιωαννίδη – Δικηγόρο, συζητώντας για την δικαστική απόφαση που αφορά στο Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας. Ωστόσο το δικαστήριο έβαλε φρένο στη δημιουργία και την έγκριση του καταστατικού του εν λόγω σωματείου.

Όπως ο ίδιος τόνισε, έγινε προσπάθεια το 2022 να δημιουργηθεί σωματείο με τη μορφή ΜΚΟ ώστε να έχει την δυνατότητα χρηματοδότησης, με την επωνυμία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας».

«Οι σκοποί του σωματείου ήταν καταφανώς αλυτρωτικοί και δημιουργούσαν πρόβλημα στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, γιατί παραβίαζαν κατάφορα την ούτως ή άλλως προβληματική Συμφωνία των Πρεσπών. Δημιουργούσαν το πρόπλασμα, σαν σωματείο, να διεκδικήσει στο μέλλον τη δημιουργία ή αναγνώρισης ύπαρξης της ψευδώνυμης, δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» η οποία δεν υφίσταται. Αυτό μάλιστα ορίζονταν και στο καταστατικό του», είπε με έμφαση, τονίζοντας πως υπήρξαν και παρόμοιες προσπάθειες παλιότερα, προσπάθειες που όπως είπε γινόταν μετά από εντολές από «εθνικιστικά κέντρα» της γειτονικής χώρας.

«Ήρθαν και κατέθεσαν αίτηση δημιουργίας σωματείου στο Ειρηνοδικείο Φλώρινας, ζητώντας να αναγνωριστούν ως Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας, με σκοπό τη διάδοση της δήθεν «μακεδονικής» γλώσσας, με ύπουλους στόχους, ώστε να αναγνωριστεί η «μακεδονική γλώσσα και μειονότητα» εντός της ελληνικής επικράτειας», είπε ο ίδιος αναφορικά με τους στόχους του σωματείου.

Η τότε Εισαγγελέας Φλώρινας είχε κινητοποιηθεί, καταθέτοντας αίτηση ανακοπής και έφεση, ενώ το Εφετείο Δ. Μακεδονίας προ μηνός, απέρριψε τη δημιουργία του Σωματείου και διέταξε τη διαγραφή του από τα βιβλία σωματείων της Φλώρινας.

Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις επόμενες γενιές, σημειώνοντας πως η γειτονική χώρα παραβιάζει κατάπτυστα τη Συμφωνία, τη στιγμή που αποκαλούν τη χώρα «Μακεδονία», ενώ η Συμφωνία ορίζει ότι δεν υπάρχει «μακεδονική μειονότητα», καθώς επίσης αποτρέπει από τη δημιουργία «αλυτρωτικών» φορέων που στερούνται ιστορικής βάσης.

Σε ό,τι αφορά το ιδίωμα, ανέφερε πως είναι ένα κράμα λέξεων που περιέχει και αρχαίες ομηρικές λέξεις, έχοντας μια «σλαβοφανή χροιά», χωρίς να είναι καθαυτού σλαβικό. «Δεν έχει άμεση σχέση με την αυτοαποκαλούμενη «μακεδονική γλώσσα» των γειτόνων, που προσπαθούν πατώντας πάνω στο ιδίωμα να πουν ότι έχουν μακεδονική μειονότητα στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως το θέμα δεν είναι η ντοπιολαλιά αλλά η εθνικιστική εκμετάλλευση από κέντρα της γειτονικής χώρας. «Η προσπάθεια να δημιουργήσουν μειονοτικά προβλήματα, πατώντας σε ανύπαρκτα δήθεν γλωσσικά ζητήματα και ανύπαρκτες δήθεν μειονότητες, πρέπει να καταρρεύσει», ανέφερε με έμφαση.

Εκτίμησε πως το Σωματείο θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απ’ όπου θα προκύψει ότι οι προσπάθειές τους είναι μάταιες.

Τέλος, κάλεσε την Αθήνα να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και να προχωρήσει σε πιο ριζικές λύσεις, που διατίθενται από το διεθνές δίκαιο.

Πρόγραμμα 220 εκατ. ευρώ για άνεργους άνω των 30 ετών – Οι δικαιούχοι

Απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω του προγράμματος για τους άνεργους. Στο πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021- 2027» εντάσσεται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών,

Read More »

Το πρωτοσέλιδο του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ της Παρασκευής 15/11 και οι κυριότερες ειδήσεις

Ειρηναίος: «Εντός του ’25 δημιουργείται Μητροπολιτικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα» – Στα «σκαριά» μεγάλη Ψυχογηριατρική δομή στην πόλη Μποδοσάκειο: Στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στη

Read More »
X