Βάσεις 2025: Η βαθμολογία κόφτης για υποβολή μηχανογραφικού – Η αλήθεια για τα μόρια

Οι εκτιμήσεις Στρατηγάκη για το παιχνίδι των Βάσεων 2025 και πώς να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι έξυπνα το μηχανογραφικό

Μετά την σημερινή ανακοίνωση των βαθμολογιών στα Ειδικά και Μουσικά Μαθήματα πλέον οι υποψήφιοι προετοιμάζονται για την συμπλήρωση και υποβολή των Μηχανογραφικού με τελικό στόχο την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο όταν ανακοινωθούν οι Βάσεις 2025.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός Στράτος Στρατηγάκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ παρουσίασε τις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των φετινών Βάσεων Εισαγωγής, αλλά και τη σημασία των βαθμολογικών στοιχείων για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Σύμφωνα με τα στατιστικά και βαθμολογικά στοιχεία, παρατηρείται φέτος σημαντική αύξηση των υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των αριστούχων. Όπως ανέφερe χαρακτηριστικά «Στην Έκθεση, έχουμε πολύ λιγότερους αριστούχους και αρκετά περισσότερους κάτω από τη βάση σε σχέση με άλλες χρονιές (στο 1ο πεδίο). Βλέπουμε λοιπόν ότι φέτος οι αριστούχοι στη Γλώσσα ήταν ένα 23% πάνω από το 18, ενώ πέρυσι ήταν 2,26% — σχεδόν οι μισοί! Αντίστοιχα, αυξήθηκε και ο αριθμός των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση. Αυτό συνέβη σε όλα τα πεδία και είναι η βασική αιτία που δεν έχουμε πολλά παιδιά να “πιάνουν” το 19. Είναι γενικό φαινόμενο: σχεδόν διπλασιάστηκαν όσοι έγραψαν κάτω από τη βάση του 10 — όχι μόνο στη Γλώσσα, αλλά σε όλα τα μαθήματα — ενώ μειώθηκαν στο μισό περίπου οι αριστούχοι.»

Οι εκτιμήσεις Στρατηγάκη για το πώς θα διαμορφωθούν οι ΕΒΕ 2025 ανά Επιστημονικό Πεδίο
Η απόδοση των μαθητών διαμορφώνει άμεσα την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Ο μέσος όρος των βαθμολογιών στο 1ο πεδίο φέτος ανέρχεται σε 11,22, ελαφρώς χαμηλότερος από πέρυσι, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ΕΒΕ περίπου στο 8,98. Οι υποψήφιοι με μέσο όρο κάτω από το 8,43 δεν θα έχουν δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Στράτος Στρατηγάκης, η πορεία των βάσεων δεν θα είναι ενιαία. Δεν προβλέπονται οριζόντιες μεταβολές αλλά ήπιες αυξομειώσεις της τάξης των 30 έως 50 μορίων, ανάλογα με το πεδίο και τη σχολή. Κάποιες σχολές θα σημειώσουν μικρή άνοδο, άλλες πτώση. Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένονται μεγάλες διαφορές 300 ή 500 μορίων, όπως συχνά φοβούνται οι υποψήφιοι.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώνεται σε καθένα από τα συνολικά τέσσερα επιστημονικά πεδία από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων που δήλωσαν το πεδίο. Έτσι, από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών από τον μαθηματικό – αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη προκύπτει ότι στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών) η χαμηλότερη ΕΒΕ διαμορφώνεται στο 11,22 (από 11,37 πέρυσι) και η υψηλότερη στο 13,46 (13,64 πέρυσι).

Στο 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) η χαμηλότερη ΕΒΕ διαμορφώνεται στο 9,79 (από 9,69 πέρυσι) και η υψηλότερη στο 14,69 (14,53 πέρυσι).

Στο 3ο πεδίο (επιστημών υγείας και ζωής) η χαμηλότερη ΕΒΕ είναι 11,98 (από 11,96 πέρυσι) και η υψηλότερη στο 14,38 (14,35 πέρυσι).

Στο 4ο πεδίο (επιστημών οικονομίας και πληροφορικής) η χαμηλότερη ΕΒΕ είναι, όπως προελέχθη, στο 8,43 (από 8,34 πέρυσι) και η υψηλότερη στο 12,65 (12,52 πέρυσι).

Ειδικότερα όπως επισήμανε ο κ. Στρατηγάκης θέλοντας να εφιστήσει την προσοχή των υποψηφίων «Επειδή δεν είχαμε τεράστιες εκπλήξεις στις βαθμολογίες, δεν περιμένουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις στις βάσεις. Αναμένονται μικρές αυξομειώσεις — συν ή πλην, ανάλογα με τη σχολή και το πεδίο. Εκείνο όμως που είναι πιο σημαντικό και πρέπει να πούμε τώρα στα παιδιά είναι, προσέξτε πώς θα συμπληρώσετε το μηχανογραφικό σας! Κυρίως, μην εγκλωβίζεστε στις βάσεις. Μην λέτε «έχω 17.000 μόρια, άρα πρέπει να βρω σχολή που να είναι στο 18 ή στο 17,5». Αντίθετα, να ψάξετε τι θέλετε να σπουδάσετε. Υπάρχουν ευκαιρίες — ακόμα και για όσους δεν πήγαν καλά.»

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Στρατηγάκη η επιλογή σπουδών δεν πρέπει να καθορίζεται αυστηρά από τον αριθμό των μορίων. Αντί να κυνηγούν μια σχολή «αντάξια» των μορίων τους, οι υποψήφιοι θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό που τους εκφράζει πραγματικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχουν σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία με βάση από 8.000 έως 18.000 μόρια. Το ουσιαστικό ερώτημα είναι: «Τι θέλω να σπουδάσω; Ποιο αντικείμενο με ενθουσιάζει;» Σε αυτή τη φάση, το σημαντικότερο για τους μαθητές είναι να αποφύγουν τον εγκλωβισμό στη λογική των μορίων. Αντί να ψάχνουν απλώς μια σχολή που «αντιστοιχεί» στα μόριά τους, να επιδιώξουν να βρουν τη σχολή που τους εμπνέει και ταιριάζει στα ενδιαφέροντά τους. Αυτό είναι το κλειδί για να σπουδάσουν με νόημα και προοπτική.

Η βαθμολογία κόφτης για υποβολή μηχανογραφικού για τις Βάσεις 2025
Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του κ. Στρατηγάκη για το βαθμολογικό όριο που πρέπει να συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι ώστε να έχουν τα απαραίτητα μόρια για να έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό. Όπως ανέφερε «όσοι έχουν χαμηλό μέσο όρο κάτω από 8,43 δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό. Οι υπόλοιποι, όμως, μπορούν.» Μιλώντας μάλιστα για αυτό στο Dnews ο κ. Στρατηγάκης επεξήγησε ότι «κάτω από 8,43 αν βγει αυτό ακριβώς από τις ΕΒΕ γιατί μπορεί και να είναι τελικά 8,41 και 8,42 γιατί πάντα στο δεύτερο δεκαδικό υπάρχει μια απόκλιση δεδομένου ότι τα ποσοστά δεν τα δίνει το Υπουργείο για την ακριβέστερη πρόβλεψη ο υποψήφιος δεν μπορεί να υποβάλλει μηχανογραφικό»

Κλείνοντας τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι των Βάσεων 2025 δεν παίζεται μόνο στα μόρια, αλλά στη σωστή στρατηγική συμπλήρωσης του μηχανογραφικού. Οι βάσεις ανεβοκατεβαίνουν κάθε χρόνο, όμως η επιλογή σπουδών πρέπει να είναι συνειδητή και ουσιαστική.

Πηγή: dnews

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Εντυπωσιακή παρουσία με το εφηβικό χορευτικό στο «Γρεβενών Γεύσεις» (Φωτογραφίες & Βίντεο)

Ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας συμμετείχε δυναμικά στο 6ο φεστιβάλ τοπικών προϊόντων «Γρεβενών Γεύσεις». Το εφηβικό χορευτικό τμήμα του συλλόγου παρουσίασε παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς, κερδίζοντας τις

Read More »
X