Η εκπομπή True Story Radio Morning Club με τον Υπάτιο Μωυσιάδη & τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε την Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Υπουργό, πρώην Ευρωπαία Επίτροπο και Υποψήφια Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Η ίδια, μάλιστα, στο πλαίσιο της περιοδείας της, θα επισκεφθεί την πόλη της Πτολεμαΐδας την Παρασκευή, 30/08 στις 18:30 και θα συναντήσει φίλους και υποστηρικτές στο εργατικό κέντρο, ενώ το Σάββατο 31/08 στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο καφέ «HOME», στα Σέρβια.

Η ίδια, στη συνέντευξή της, αναφέρθηκε στο καλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στη Δ. Μακεδονία, λέγοντας πως αυτό οφείλεται στα στελέχη της, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μετάβαση, καταλήγοντας πως πρώτα πρέπει να κοιτάμε τοπικά και εθνικά τι μας έφταιξε και τελευταία να κρίνουμε την Ευρώπη.

Ειδικότερα, τόνισε πως το θέμα της απολιγνιτοποίησης συζητιέται από το ’90, σημειώνοντας πως ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης θα έπρεπε να πάει όλος ώστε η Πτολεμαΐδα και ο Νομός να γινόταν  το high tech λιμάνι της Ευρώπης:

«Οι λιγνίτες είναι μια πηγή ενέργειας που εξαντλείται και στην περιοχή μας ήταν μεγάλος πλούτος. Κάναμε αγώνα και πετύχαμε τον Πόρο, που έγινε για να προετοιμαστεί η περιοχή για την εποχή μετά λιγνίτη. Ο Πόρος έπρεπε να πάει όλος σε μια κατεύθυνση, ώστε να γίνει η Πτολεμαΐδα και ο Νομός, το high tech λιμάνι της Ευρώπης. Η περιοχή δεν προετοιμάστηκε για την εναλλακτική σφραγίδα. Τι θα είναι σήμερα η Πτολεμαΐδα και η Κοζάνη;», αναρωτήθηκε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία της με το ΠΔΜ και τον Κύκλο της Βοστώνης, προσθέτοντας ότι με βάση το Πανεπιστήμιο και τις επενδύσεις, θα αποκτήσει ο νομός ταυτότητα.

«Ελάχιστο ποσά εκταμιεύτηκαν από το 1 δις ευρώ του Ταμείου Μετάβασης»

«Την απόφαση για απολιγνιτοποίηση θα την παίρναμε. Την πήρε γρήγορα η χώρα. Θα ήταν μια σωστή απόφαση, αν τα τεράστια ποσά που διαθέτει η Ευρώπη για να δημιουργήσει πιλότους, τα διέθετε ώστε ο νομός μας να γίνει ο πιλοτικός νομός ώστε από περιοχή λιγνίτη να μετατραπεί σε κάτι άλλο. Είναι απίστευτο ότι πέντε χρόνια τώρα από την εκταμίευση του Ταμείου για τη Δίκαιη Μετάβαση, το 1 δις ευρώ που ανακοινώθηκε, εκταμιεύθηκαν 67.000 ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Ο οργανισμός είναι στην Αθήνα και κάνει εκεί αναθέσεις και δεν έχει τοπικά στελέχη», τόνισε επίσης.

Χαρακτήρισε αρνητικό case study για την Ευρώπη το πώς αντιμετωπίζεται η μετάβαση από το λιγνίτη στις ΑΠΕ, προτείνοντας πως τα έργα ΑΠΕ 1 GM της ΔΕΗ θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα να δοθεί φθηνό ρεύμα στους πολίτες της περιφέρειας.

 

«Γίνεται να αλλάξουμε το ρου της περιοχής»

Γίνεται να αλλάξουμε το ρου της περιοχής μας, απάντησε σε άλλο σκέλος της συνέντευξης, στεκόμενη στην ανάγκη προτού ανακοινωθούν –όπως έγινε από τον Πρωθυπουργό- τα 13 περιφερειακά προγράμματα να έχουν γίνει πρώτα εκτενή αναπτυξιακά συνέδρια που θα χωροθετούσαν τους στόχους της περιοχής. Σημείωσε πως η Δ. Μακεδονία πρέπει να δει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα (έχει κοντινό λιμάνι, αεροδρόμια, είναι κοντά στα σύνορα για την Ευρώπη, το ΠΔΜ μπορεί να προκαλέσει συνεργασίες με ερευνητικά πανεπιστήμια).

Ειδικότερα στάθηκε στον βιομηχανικό χώρο της Πτολεμαΐδας, λέγοντας πόσο μπορεί να συμβάλει προς της κατεύθυνση λ.χ. της αμυντικής βιομηχανίας και καταλήγοντας πως «γίνεται να ανατρέψουμε τον περιφερειακό χάρτη».

«Το ΠΑΣΟΚ ήρθε η ώρα να γίνει κεντρικός πόλος»

Στην κεντρική πολιτική σκηνή, απάντησε πως τα κόμματα είναι προσωποκεντρικά και αυτό γιατί έχουν υποχωρήσει οι συλλογικότητες οι ιδεολογίες και τα προγράμματα, με την ίδια να παίρνει απόφαση να κατέβει ως υποψήφια γιατί:

«Το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, η κυβέρνηση που έχει παντοκρατορία τρέχει με το ασανσέρ προς τα κάτω, ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και το ΠΑΣΟΚ ήρθε η ώρα να γίνει βασικός και κεντρικός πόλος. Υπάρχει ανάγκη διαφορετικών πολιτικών που θα μιλήσει στους νέους. Καταθέτω, επίσης, μια ισχυρή εμπειρία με βαθιές ρίζες στο ΠΑΣΟΚ και θητεία σε πολλές θέσεις, από την αυτοδιοίκηση μέχρι την Ευρώπη. Καταθέτω εμπειρία, ιδέες και πολύ ισχυρές διασυνδέσεις. Καταθέτω στην παράταξή μου τον προσωπικό μου φάκελο -που το ΠΑΣΟΚ μου έδωσε τη δυνατότητα να τον έχω. Τον καταθέτω στην παράταξη και στη χώρα και πιστεύω ότι θα προσφέρει ουσιαστικά στον αγώνα, ώστε να έρθουν 400.000 άνθρωποι και αυτός είναι ο στόχος μας. Να καλέσουμε ανθρώπους που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ, τον Κ. Μητσοτάκη και όσους πλέον δεν ψηφίζουν. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να φέρει τους νέους θυμίζοντας τι έκανε χρόνια πριν. Πρέπει να πούμε στους νέους γιατί μπορούμε να απαντήσουμε στα προβλήματά τους», είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας πως η ίδια έχει  ενεργή καμπάνια στο διαδίκτυο, συμμετοχή στο tik tok και έναν νέο τρόπο διαφορετικής επικοινωνίας.

Όποιος έχει το κέντρο γίνεται κυβέρνηση;

Στην ερώτηση προς τα που θα πάει το ΠΑΣΟΚ και ποιος ο χώρος του, απάντησε εμφατικά ότι όπως και στο ποδόσφαιρο, έτσι και στην πολιτική, όποιος έχει το κέντρο νικάει:

«Οι πόλοι στο ευρωπαϊκό επίπεδο είναι δύο: Σοσιαλοδημοκρατία και Συντηρητικά κόμματα. Αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που να έχει κυβερνήσει με θετικά αποτελέσματα δεν υπάρχει. Θα θέλαμε να εξηγήσουμε τι σημαίνει αριστερό κόμμα στην Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα όσα παρουσιάσει ορίζεται ως αριστερό; Το κοινό του προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ και είναι η ευρωπαϊκή σοσιαλοδημοκρατία. Οι πολίτες πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ το ’15 γιατί υπήρξε μια πολύ μεγάλη κρίση και το ΠΑΣΟΚ τότε αδικήθηκε παίρνοντας όλες τις ευθύνες.  Οι πολίτες θέλουν ισορροπία. Αυτή η ισορροπία ανοίγει πόρτες και παράθυρα, στους ανθρώπους που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΝΔ και στους ανθρώπους που είναι στο κέντρο. Και όπως λένε στο ποδόσφαιρο: Όταν δεν υπάρχει κέντρο χάνεις το παιχνίδι».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν απειλείται από διάσπαση»

Το ΠΑΣΟΚ δεν απειλείται από διάσπαση, απάντησε άλλο σημείο της συνέντευξης, σημειώνοντας ακόμη σε ό,τι την αφορά ότι καταθέτει πολύ διαφορετικές πολιτικές προτάσεις,  δεν είναι ενταγμένη σε εσωτερικές διαδικασίες και συγκρούσεις, αλλά και πως είναι όπως τόνισε «σε μια φάση πολιτικής ωριμότητας για σύνθεση και συναίνεση».

«Εγώ εγγυώμαι τη σύνθεση με κάθε τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές θα κινηθεί στον άξονα είναι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα, να προσελκύσει ψηφοφόρους», κατέληξε, επίσης, λέγοντας στο κλείσιμο πως η πολιτική της ρίζα είναι ο Νομός.

 

X