Την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 6% αποφάσισε τη Δευτέρα το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, μετά από εισήγηση της νέας δημοτικής αρχής και το Δήμαρχο, Γιάννη Κοκκαλιάρη να υποστηρίζει πως αυτή η ενέργεια έρχεται από το παρελθόν:

«Δεν έγιναν αυξήσεις τα προηγούμενα χρόνια και ήρθανε στην πλάτη μας. Έχει να κάνει σε συνάρτηση με τη ΔΙΑΔΥΜΑ, αναγκάζονται όλοι οι δήμοι να κάνουν αυξήσεις, εμείς πάμε σε 6% που σημαίνει 0.80 λεπρά ανά νοικοκυριό το μήνα, δυστυχώς είναι από το παρελθόν.

Τα όσα υποστήριξε ο νέος Δήμαρχος, αντέκρουσε ο Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος τόνισε πως παρά την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους η δική του δημοτική αρχή κατάφερε να έχει ισοσκελισμένα τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη:

«Δεν φορτώθηκαν επιπλέον βάρη στο Δήμο. Αποτυπώνεται όλο αυτό για το πως έκλεισε το τελευταίο τρίμηνο του έτους διότι οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές είναι στο 1,5εκ. ευρώ όταν εμείς παραλάβαμε 4,8εκ. Δεν υπάρχει συσσώρευση χρεών. Θα καταψηφίσουμε».

Για αποφάσεις που δεν έχουν φιλολαϊκό χαρακτήρα έκανε λόγο ο Χάρης Κουζιάκης, ανοίγοντας μάλιστα και το ζήτημα το οποίο ανέδειξε ο «Π» με την αύξηση της αποζημίωσης των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ για κάθε συνεδρίαση από 35 ευρώ στα 50:

«Ίσως να μη θεωρείται σημαντικό, αλλά σημειολογικά μπορεί να πιστεύουν κάποιοι ότι ενδιαφέρονται για οικονομικά ζητήματα. Φιλολαϊκός χαρακτήρας δεν είναι τα χτυπήματα στην πλάτη και τα χαμόγελα, αλλά να βάλουμε σε μια ρότα το Δήμο για ισονομία και ισοπολιτεία. Η ΔΕΥΑΚ είναι μεγάλο καράβι όχι ευκαιριακό και κάποιοι να αποκομίσουν οφέλη».

Λίγο νωρίτερα ο Γιάννης Κοκκαλιάρης είχε δικαιολογήσει την απόφαση, σημειώνοντας πως η νέα δημοτική αρχή θέλει ένα ισχυρό Δ.Σ. στη ΔΕΥΑΚ «ένα μαγαζί το οποίο πρέπει να βάλουμε μπροστά», όπως είπε. Και πρόσθεσε: «Να υπάρχει δικαιοσύνη ακόμα και στα μέλη του Δ.Σ. είναι το ελάχιστο για αυτούς τους ανθρώπους».

Μάλιστα στην επιχειρηματολογία της δικαιολόγησης της απόφασης, πρόσθεσε πως θα μπορούσε η ΔΕΥΑΚ να κάνει περισσότερα Δ.Σ. το μήνα, ενώ προσανατολίζεται σε μόλις ένα(1), κάτι που φυσικά δεν μπορεί να προβλεφθεί καθώς αυτό καθορίζεται βάση των θεμάτων τα οποία προκύπτουν.

Δεν είναι καλή περίοδος για αυξήσεις στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, σχολίασε ο Λάζαρος Μαλούτας.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X