Βαθυγάλανα νερά, πλούσια βλάστηση, πολύχρωμες ψαρόβαρκες αλλά και καθαρός αέρας είναι τα χαρακτηριστικά, της Λίμνης Βεγορίτιδας.

 

Ένα μίνι αφιέρωμα στη λίμνη Βεγορίτιδα δημοσίευσε η karfitsa.gr. Όπως αναφέρει η Έλενα Μητσάλη, πρόκειται για την 3η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα και είναι μοιρασμένη ανάμεσα στην Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία.

Στις όχθες της Λίμνης Βεγορίτιδας συναντώνται δύο οικισμοί, η κοινότητα της Άρνισσας και ο Άγιος Παντελεήμονας ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και τα κρυμμένα διαμαντένια χωριά όπως το Μανιάκι, το Φαράγγι, η Βέγορα, η Ξανθόγεια και ο Άγιος Αθανάσιος.

Ένα από τα χωριά που κλέβουν την παράσταση , λόγω της ιδιαιτερότητας του είναι το Μανιάκι, στο οποίο μένουν 411 μόνιμοι κάτοικοι..

Αυτό το μικρό χωριό αποτελεί το «διαμάντι» της Φλώρινας καθώς είναι κτισμένο στη νοτιοανατολική όχθης της Βεγορίτιδας, και αποτελεί μία από τις παραλίμνιες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αμυνταίου.

Μέσα στο Μανιάκι ο επισκέπτης συναντά την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, μια κεντρική πλατεία με κούνιες, δύο παιδικές χαρές, καφενεία , παντοπωλεία καθώς και το κεντρικό πλατάνι όπου δίνει την δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες να δροσιστούν κάτω από την σκιά του πλατάνου.

Μάλιστα, η Βεγορίτιδα αποτελεί «φαβορί» επιλογής σε όσους θέλουν να ξεφύγουν από την βαβούρα της πόλης, να κάνουν πεζοπορία, ποδηλασία, να ψαρέψουν, να κολυμπήσουν στα νερά της αλλά και να ταξιδέψουν σε ένα τοπίο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και πίνακας ζωγραφικής.

 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

X