Υπάρχει ένας διαδεδομένος μύθος που αναφέρει ότι τα άτομα με Διαβήτη δεν πρέπει να καταναλώνουν φρούτα, επειδή περιέχουν ζάχαρη. Τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Η απάντηση έρχεται από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία που τονίζει ότι τα άτομα με Διαβήτη μπορούν να καταναλώσουν όποιο φρούτο επιθυμούν αρκεί να μην είναι αλλεργικοί σε αυτό.

Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι το είδος των φρούτων, καθώς τα αποξηραμένα φρούτα και οι χυμοί κρύβουν κάποιους κινδύνους.
Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν παραπάνω σάκχαρα, ενώ οι χυμοί στερούνται πολύτιμων βιταμινών και φυτικών ινών και είναι επίσης πλούσιοι σε σάκχαρα.

Επίσης, οι χυμοί έχουν το μειονέκτημα ότι μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες τους με σχετική ευκολία, κάτι που σημαίνει πολλούς υδατάνθρακες και πολλές θερμίδες.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα φρούτα αθώα.

Για να διαχωρίσει το άτομο με διαβήτη ποια φρούτα είναι ασφαλή και ποια όχι, ένας ασφαλής τρόπος είναι ο γλυκαιμικός τους δείκτης (ΓΔ) που δείχνει πόσο γρήγορα μια τροφή ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα.

Ένας άλλος χρήσιμος δείκτης είναι το γλυκαιμικό φορτίο (ΓΦ) το οποίο επιπρόσθετα λαμβάνει υπόψη τους υδατάνθρακες που προσφέρει κάθε μερίδα του τροφίμου.

Φρούτα με Χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη

Μήλα
Αβοκάντο
Μπανάνες
Μούρα
Κεράσια
Γκρέιπφρουτ
Σταφύλι
Ακτινίδια
Νεκταρίνια
Πορτοκάλια
Ροδάκινα
Αχλάδια
Δαμάσκηνα
Φράουλες
Φρούτα με μέτριο Γλυκαιμικό Δείκτη
Σύκα
Παπάγια
Ανανάς
Πεπόνι
Φρούτα με υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη
Χουρμάδες
Μάνγκο

Aν και είναι ασφαλή για κατανάλωση από τα άτομα με Διαβήτη, τα φρούτα με υψηλό ΓΔ θα πρέπει να αποφεύγονται έναντι εκείνων ποι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Τα οφέλη των Φρούτων

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα φρούτα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση των σακχάρων και συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Επίσης χάρη στις φυτικές ίνες και την αυξημένη περιεκτικότητα τους σε νερό, προκαλούν κορεσμό, μειώνουν τη συνολική πρόσληψη τροφής και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους. Άρα έχουν και έμμεση επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, χάρη στην πλούσια γεύση τους, τα φρούτα μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη για γλυκιά γεύση, με πολύ λιγότερες θερμίδες και καθόλου λιπαρά.

Επίσης τα φρούτα περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά: κάλιο και τρυπτοφάνη (μπανάνες), βιταμίνες A και C (πορτοκάλια και γκρέιπ φρουτ).
Πόσα μπορεί να καταναλώνει το άτομο με διαβήτη;

Όσα και ο γενικός πληθυσμός: πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Πόσο είναι μια μερίδα; Ένα μετρίου μεγέθους φρούτο, π.χ. ένα μήλο, μια μπανάνα, ένα πορτοκάλι, είναι μια μερίδα. Για τα μικρότερα φρούτα, όπως τα δαμάσκηνα ή τα βερίκοκα η μερίδα είναι δύο δαμάσκηνα ή τρία βερίκοκα, ενώ για τα ακόμη μικρότερα π.χ. τα μούρα, η μερίδα ισούται με ένα φλιτζάνι.

Όταν μιλάμε για μεγαλύτερα φρούτα, η μερίσδα ισοδυναμεί με μία φέτα καρπούζι, μία φέτα παπάγια ή μισό γκρέιπφρουτ.

Μία μερίδα φρούτου, όπως για παράδειγμα ένα μέτριο μήλο περιέχει περίπου 15 -20 γρ. υδατανθράκων.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται, όπως είπαμε και παραπάνω, τα αποξηραμένα φρούτα, όπου η μερίδα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 γραμμάρια.

Η ποικιλία στην κατανάλωση φρούτων είναι σημαντική, καθώς κάθε φρούτο με διαφορετικό χρώμα προσφέρει διαφορετικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, το ίδιο και η κατανομή τους στο ημερήσιο διαιτολόγιο, ώστε να μην εκτινάσσεται η πρόσληψη υδατανθράκων και σακχάρων.

Πηγή:https://www.dnews.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X