Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε την Ελισάβετ Δερβενιωτάκη, αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης, η οποία μίλησε για τις αυξήσεις που επιβαρύνεται ο ασθενής αγοράζοντας τα γενόσημα φάρμακα.
Όπως τόνισε η ίδια, δεν αυξήθηκε η τιμή του φαρμάκου αλλά η συμμετοχή του ασφαλισμένου. «Βρεθήκαμε προ εκπλήξεως και πολύ παραπάνω οι ασθενείς, γιατί τρεις μέρες πριν από την ώρα που δημοσιεύθηκε το νέο δελτίο φαρμάκων βλέπουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων σε φάρμακα πολύ χρησιμοποιούμενα, όπως για τη χοληστερίνη η συμμετοχή του αυξήθηκε τρεις φορές επάνω. Από 3 ευρώ θα πάει 8 ή 9 ευρώ. Το ίδιο για άλλο φάρμακο χοληστερίνης θα πάει από 6 ευρώ στα 20 ευρώ».
Η κ. Δερβενιωτάκη τόνισε πως πρόκειται για αυξήσεις σε ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα, αλλά και φάρμακα για καρκινοπαθείς (καρκίνος προστάτη) που βγαίνει 20 ευρώ συνεισφορά (ακόμη και με μηδέν % συμβολή ασφαλισμένου). Αυτό ισχύει για πάνω από 1.500 γενόσημα φάρμακα, κάτι που όπως λέει δυσκολεύει το έργο των φαρμακοποιών, που έρχονται αντιμέτωποι με τη δίκαιη αγανάκτηση του κόσμου.
Εναλλακτική λύση είναι να αλλαχθεί το φάρμακο για τον ασφαλισμένο, αλλάζοντας τη θεραπεία του και πηγαίνοντας σε πιο φθηνό γενόσημο (αλλαγή δραστικής ουσίας, από τον υπεύθυνο γιατρό).
Αν συγκρίνει κανείς σήμερα γενόσημα και πρωτότυπα φάρμακα, η κ. Δερβενιωτάκη τονίζει πως σήμερα έχουν γίνει ακριβά τα γενόσημα. Προσέθεσε πως έχουν υποστεί αυξήσεις και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (όπως τα παυσίπονα) με τις εταιρείες να αλλάζουν τις τιμές, ωστόσο σε αυτά υπάρχει άλλος τρόπος διατίμησης.
Πλέον σε κάποια φάρμακα, ο ασφαλισμένος συμμετέχει με 50% και 70% σε κάποια φάρμακα, δημιουργώντας, ουσιαστικά, πρόβλημα στον ασφαλισμένο. Το Υπ. Υγείας απάντησε πως τέθηκε σε εφαρμογή νόμος του ’21, με τον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο να ζητάει την κατάργηση του νόμου, λέγοντας πως είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας.