Σύντομα οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν νέες αυξήσεις στις τιμές του καφέ στα σούπερ μάρκετ, καθώς οι τιμές στη χονδρική σημειώνουν σημαντική άνοδο. Συγκεκριμένα, η ποικιλία Arabica καταγράφει αύξηση 40-45%, ενώ η Robusta σημειώνει άνοδο 65%, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιαγκόγλου, ανέφερε ότι εάν συνεχιστεί αυτή η τάση στα χρηματιστήρια, οι τιμές του καφέ θα αυξηθούν περαιτέρω. Ήδη οι καταναλωτές αναμένεται να δουν μεγάλες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Για παράδειγμα, ο εσπρέσο σε κάψουλες μπορεί να αυξηθεί από τα 5 στα 6 ευρώ, ενώ ο αλεσμένος εσπρέσο από τα 6 στα 7,2 ευρώ. Ο ελληνικός καφές, που αυτή τη στιγμή κοστίζει 3,9 ευρώ, ενδέχεται να φτάσει τα 4,7 ευρώ.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, μετά την επαναφορά του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ στο 24%, προειδοποιούν για νέες αυξήσεις στις τιμές, εάν συνεχιστεί η άνοδος στις τιμές της πρώτης ύλης.

Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ αποδίδει αυτές τις αυξήσεις σε παράγοντες όπως η ξηρασία και η κερδοσκοπία, που ωθούν τις τιμές του καφέ σε νέα ύψη.

X