Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Πτολεμαΐδας, απο τον Προϊστάμενο του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο Θεόφιλο Φραγκουλίδη σήμερα Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου είναι η αρχαιότερη Θεία Λειτουργία και τελείται κατά τον πρωτοχριστιανικό τρόπο.

Σήμερα η λειτουργία αυτή τελείται τιμητικά μια φορά το χρόνο, στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιακώβου, και προαιρετικά την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, όπου και πάλι η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του.

Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας γίνεται έξω από το Άγιο Βήμα. Ακολουθεί ανάγνωσμα από την Αγία Γραφή στο κέντρο του Ναού και ο ιερέας είναι στραμμένος κατά την τέλεση της θείας Λειτουργίας προς τους πιστούς.

Επίσης, σε ορισμένους ναούς, η Θεία Κοινωνία προσφέρεται στους πιστούς διαφορετικά, καθώς μεταλαμβάνουν χωριστά το Αίμα και το Σώμα του Κυρίου, όπως συνηθιζόταν μέχρι τον 5ο αιώνα.

Στο κήρυγμα του ο πατήρ Θεόφιλος, αναφέρθηκε στην τάξη της Θείας Λειτουργίας, και στις ανάγκες που οδήγησαν στην σημερινή μορφή της, ενώ ανακοίνωσε ότι το βράδυ, στις 11μ.μ. θα ξεκινήσει η ακολουθία του Εσπερινού και η Τελετή έναρξης του νέου έτους.

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X