Δεν πρόκειται για κάτι επίσημο και θεσμοθετημένο, αλλά για μια παράδοση που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και τηρείται ευλαβικά και με απόλυτη συνέπεια από κάθε πολιτικό, μικρής, μεσαίας ή μεγάλης εμβέλειας και ανεξάρτητα απ’ το χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται (κοινοβούλιο ή αυτοδιοίκηση).

Η συμμετοχή τους στο κόψιμο της πίτας πολιτιστικών, κοινωνικών, επαγγελματικών, φυσιολατρικών, κυνηγητικών, εξωραϊστικών και γενικώς πάσης φύσεως και θεματολογίας συλλόγων, σωματείων ή φορέων.

***

Το κόψιμο της πίτας των συλλόγων κ.τ.λ. αρχίζει αμέσως μετά την έλευση του νέου έτους (σ. σ. μέχρι σήμερα δεν υπήρξε περίπτωση συλλόγου που να έκοψε την πίτα πριν έρθει το νέο έτος. Αν υπήρξε σύλλογος που έκοψε την πίτα Δεκέμβριο, για παράδειγμα, σίγουρα οφείλεται στο ότι θα μεσολάβησε κάποιο έκτακτο γεγονός που τον ανάγκασε να αναβάλει επί μακρόν τη σχετική εκδήλωση).

Συνεχίζεται δε με αμείωτο ρυθμό μέχρι τις αποκριές, οπότε και ολοκληρώνεται καθώς αμέσως μετά μπαίνουμε στη Σαρακοστή και μιας και το κόψιμο της πίτας συνοδεύεται στις περισσότερες περιπτώσεις και από χορούς και γλέντια δεν ενδείκνυται γι’ αυτή την περίοδο που είναι η εποχή της νηστείας εν όψει του Πάσχα.

Φέτος, η Μεγάλη Αποκριά πέφτει στις 17 Μαρτίου, η οποία μπορεί και να θεωρηθεί και ως η καταληκτική ημερομηνία.

***

Αυτά σε ό,τι αφορά τους συλλόγους που γι’ αυτούς το κόψιμο της πίτας τους θεωρείται ως μείζον ετήσιο γεγονός και μια πολύ καλή ευκαιρία να ανταμώσουν τα μέλη τους.

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς είναι και γι’ αυτούς μείζον γεγονός, επίσης, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να συναντηθούν και ν’ ανταλλάξουν ευχές με σίγουρους, δυνητικούς ή πιθανούς μελλοντικούς ψηφοφόρους.

Δυνατότητα την οποία όλοι τους, χωρίς καμιά εξαίρεση, δεν αφήνουν ποτέ να πάει χαμένη αφού πρόκειται για μια από τις βασικότερες συνιστώσες της πολιτικής τους δραστηριότητας, για ορισμένους δε είναι, ουσιαστικά, και η μοναδική που ασκούν.

***

Γι’ αυτό κάθε τέτοια περίοδο οι πολιτικοί διαμορφώνουν το πρόγραμμα τους ανάλογα με τις προσκλήσεις που θα λάβουν, και συνήθως παίρνουν σχεδόν απ’ όλους τους συλλόγους.

Αν προκύψουν και κάποιες άλλες υποχρεώσεις τους μπορεί σε κάποιους μικρούς συλλόγους να στείλουν απλώς έναν χαιρετισμό, αλλά ο κόσμος να χαλάσει θα δώσουν οπωσδήποτε το παρόν σε εκείνους που γνωρίζουν πως έχουν μεγάλο αριθμό μελών και που η ετήσια εκδήλωση τους για την κοπή της πίτας στέφεται συνήθως από μεγάλη επιτυχία σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή.

Η διαμόρφωση του προγράμματος τους γίνεται αντιστρόφως και ανάλογα με τη δυναμικότητα του κάθε συλλόγου.

Ξεκινάνε από τους ολιγομελείς στους οποίους θα μείνουν για λίγο, ίσα για να ανταλλάξουν ευχές και να χαιρετίσουν δια χειραψίας όλους τους παραβρισκόμενους, συνεχίζουν μ’ εκείνους που έχουν περισσότερα μέλη δίνοντας τους λίγο πιο πολύ χρόνο και αφιερώνουν το υπόλοιπο της βραδιάς τους σε όσους δημιουργούν το αδιαχώρητο στο κέντρο διασκέδασης που έχουν επιλέξει.

***

Αν ο σωστός προγραμματισμός σε ποιες κοπές πίτας θα πάει ένας πολιτικός είναι η καλή αρχή, για να υπάρξει μια επιτυχημένη συνέχεια θα πρέπει να διαθέτει δύο, συγκεκριμένες, δεξιότητες.

Η μία, να γνωρίζει να χειρίζεται με επιδεξιότητα μεγάλα μαχαίρια, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για να κόψεις μια πίτα.

Προσόν ιδιαίτερα σημαντικό και χρήσιμο τόσο για τον ίδιο, όσο και για όσους βρίσκονται συνήθως παραταγμένοι γύρω από την πίτα, προκειμένου να μην υπάρξουν τραυματισμοί.

Και όχι απλά να γνωρίζει να χειρίζεται το μαχαίρι αλλά και να μοιράζεται το χειρισμό του με δύο, τρεις, μπορεί και πολλούς περισσότερους επισήμους, οι οποίοι είναι σίγουρο πως δεν θα χάσουν την ευκαιρία να δώσουν και αυτοί το παρόν, για να κόψουν όλοι μαζί την πίτα.

***

Η άλλη απαραίτητη δεξιότητα, είναι το να γνωρίζει την τέχνη του πλασαρίσματος σε καλή και εμφανή θέση όταν πρόκειται να βγει η αναμνηστική φωτογραφία.

Επειδή θεωρείται απόλυτα βέβαιο και σίγουρο πως θα συμπέσει με άλλους που βρίσκονται στην ίδια εκδήλωση για τον ίδιο λόγο μ’ αυτόν, όλοι τους θα προσπαθήσουν να πλασαριστούν στην καλύτερη δυνατή θέση για να φαίνονται καθαρά και μπροστά μπροστά όταν δημοσιευτεί η εφημερίδα.

Αν ατυχήσει και βρεθεί, από λάθος ή… σπρώξιμο αντιπάλου, στο πλάι της φωτογραφίας όπου ίσα που θα φαίνεται, τότε τζάμπα ο κόπος και κρίμα και η βενζίνη που ξόδεψε.

Έχει φυσικά το δικαίωμα να ζητήσει επανάληψη της φωτογραφίας, κάτι που πολλοί το ασκούν, ιδιαίτερα οι πιο έμπειροι, αίτημα που συνήθως γίνεται αποδεκτό.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X