Το τμήμα εθελοντριών αδελφών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), ιδρύθηκε το 1977, με πρωτοβουλία της Ειρήνης Βαρβαρούση-Τσατσαγιάννη και από ορισμένες φίλες της, που «σπάστηκαν την ιδέα της.

Η επικοινωνία της, με την κεντρική διοίκηση του Ελληνικού ερυθρού σταυρό, έγινε αποδεκτή, με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση από τη διοίκηση, που την απέστειλαν τις σχετικές οδηγίες για τα πρώτα βήματα του νέου τμήματος, έτσι, οι νέες εθελόντριες, με την έγκριση της κεντρικής διοίκησης, σχημάτισαν το πρώτο, προσωρινό, συμβούλιό τους, που απαρτίστηκε από τις κυρίες:

Τσατσαγιάννη Ειρήνη, Πρόεδρος, Καζαντζή Ελισάβετ (Λίζα), Γεν. Γραμματέας, Φραγκουλίδου Χαρίκλεια-Ταμίας (υπάλληλος της πρόνοιας) και Καραχισαρλή Θεοδώρα (Λόλα – μέλος-).

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος και το νέο τμήμα αριθμούσε πάνω από 70 μέλη. Το επόμενο βήμα, που ήταν η εκπαίδευση των μελών, πάνω σε Θέματα υγείας (ιατρικά) και κοινωνικής προσφοράς, άρχισε να λειτουργεί με εντατικό ρυθμό, ώστε, οι εκπαιδευόμενες να είναι έτοιμες το συντομότερο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο της περιοχής μας και όχι μόνο.

Πρέπει να σημειώσουμε, πως, η ανταπόκριση των γιατρών της πόλης, για τα μαθήματα που τους αφορούσαν ήταν καθολική, ενδεικτικά αναφέρουμε, τη μικροβιολόγο, Ιωάννα Μοσχίδου-Ευαγγέλου, το χειρουργό, Βασίλη Βύζα, το γυναικολόγο, Ευαγγέλου Μιχάλη.

Τα σχετικά θεωρητικά μαθήματα γίνονταν στην αίθουσα του “Καλού Σαμαρείτη”, που με πολύ αγάπη και προθυμία παραχώρησε η διοίκησή του, ενώ η πρακτική άσκησή τους πραγματοποιήθηκε στο “Μαμάτσειο” Νοσοκομείο Κοζάνης -λόγω έλλειψης Νοσοκομείου στην πόλη μας-.

Και ενώ η σχετική εκπαίδευσης τελείωσε γρήγορα, η υπόσχεση και απονομή των διπλωμάτων πραγματοποιήθηκε την 10η Ιανουάριου 1982 στην αίθουσα του “Καλού Σαμαρείτη”,

Στη σχετική τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της Κεντρικής Διοίκησης του Ε.Ε.Σταυρού, που απένειμαν και τα σχετικά διπλώματα στην 1η ομάδα του τμήματος του Ελληνικού

Eρυθρού Σταυρού Πτολεμαΐδος

Στη φώτο μας, από αριστερά, οι πρώτες ερυθροσταυρίτισσες:

Σειρά 1η: Τσοκαρίδου Μαρία (Μαίρη), Καζαντζή Ελισάβετ (Λίζα)-Γραμματέας του Δ.Σ. Πτολεμαΐδος-, ακολουθούν οι εκπρόσωποι του Ε.Ε.Σ. της Κεντρικής Διοίκησης,

Παλαμίδου Μαριέττα, Γεωργακόπουλου Ελισάβετ, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ., Σπυρόπουλου Ελένη και Φραγκουλίδου Χαρίκλεια, μέλος του Δ.Σ. Πτολεμαΐδος-.

Σειρά 2η: Μήτκα Νίκη, Τσατσαγιάννη Ειρήνη-Πρόεδρος του Δ.Σ. Πτολεμαΐδος-, Καρύδου Σοφία (Φίτσα), Φυδά Θεοδώρα, Φρυδά Δήμητρα, Λεσγίδου Μάρθα, Βαρβαρούση Ιωάννα, Αποστολίδου Ρένα και Χατζηιωαννίδου Ελένη.

Σειρά 3η: Απαζίδου Λουκία, Ορφανίδου Σοφία, Χατζηπαναγιωτίδου Κυριακή (Κική), Καραχισαρλή Θεοδώρα (Λόλα), Αυγεροπούλου Άννα, Καραφουλίδου Κλεονίκη ( Νίκη). Ιασωνίδου Ανατολή και Φωτιάδου Ειρήνη.

Να σημειώσουμε ακόμα, πως, μετά την επίσημη μορφή που πήρε το τμήμα και βάση της καταστατικής διάβρωσης, η πρόεδρος, Τσατσαγιάννη Ειρήνη, παραιτήθηκε από το αξίωμα της του Δ.Σ. και ανέλαβε αυτό της Προέδρου της Τοπικής Εφορίας των εθελοντριών, ενώ παράλληλα, με ομόφωνη απόφασή του, το Δ,Σ, όρισε την κ. Ιωάννα Μοσχίδου-Ευαγγέλου, ως Πρόεδρο του Δ.Σ.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X