Είναι αλήθεια, φίλες και φίλοι  αναγνώστες και όχι μόνο, πως, η ίδρυση και Λειτουργία

της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών Καϊλαρίων-Πτολεμαϊδος, προσέφερε πολλά στην αγροτική περιοχή μας που καλύφθηκε από τους πρόσφυγες της ξεριζωμένης γενιάς του Πόντου, της Θράκης, της Μικράς Ασίας και όχι μόνο, μιας γενιάς που γνώρισε τις θηριωδίες της οθωμανικής κυριαρχίας, με εξορίες, εκτελέσεις, ληστείες και κάθε είδους κακοποιήσεις της Ανθρώπινης αξιοπρέπειας και σα να μη έφταναν όλα αυτά, ακολούθησε και μια σειρά εμπόλεμης περιόδου μέχρι το 194 9 με θύματα και σκληρές δοκιμασίες για το λαό μας και ιδιαίτερα για τους εξόριστους πρόσφυγες που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν τη Μητέρα Πατρίδα και έτρεξαν στα πεδία των μαχών και της ζωής να την υπερασπιστούν. Γενναιότητα, Ψυχοσύνθεση, οι παραδόσεις ή ΦΥΛΗΣ ;;;

Ακριβώς, στο κρίσιμο αυτό σημείο, ο ρόλος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών συντέλεσε δραστικά και αποφασιστικά, τόσο, με την προμήθεια γεωργικού μηχανολογικού εξοπλισμού, λιπασμάτων και ότι άλλο είχε σχέση με την ποσοτική και ποιοτική αύξηση της γεωκτηνοτροφικής παραγωγής, με αποτέλεσμα την εισοδηματική αύξηση των αγροτών μας για την καλυτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η Ε. Γ. Συνεταιρισμών Πτολεμαϊδος, λειτούργησε πολυκατάστημα (στο κέντρο της πόλης), τόσο για είδη ρουχισμού, όσο και τροφίμων..

Σε ένα τέτοιο κολοσσό δράσεως, είναι επόμενο να δημιουργούνται, πότε, πότε και ορισμένα…. παρατράγουδα με τους συνεταιριζόμενους γεωργοκτηνοτρόφους μας, που ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Εορδαίας μας.

Γεγονός είναι, ότι, η ζωντανή παρουσία της απάλυνε τον βρόγχο της καθημερινής αγωνιώδους πραγματικότητας των αγροτών μας, σε σημείο αναφοράς να συμπεριλαμβάνεται στις τρεις καλύτερες της χώρας για την αναφερόμενη περίοδο…

Η φώτο μας του 1947, σηματοδοτεί τα εγκαίνια λειτουργίας του πολυκαταστήματος, θα λέγαμε, με είδη, ιματισμού- τροφίμων- γεωργικών φαρμάκων και…όχι μόνο..

Στη φώτο μα, ΣΕΙΡΑ 1η, από αριστερά, από κάτω και μπρος-πίσω κεφαλάκια : Η Καπασακάλη Ανθή, η Ξυνού Φρόσω με αγκαλιά τη μικρή Λήδα, κόρη της Ελένης Σιβρόπουλου, ο Δημήτρης Μαυρουδής, η Αφροδίτη Σιβρόπουλου, η Ελένη Σιβρόπουλου, η άγνωστη μας X;, ο Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος, ο Φοιτάκης-1ος Διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας, ο Χαράλαμπος Χαλκίδης -από Αναρράχη-, ο 1ος Διευθυντής της Ε.Γ.Σ .Εορδαίας, Ανδρόνικος Σιβρόπουλος, ο Κώστας Λυπηρίδης, X;, ο Τσιροζίδης Σταύρος-προϊστάμενος της Αγροτικής Τράπεζας, ο Ισσάκ Κεφαλίδης, ο Παντελής Τοκμακίδης, ο Κώστας Τσαχουρίδης και μετέπειτα Διευθυντής της για … αρκετά χρόνια..

ΣΕΙΡΑ 2η, από αριστερά, στο μέσον : Ο Τάκης Μωϋσιάδης ο Σταύρος Καπασακάλης, ο Νίκος Παραστατίδης, ο Ευριπίδης Ποτσίδης, ο Κίμων Μελανοφρύδης και μπροστά του, η Καίτη Χατζηκωνσταντίνου, η Ανθούλα Φραγκούδη, η Παρασκευούλα Κεφαλίδου, ο Ανδρέας Γοτουχίδης, ο Θόδωρος Τιγκλιανίδης, ο Σωτήρης Φραγκουλίδης, οΔημοσθένης Χαραλαμπίδης, ο Απόστολος Βασιλειάδης, ο Χρήστος (Κίτσος) Χατζηνίκος και ο Ματθαίος Παπαδόπουλος.

ΣΕΙΡΑ 3η, από αριστερά στην κορυφή : Ο Κώστας Ζαρομύτης, ο Νίκος Βασιλειάδης, ο Παναγιώτης Προκοπίδης, ο Δρόσος Χατζηδρόσος, ο Γιώργος Μουρούζης, ο Γιάννης Πουλτίδης (Γιαγκούλης), ο Αντώνης Ταραλίδης, ο Σάββας Παραστατίδης, ο Κώστας Πιπιλιάγκας- ο Γιώργος Μουρούζης, ο Σπόρος Γ. Παγκούτσος, ο Παναγιώτης Βελονίδης και ο Μιλτιάδης Εξακουστίδης.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X