Πανηγυρική βραδινή Θεία Λειτουργία τελέστηκε την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 στον νεόδμητο περίλαμπρο Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας της Τοπικής Κοινότητος Εμπορίου Εορδαίας.

Η κατανυκτική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά Αρχιμανδρίτου Ναθαναήλ Φίλιου, τελέστηκε με αφορμή πρωτίστως της εορτής της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, αφετέρου δε σε ανάμνηση της επισκέψεως του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο Εμπόριο στις 17 Σεπτεμβρίου του 2005, ίσως του σημαντικότερου γεγονότος στην ιστορία του χωριού σύμφωνα με τον π. Ναθαναήλ.

Άξια αναφοράς είναι η εντυπωσιακή απόδοση των ύμνων από την πολυάριθμη γυναικεία χορωδία του Ναού, κάτι το οποίο δεν συναντάμε συχνά στην περιοχή μας. Με τον δέοντα σεβασμό και εκκλησιαστικό ήθος, οι γυναίκες ψάλτριες, οι οποίες εξυπηρετούν στις καθημερινές Ακολουθίες στην εκκλησία του Εμπορίου, έψαλλαν και κατά την βραδινή Ακολουθία της 16ης Σεπτεμβρίου στον γυναικονίτη του Ναού, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως είναι μια μικρογραφία της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως οι εργασίες ανέγερσης του Ναού ξεκίνησαν το 2010 και πλέον έχουν ολοκληρωθεί, ενώ, πρως ώρας, η Θεία Λειτουργία τελείται εκεί μόλις δύο φορές τον χρόνο.

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

X