Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε την Αναστασία Αντωνίου – Παθολόγο, η οποία μίλησε για τον παρατεταμένο καύσωνα που διανύουμε, δίνοντας συμβουλές προς τους πολίτες για το τι μπορούν να κάνουν.

Αρχικά, ξεκαθάρισε τι σημαίνει καύσωνας και τι παρατεταμένος καύσωνας, με το πρώτο να σημαίνει έκθεση του οργανισμού σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα και το δεύτερο να σημαίνει πως επιδεινώνεται πολύ ο ανθρώπινος οργανισμός.

Περισσότερο επηρεάζονται από τον καύσωνα οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή, τα βρέφη, τα πολύ μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες παθήσεις (είτε αναπνευστικού, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες κ.α.).

Για τις ευπαθείς ομάδες, συστήνεται να κάνουν μια μικρό βόλτα πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, ενώ 10 το πρωί με 8 το βράδυ θα πρέπει να μένουν σε δροσερούς και σκιερούς χώρους, να πίνουν υγρά, να τρώνε μικρά και ελαφριά γεύματα, να ντύνονται μα φαρδιά και βαμβακερά ρούχα και να κάνουν συχνά ντους.

Για όσους κάνουν τις διακοπές τους και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος για θερμοπληξία, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος πάνω από 40 βαθμούς κελσίου, δεν γίνεται εφίδρωση και υπάρχουν μια σειρά άλλων συμπτωμάτων. Αν αυτό συνεχίσει μπορεί να υπάρξει ακόμη και λιποθυμία, κώμα, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε πολύ- οργανική ανεπάρκεια, λόγω αφυδάτωσης και απώλειας ηλεκτρολυτών.

Πριν τη θερμοπληξία ο οργανισμός οδηγείται σε θερμική καταπόνηση ( ο κόσμος το γνωρίζει ως ηλίαση), με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα πριν την αφυδάτωση (να πάμε σε δροσερό μέρος, να ενυδατωθούμε κ.α.).

Η θερμοπληξία οφείλεται είτε στην παρατεταμένη έκθεση σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, είτε σε απότομη έκθεση σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Για τη χρήση κλιματιστικών, θα πρέπει η διαφορά της θερμοκρασίας εντός του σπιτιού με το περιβάλλον να έχουν το πολύ δέκα βαθμούς διαφορά.

Για όσους πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε στις δουλειές τους, το υπουργείο υγείας έβγαλε απόφαση για παύση εργασίας σε όσους εργάζονται σε βαριά χειρονακτική εργασία, κατά τις ώρες που καίει δυνατά ο ήλιος.

X