Την ανάγκη αναπροσαρμογής του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, σε τομείς τους οποίους πραγματικά έχει ανάγκη η περιοχή, επισήμανε στο περιθώριο της 3ης συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2021-2027», ο Γιώργος Αμανατίδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την πάγια θέση του για τις ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας σε έργα υποδομών και όχι μόνο δράσεις εκπαίδευσης, κατάρτισης και κοινωνικής συνοχής και ονόμασε τη Σχολή Καλών Τεχνών στη Φλώρινα, το Μαμάτσειο Νοσοκομείο της Κοζάνης, καθώς και έργα οδοποιίας.

«Είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει αναπροσαρμογή και αυτό το θέμα το συζητάω με τους αρμόδιους Υπουργούς».

Ταυτόχρονα υποστήριξε πως η ανάγκη αναθεώρησης του ΔΑΜ ενισχύεται από το γεγονός ότι οι πόροι στο ΠΕΠ από 30εκ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου είναι πλέον 100 εκατομμύρια.

«Αυτό σημαίνει ότι και ενισχύεται η ανάγκη αναθεώρησης του ΔΑΜ, καθώς αποστερούνται πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις ανάγκες. που ανέφερα, άρα έχουμε μια αδήριτη ανάγκη να τροποποιήσουμε το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης».

Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο επίσης για ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών με αύξηση των επενδύσεων και όχι των δαπανών, σε τομείς που έχουν προστιθέμενη αξία και έχει ανάγκη η περιοχή.

Απαντώντας στο αίτημα για ενίσχυση των δικαιούχων ώστε να γίνουν ικανότεροι, τόνισε πως το συγκεκριμένο ζήτημα επισημάνθηκε και από τον ίδιο και ήδη υπάρχει προσπάθεια μέσω της ΜΟΔ και του Τοπικού Πόρου.

«Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μαζί στη βελτίωση της ικανότητας των φορέων υλοποίησης για να πάει το πρόγραμμα με επιταχυνόμενους ρυθμούς απορρόφησης και κυρίως να μπορέσουν να είναι πιο αποδοτική η επένδυση αυτών των πόρων για την τοπική ανάπτυξη».

Τέλος ο Περιφερειάρχης έθεσε και το ζήτημα της αύξησης του ορίου πληρωμών που φέρνει την Περιφέρεια σε ένα δυσμενές σενάριο να «αφεθούν» έργα από τους αναδόχους καθώς πρέπει να πληρωθούν.

Το όριο αυτό η Περιφέρεια έχει ήδη ζητηθεί να αυξηθεί κατά 50εκ. ευρώ το χρόνο, αλλά εδώ προκύπτει πως το πρόβλημα ίσως να μη λυθεί μιας και πλέον έρχονται επιπλέον χρήματα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στον ίδιο κωδικό.

«Σκεφτείτε πως σε ένα πρόγραμμα 400εκ. ευρώ ζητάμε 150εκ. ευρώ το χρόνο όριο, τι θα γίνει με το επιπλέον 1 δις. του ΔΑΜ και του πυλώνα 3. Έθεσα το ζήτημα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ώστε να γίνει ένας διακριτός κωδικός ώστε να γίνονται γρήγορα οι απαραίτητες πληρωμές».

X