Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «για 473.000 επαγγελματίες θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση 1.444 ευρώ κατά μέσον όρο» (capital.gr,04-Νοε-2023).

Η κυβέρνηση με το νόμο 5073/2023 ΦΕΚ A 204 – 11.12.2023 που ψηφίστηκε στα τέλη του 2023 με αναδρομική ισχύ από 1-1-2023 έφερε περισσότερους από 700.000 επαγγελματίες αντιμέτωπους με φορολογικές επιβαρύνσεις βάσει του τεκμαρτού και όχι του πραγματικού τους εισοδήματος, κάτι που μας γυρνάει πίσω στη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «για 473.000 επαγγελματίες θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση 1.444 ευρώ κατά μέσον όρο» (capital.gr,04-Νοε-2023).

Αν λοιπόν σε αυτή την επιβάρυνση προστεθούν οι μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια, στα ενοίκια, στα αναλώσιμα, κ.λπ., θα καταλάβουμε ότι ο μικρός επιχειρηματίας που για πολλές δεκαετίες στήριξε την οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, θα δυσκολευτεί να επιβιώσει τα επόμενα χρόνια. Αυτό φυσικά θα επηρεάσει και εμάς τους λογιστές, που πέραν του ότι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα με όλους τους άλλους επαγγελματίες, θα αντιμετωπίσουμε και το κόστος από τη μη επιβίωση των επαγγελματιών. Επιπλέον από τις αρχές του 2024, όλα τα λογιστικά γραφεία έχουμε δεχτεί μεγάλη πίεση από πελάτες μας επαγγελματίες που ζητούν λύση για αυτή την άδικη «τεκμαρτή» φορολόγησή τους. Μας θέτουν λοιπόν το εξής ερώτημα: «μήπως να κλείσω την ατομική μου επιχείρηση και να ανοίξω εταιρεία;». Εμείς οι λογιστές είμαστε υποχρεωμένοι να τους καθοδηγήσουμε και να τους ενημερώσουμε προκειμένου να πάρουν την πιο σωστή απόφαση. Και αυτό κάνουμε. Πολλές λοιπόν Ατομικές Επιχειρήσεις και Ελεύθεροι Επαγγελματίες που μέχρι τώρα λειτουργούσαν αυτόνομα, εντάσσονται σε εταιρικά σχήματα (Ο.Ε., Ε.Ε., Ι.Κ.Ε., κ.λπ.) προκειμένου να φορολογηθούν πραγματικά και όχι τεκμαρτά. Φυσικά αυτό θέλει μεγάλη προσοχή και ενημέρωση από εμάς τους λογιστές γιατί μπορεί να υπάρξουν σε σημαντικό βαθμό αντίθετα αποτελέσματα μιας και οι εταιρείες έχουν πολλά επιπλέον και κρυφά κόστη.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να αναφερθώ στα εξής:

Επιβάλλεται όλοι οι επαγγελματίες και κυρίως τώρα, να ενημερώνουν και να ενημερώνονται από τους λογιστές τους για να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις σχετικά με τη φορολόγησή τους και όχι μόνο.
Να συμμετάσχουν με καθοριστικό τρόπο σε όλες τις δράσεις των Εμπορικών Συλλόγων καθώς επίσης και του Επιμελητηρίου, προκειμένου να αντιμετωπίζονται με το καλύτερο δυνατό τρόπο προβλήματα που πηγάζουν από αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας όπως η τελευταία απόφαση για το «ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα»

Γεώργιος Διαμαντόπουλος
Εν-Τάξις

X