Ήρθε η ώρα να επιταχυνθεί το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση της 3ης συνεδρίασης της Εδαφικής Επιτροπής η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στην Κοζάνη.

Ο Γιώργος Αμανατίδης τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των φορέων της περιοχής στην υλοποίηση του προγράμματος, εξηγώντας πως ο καλός συντονισμός κέντρου- Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

«Δεν είναι ένα πρόγραμμα για εμάς, αλλά είναι το δικό μας πρόγραμμα», πρόσθεσε και ανακοίνωσε την πρόθεση για τη δημιουργία μιας ομάδας επιστημόνων από τη Δυτική Μακεδονία για να δοθεί η αίσθηση σε πολίτες και φορείς ότι υπάρχει επιτόπια παρουσία του προγράμματος και των αποφάσεων που λαμβάνονται.

Ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Διοικητή της ΕΥΔΑΜ, Πελοπίδα Καλλίρη, ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξης των επιχειρήσεων που έμειναν εκτός από τα πρώτα προγράμματα της επιχειρηματικότητας και πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε να μην πάμε σε 2ο κύκλο.

«Να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας».

Φυσικά από τις αναφορές του δεν έλειψε η πάγια θέση για αναθεώρηση του προγράμματος ώστε να ενταχθούν έργα που έχει ανάγκη η περιοχή: «Να ενισχύσουμε το βηματισμό μας. Είναι μονόδρομος η πρόταση αυτή, χωρίς φυσικά να αποστερήσουμε και άλλες δράσεις που προβλέπονται».

Ο Πελοπίδας Καλλίρης έδειξε την ικανοποίησή του για την πορεία του προγράμματος, την εξειδίκευση των δράσεων, την ένταξη των έργων και τις προσκλήσεις, στεκόμενος στην υπερκάλυψη του προϋπολογισμού για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με τα επενδυτικά σχέδια τα οποία κατατέθηκαν προβλέπεται η δημιουργία 3005 νέων θέσεων εργασίας και πλέον το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι βρεθεί το εξιδεικευμένο και ειδικό προσωπικό ώστε να καλυφθούν αυτές οι θέσεις.

«Ξεκινάμε τις επενδύσεις στην περιοχή, είναι πραγματικό όχι ιδεατό. Η ενεργειακή μετάβαση της χώρας μπορεί να λειτουργήσει ως μια επενδυτική ευκαιρία. Κάθε διαθέσιμο ευρώ θα το διοχετεύουμε στη Δυτική Μακεδονία, για καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες για την αναθεώρηση του προγράμματος, ακούμε προτάσεις, στην πορεία πολλά αλλάζουν καθώς τα γεγονότα μεταλλάσσονται, πρέπει να ακούς τις αλλαγές», είπε ο διοικητής της ΕΥΔΑΜ.

Από την πλευρά της η Διευθύνουσα Σύμβουλος της «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.», Δέσποινα Γκαράνη, μίλησε για τα δύο μεγάλα έργα που εκτελεί με τα κέντρα δεξιοτήτων και το πρώτο να στήνεται στην Κοζάνη και να λειτουργεί τον Νοέμβριο, ενώ στις αρχές του 2025 θα δημιουργηθεί και το 2ο κέντρο δεξιοτήτων στη Δυτική Μακεδονία.

«Χρειάζεται στοχευμένη κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού για να μπορέσουν  να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι».

Παράλληλα η κα Γκαράνη αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αποκατάστασης των εδαφών με τη ΔΕΗ τα επόμενα 24ωρα να βγάζει την 1η πρόσκληση για την πιστοποίηση 10.000 στρ. αδιατάραχτων για να ακολουθήσει η παραλαβή από τη «ΜΕΤΑΒΑΣΗ», ενώ μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται η πιστοποίηση και παράδοση 54.000 στρ.

Στη συνέχεια αυτές οι εκτάσεις θα είναι διαθέσιμες για επενδύσεις, με μια επιτροπή να αξιολογεί τις προτάσεις που θα κατατεθούν.

 

X