Έρχεται η νέα γέφυρα που θα ενώσει την Ελλάδα με την Τουρκία -Πού θα βρίσκεται

Η νέα γέφυρα θα έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και θα αποφορτίσει την υφιστάμενη υποδομή από την αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων.

Μία ακόμη γέφυρα θα φροντίζει τα επόμενα χρόνια για την οδική σύνδεση της Ελλάδας με την Τουρκία, μιας και στις ράγες της υλοποίησης εισέρχεται ένα σημαντικό έργο, η λεγόμενη «Γέφυρα-Φιλίας».

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί συμφωνία με την Τουρκία για την κατασκευή δεύτερης συνοριακής οδικής γέφυρας, που θα βρίσκεται στο πέρασμα Κήποι – Ύψαλα, ώστε μεταξύ άλλων να εξυπηρετείται η αυξανόμενη ζήτηση εμπορικής κυκλοφορίας στην περιοχή.

Τη μελέτη της γέφυρας έχει αναλάβει η Εγνατία Οδός Α.Ε., ενώ η κατασκευή της θα γίνει με δύο διαφορετικές δημοπρατήσεις. Μία από την ελληνική και μία από την τουρκική πλευρά, για το τμήμα της γέφυρας που αφορά στην εκάστοτε επικράτεια. Η χρηματοδότηση των μελετών έχει εξασφαλισθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι στο έργο είχε αναφερθεί το περασμένο καλοκαίρι ο ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της γειτονικής χώρας, Abdulkadir Uraloğlu, επισημαίνοντας ότι συγκροτούνται τα τεύχη δημοπράτησης ώστε η κατασκευή του έργου από την τουρκική πλευρά να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον Uraloğlu, η γέφυρα όχι μόνο θα ενισχύσει τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά θα βελτιώσει και τη λειτουργική σύνδεση της Τουρκίας με τον διάδρομο Θεσσαλονίκη-Σόφια-Βερολίνο, όπως επίσης με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο και τις βαλκανικές χώρες μέσω της Εγνατίας Οδού.

Η γέφυρα θα βρίσκεται στο πέρασμα Κήποι-Υψάλα, θα είναι καλωδιωτή “extradosed” τριών ανοιγμάτων, με μήκος 840 μ., εκ των οποίων τα 344 μ. θα βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας. Θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης και πλευρικές διαμορφώσεις πεζοδρομίων για τον κάθε κλάδο.

Η υφιστάμενη γέφυρα, μήκους 800 μ., θεμελιώθηκε το 1954 και αποτελεί το σημαντικότερο οδικό σύνορο μεταξύ των δύο κρατών αλλά και μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας. Η μισή είναι βαμμένη με τα χρώματα της Ελλάδας, η άλλη με τα χρώματα της Τουρκίας.

Σήμερα δείχνει να έχει φθάσει στα όρια της όσον αφορά την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και επομένως κρίνεται επιτακτική η ανάγκη κατασκευής μία ακόμη υποδομής που θα επωμισθεί μέρος του αυξημένου φορτίου.

Πηγή

Υδρόβια πουλιά από τη βόρεια Ευρώπη ξεχειμωνιάζουν στη λίμνη της Καστοριά

Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Υπεύθυνος Περίθαλψης Άγριων ζώων Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς μίλησε στην εκπομπή ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ της ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι υδρόβια πουλιά από τη βόρεια

Read More »

Απ. Παυλός: Μέσα από το ντοκιμαντέρ του παρουσιάζονται οι ιστορίες των μελών της ομάδας “Αδάμαστοι” από τα Σέρβια Κοζάνης

Η εκπομπή Μέρα Μεσημέρι με την Φωτεινή Μάντσου φιλοξένησε τον Αποστόλη Παυλό – Δημιουργό Βίντεο. Το ντοκιμαντέρ του το βλέπετε εδώ:    • Οι Αδάμαστοι / The Untamed | Documentary  

Read More »

«Ακτινογραφία» της ΕΔΕΥΕΠ στη Δυτική Μακεδονία για πιθανές υπόγειες αποθήκες CO2

Σε μια λεπτομερή ανάλυση του υπεδάφους της Δυτικής Μακεδονίας προχωρά η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), προκειμένου να διαπιστώσει τις δυνατότητες για

Read More »
X