Έξυπνη κίνηση που όμως θα κριθεί στην πράξη – Ο… γάμος που διχάζει – Από τον ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗ (11/1)

Έξυπνη κίνηση που όμως θα κριθεί στην πράξη.

Όπως διαβάζουμε σε δελτίο τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας «Η λειτουργία Πολιτικού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας αποφασίσθηκε την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μ. Αλέξανδρος» στο κτήριο της Περιφέρειας στη ΖΕΠ Κοζάνης.

Η πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη έγινε αποδεκτή στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και συμμετείχαν, μετά από σχετική πρόσκληση, οι βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας οι τέσσερις Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες και ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.»

***

Ο κ. Αμανατίδης εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην πρωτοβουλία αυτή ανέφερε πως «η λειτουργία του Πολιτικού Συμβουλίου εντάσσεται στο πλαίσιο δημιουργίας συναντίληψης και ενίσχυσης της συνοχής με στόχο την στήριξη, την ανάδειξη και εφόσον απαιτηθεί, την συναπόφαση σε σημαντικά θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.»

***

Όπως και αν το δει κανείς, η κίνηση αυτή του νέου Περιφερειάρχη είναι μια έξυπνη κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς βάζει μες το παιχνίδι όλους τους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής, οι οποίοι έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν ο καθένας στο βαθμό που μπορεί σε κάποια μεγάλα και σημαντικά θέματα.

Κίνηση που μπορεί να βάλει τέρμα στη γνωστή τακτική που βιώνουμε εδώ και χρόνια, ο καθένας μόνος του παρόλο που όλοι ασχολούνται και ενδιαφέρονται για το ίδιο θέμα και το αποτέλεσμα, τελικά, σε αρκετές περιπτώσεις πενιχρό.

***

Θεωρητικά, λοιπόν, μπορούμε να μιλάμε για έξυπνη κίνηση.

Το ουσιαστικό και κρίσιμο όμως είναι το τι θα γίνει στην πράξη.

Γιατί αν όντως λειτουργήσει αυτό το πολιτικό συμβούλιο ως ομάδα ενώνοντας δυνάμεις, τότε ενδεχομένως να έχουμε κάποια θετικά αποτελέσματα.

Οψόμεθα…

 

Ο… γάμος που διχάζει.

Θέμα της επικαιρότητας των ημερών η πρόθεση της κυβέρνησης για τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα μας, το οποίο προκαλεί τριβές και τριγμούς στη Νέα Δημοκρατία αλλά και σε άλλα πολιτικά κόμματα.

Με την ευκαιρία αυτή, ας ρίξουμε μια ματιά τι ισχύει σε άλλες χώρες και που έχει νομοθετηθεί μέχρι σήμερα ο γάμος των ομοφύλων.

***

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ της Ευαγγελίας Μπίφη στο liberal.gr «Από το 2001 έως σήμερα τους γάμους ομοφύλων έχουν αναγνωρίσει: Ολλανδία (2001), Βέλγιο (2003), Καναδάς (2005), Ισπανία (2005), Νότια Αφρική (2006), Νορβηγία (2008), Σουηδία (2009), Ισλανδία (2020), Πορτογαλία (2010), Αργεντινή (2010), Δανία (2012), Ουρουγουάη (2013), Νέα Ζηλανδία (2013), Γαλλία (2013), Βραζιλία (2013), Αγγλία και Ουαλία (2014), Σκωτία (2014), Φινλανδία (2014), Λουξεμβούργο (2015), Ιρλανδία (2015), Γροιλανδία (2015), Ηνωμένες Πολιτείες (2015), Κολομβία (2016), Γερμανία (2017), Μάλτα (2017), Αυστραλία (2017), Ταϊβάν (2019), Ισημερινός (2019), Κόστα Ρίκα (2020), Ελβετία (2020), Χιλή (2021), Σλοβενία (2022), Κούβα (2022), Ανδόρα (2023) και Εσθονία (2024).»

 

 

***

Σε ό,τι αφορά τον υπόλοιπο κόσμο όπως αναφέρει το ρεπορτάζ ισχύουν τα εξής:

«Της Ηνωμένες Πολιτείες, με τη γνωμοδότησή του στην υπόθεση «Obergefell v. Hodges» το 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο επισφράγισε τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και της 13 πολιτείες όπου παρέμενε απαγορευμένος. Το 2022, εν μέσω φόβων ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να επιτρέψει της πολιτείες να αρνούνται την εγκυρότητα των γάμων -στη σκιά της απόφασης για της αμβλώσεις-, το Κογκρέσο υπερψήφισε, και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικύρωσε, νόμο που αναγνωρίζει της γάμους σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Στη Μέση Ανατολή, όπου η ομοφυλοφιλία ποινικοποιείται, το Ισραήλ πρωτοπορεί όσον αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, αναγνωρίζοντας της γάμους που έχουν συναφθεί σε της χώρες, αν και δεν επιτρέπει ανάλογες ενώσεις στην επικράτειά του. Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι παράνομες στο μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών στο Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη. Η Αλγερία, το Μαρόκο, το Ομάν, η συρία, η Τυνησία και η γάζα (επί Χαμάς) έχουν νόμους που απαγορεύουν ρητά της ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Όταν το Κατάρ φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022, οι νόμοι του κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας επικρίθηκαν ευρέως.

Η Νότια Αφρική είναι η μοναδική χώρα στην αφρικανική ήπειρο που επιτρέπει το γάμο των ομοφυλοφίλων. Αφότου του Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής έκρινε ότι οι νόμοι περί γάμου της χώρας παραβιάζουν την εγγύηση του Συντάγματος για ίσα δικαιώματα, το Κοινοβούλιο νομιμοποίησε το γάμο ομοφύλων το 2006. Περίπου 30 αφρικανικές χώρες απαγορεύουν την ομοφυλοφιλία, με τη Μαυριτανία, τη Σομαλία και το Σουδάν να επιβάλλουν τη θανατική ποινή για της σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, το 2013 ποινικοποιήθηκε η διασπορά «προπαγάνδας μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανηλίκων». Δεκάδες πολίτες έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμα για παραβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε διαμαρτυρίες και της κοινοποίησης άρθρων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 2022, ο Πούτιν υπέγραψε νόμο για την επέκταση της απαγόρευσης σε ενήλικες, κατέστησε παράνομη την αντιμετώπιση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ως «φυσιολογικές» και αύξησε της ποινές κατά όσων παραβιάζουν το νόμο-εργαλείο διακρίσεων κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.»

***

Θα γίνει η χώρα μας η επόμενη που θα αναγνωρίσει το γάμο των ομόφυλων;

Χλωμό το βλέπουμε…

 

Με 3 χρόνια φυλάκιση και ποινή 1000 ευρώ είχε καταδικαστεί ο 39χρονος που συνελήφθη στη Φλώρινα

Συνελήφθη την Δευτέρα (13-01-2025) τις μεσημβρινές ώρες στην πόλη της Φλώρινας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Φλώρινας, 39χρονος, διότι σε βάρος του

Read More »

Νέα διαρροή στην Τηλεθέρμανση της Κοζάνης – Σε ποιες οδούς δεν θα λειτουργεί ως το απόγευμα

Η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης ενημερώνει τους καταναλωτές τηλεθέρμανσης που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται στις οδούς  Αγίου Χριστοφόρου, Θερμοπυλών, Ρουσιάδου, Σαλαμίνος, Κίρκης, Τριών Ιεραρχών, Ικάρων, Αδριανουπόλεως, Φοίνικος, Νικομήδειας.

Read More »

«Γέφυρες γενεών: Οι μαθητές του τότε μιλούν με τους μαθητές του σήμερα» – Εκδήλωση του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας για τα 100 χρόνια λειτουργίας

Το 1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας γιορτάζει τα 100 χρόνια λειτουργίας του με μια εκδήλωση που καλεί τους παλαιούς μαθητές να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους. Στο Facebook

Read More »
X