Άρωμα γυναίκας προέκυψε από τις εκλογές του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν.Λάρισας.

Εξελέγησαν οι: Βακατάρη Ευθαλία, Κολοβέτσιου Ευτυχία, Παλαιού Κατερίνα, Πλατσά Αλεξάνδρα, Τζαφέτα Καλλιρόη και για την εξελεγκτική επιτροπή οι: Βασβατέκης Γιάννης, Κολοβέτσιος Νίκος, Τσιοκάνη Βαρβάρα.

Κατά τον απολογισμό των πεπραγμένων ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, εμφανώς συγκινημένος ο επί 25 χρόνια απερχόμενος πρόεδρος Κων. Βασβατέκης, εξήρε την αξιοσύνη και ευχαρίστησε τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. την Αντιπρόεδρο Γίτσα Τζαφέτα, τη Γραμματέα Τάνια Παλαιού, τον Ταμία Γιάννη Τζαφέτα , την Ευθαλία Βακατάρη για την εμπιστοσύνη, την αγαστή συμπόρευση και τη συνεργασία στην υπηρέτηση υψηλών ιδανικών και αξιών, λέγοντας :

«Αγαπητοί μου συνεργάτες, η πορεία που διαγράψαμε ήταν εξαιρετική. Μια ανεπανάληπτη διαδρομή γεμάτη εμπειρίες και γνώσεις .

Εργαστήκαμε με μεράκι, με σύμπνοια και αγάπη. Κάθε τι καλό και ευγενές επιτυγχάνεται μόνον μετά από συλλογική προσπάθεια».

Ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου για τη στήριξη , την εκτίμηση και την αγάπη τους , τα παιδιά της χορευτικής ομάδας , τη σύζυγό του Νέλλη «που συμμετείχε στο σύλλογο με πάθος και μεράκι, με ψυχή και αγάπη».

΄Εκανε μια αναδρομή αναφέροντας τα εξής:

“Είκοσι πέντε χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της δεύτερης πατρίδας μας της Λάρισας , με εκδηλώσεις πολιτισμού και παράδοσης, διατηρώντας άσβεστες τις μνήμες της πλούσιας ιστορίας του γενέθλιου τόπου μας. Το έργο που επιτέλεσε ο Σύλλογος στον τομέα του πολιτισμού όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε πολυσύνθετο. ΄Ολες οι εκδηλώσεις μας πέρασαν μηνύματα διαχρονικά, πρόβαλαν πρότυπα και ανθρωπιστικές αξίες.

Πραγματοποιήσαμε εκδήλωση, (ομιλία και έκθεση), για το παραδοσιακό κόσμημα, εκδήλωση, (ομιλία και έκθεση), για τα υφαντά της Βλάστης και της Μακεδονίας, με ομιλήτρια τη Δ/ντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Λένα Γουργιώτη. ΄Εκθεση φωτογραφίας με εικόνες της Αφρικανικής Ηπείρου, με αφορμή την εκδήλωση τιμής και μνήμης του οικουμενικού ευεργέτη Χριστόδουλου Γαλάνου, που έζησε και πλούτισε στην Ταγκανίκα της Αφρικής, με ομιλήτρια τη βιογράφο του Ελένη Γκίνου. Αναβιώσαμε τα έθιμα του Δωδεκαημέρου, τιμήσαμε τις σπουδαίες γυναίκες που ανέδειξε η Βλάστη, με ομιλήτρια την π. πρόεδρο του Συλλόγου Βλατσιωτών Θεσσαλονίκης Τούλα Λαμπαδάρη. . Πραγματοποιήσαμε εκδόσεις.

Αναδείξαμε και τιμήσαμε προσωπικότητες που έκαναν το άστρο της Βλάστης και της Δυτικής Μακεδονίας να λάμψει στην Ευρώπη του 19ου αι. Υπήρξαν οδοδείκτες στην εποχή τους και αν δεν έκανε γνωστό το έργο τους ο Σύλλογός μας θα έμεναν στη σιωπή και στη λήθη.

Τιμήσαμε την οικογένεια των εθνικών ευεργετών Σίνα και στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας και στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης. Τον εθνικό ευεργέτη βαρόνο Κων/νο Βέλλιο και στο ΔΩΛ με την παρουσίαση του ημερολογίου του και στο πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με την τοποθέτηση της προτομής του. Τιμήσαμε τον εθνικό ευεργέτη Στέργιο Δούμπα και το γιο του Νικόλαο Δούμπα, μαικήνα των τεχνών της Βιέννης, με την παρουσίαση στο ΔΩΛ του βιβλίου του Γιάννη Τζαφέτα και σε άλλη εκδήλωση, πάλι στο ΔΩΛ, παρουσία της πρέσβη της Αυστρίας, με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Αλλά και με τη συμμετοχή μας στη Βιέννη, σε εκδηλώσεις προς τιμήν του, τού Δήμου Βιέννης και του Διαπολιτιστικού Συλλόγου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Βιέννης

Τιμήσαμε τον πρόεδρο της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής αδελφότητας Κωνσταντινουπόλεως και ευεργέτη Κων/νο Θωμαϊδη. Πραγματοποιήσαμε λογοτεχνική συνάντηση με τον δάσκαλο στα ελληνικά της αυτοκράτειρας Ελισάβετ Κων/νο Χριστομάνο, με την συμμετοχή του καταξιωμένου ηθοποιού Γρηγόρη Βαλτινού. Πραγματοποιήσαμε μουσικολογοτεχνική εκδήλωση για τον άγνωστο στους Βλατσιώτες σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Χρήστο Δέλλα. Εξερευνήσαμε το έργο όλων αυτών και το αναδείξαμε.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης διαιωνίζουν τον ηρωϊκό θάνατο των υπέρ πίστεως και πατρίδος θυσιασθέντων, όπως το ηρωικό τέκνο της Βλάστης ο Γιάννης Φαρμάκης και οι ηρωικοί Μακεδονομάχοι Αργυράκος, Μπουμπαράς και Κούντουρας.

Τιμήσαμε το Γιάννη Φαρμάκη με δύο μεγαλειώδεις εκδηλώσεις και στο κατάμεστο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, με ομιλητή τον αείμνηστο πρόεδρο της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Κων.Βαβούσκο και τον βαλκανιολόγο Δημ. Σταματόπουλο και στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με την τοποθέτηση του πορτραίτου του στην αίθουσα των Φιλικών . Τιμήσαμε τους Βλατσιώτες Μακεδονομάχους αλλά και την Πηνελόπη Δέλτα που ύμνησε τον Μακεδονικό Αγώνα και περιέγραψε συγκλονιστικά το μαρτυρικό θάνατον του Βλατσιώτη Μπουμπαρά στα Μυστικά του Βάλτου.

Η επικοινωνία και η συνεργασία του Συλλόγου μας με τους Μακεδόνες του εξωτερικού συνεχής , με διαλέξεις, προβολές φωτογραφικού υλικού της Βλάστης, εξαιρετικές παραστάσεις της Χορευτικής μας Ομάδας.”

Ο απερχόμενος πρόεδρος Κων. Βασβατέκης έκλεισε τον απολογισμό του λέγοντας:

«΄Ηρθε η ώρα η νέα γενιά των Βλατσιωτών της Λάρισας να συνεχίσει την καταξίωση της υπάρχουσας οντότητάς μας ως ιστορικού , πολιτιστικού, παραδοσιακού φορέα. Το νέο Διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει από τη σημερινή εκλογική διαδικασία θα απαρτίζεται από νέα στελέχη , που με τη συνεργασία των παλιών έμπειρων στελεχών θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη του συλλόγου με δράσεις οι οποίες θα συνάδουν με την εξέλιξη της σύγχρονης εποχής. Ευχή και επιθυμία μας είναι να προχωρήσουν στο δρόμο που διαβήκαμε κι εμείς και να τον κάνουν ακόμα πιο πλατύ. Να γράψουν με την ίδια επιτυχία το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας του συλλόγου μας».

Πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία έγινε αναφορά τους δωρητές, στους χορηγούς και στους φορείς που στήριξαν τις δράσεις του Συλλόγου και δόθηκαν τιμητικά διπλώματα

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X