Η έναρξη του 2ου Hydrogen Summer School πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το πρωί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με περίπου 65 συμμετέχοντες να ενημερώνονται για όλες τις νέες εξελίξεις γύρω από τις τεχνολογίες υδρογόνου.

Οι εργασίες του θερινού σχολείου υδρογόνου θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιουλίου, με διάφορες ομιλίες εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών του χώρου και πολλές παράλληλες δράσεις- επισκέψεις, ενώ φέτος οι συμμετέχοντες θα λάβουν ειδική πιστοποίηση από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας το οποίο αποτελεί συνδιοργανωτή του Hydrogen Summer School.

Στο 2ο Hydrogen Summer ScH2ool, συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές , επαγγελματίες, τεχνικό προσωπικό και μηχανικοί με στόχο την αναβάθμιση και εξειδίκευση δεξιοτήτων, που επιθυμούν να εισέλθουν σε διεθνές επίπεδο.

Το θερινό σχολείο παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για άτομα που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο τομέα. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα έχουν το προνόμιο να μάθουν από ειδικούς του κλάδου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αλυσίδας αξίας υδρογόνου. Οι θεματικές ενότητες που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου (παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά), τα θέματα ασφαλείας, την οικονομία υδρογόνου, τις τεχνολογίες ηλεκτρόλυσης και κυψελών καυσίμου.

«Είναι ένα διεθνές σχολείο το οποίο διοργανώνουμε μαζί με την Advent, το Πανεπιστήμιο, την υποστήριξη της Περιφέρειας και εταιρειών για τις τεχνολογίες πάνω σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του υδρογόνου. Καταξιωμένοι καθηγητές, μαζί με εταιρείες του χώρου θα προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στη Δυτική Μακεδονία», τόνισε ο διαχειριστής του Clube, Νίκος Ντάβος.

Για μια ιδιαίτερα καινοτόμα πρωτοβουλία έκανε λόγο η Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Ολιστικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Γρίβα:

«Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία εξωστρέφειας, διεθνοποίησης και εποικοδομητικής σύμπραξης της clube και της advent».

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχολείο υδρογόνου έχει φυσικά και το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με τον Αν. Καθηγητή Σάββα Δουβαρτζίδη, να σημειώνει πως σκοπός είναι η επαν- ειδίκευση των επαγγελματιών και η αύξηση των ικανοτήτων των εκπαιδευόμενων σχετικά με τις τεχνολογίες υδρογόνου:

«Στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης είναι πολύ σημαντικό να δοθούν οι δρόμοι και οι διέξοδοι για οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο, να εξελίξει τις γνώσεις του και να μάθει για τις νέες τεχνολογίες. Το Πανεπιστήμιό μας υποστηρίζει τέτοιες δράσεις».

Υπενθυμίζεται πως στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας λειτουργεί το μοναδικό μεταπτυχιακό γύρω από τις τεχνολογίες υδρογόνου, με το δεύτερο κύκλο σπουδών να ολοκληρώνεται.

Το παρών στην έναρξη του Summer School έδωσε και ο ιδιοκτήτης της Advent, Βασίλης Γρηγορίου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση και επεσήμανε πως το υδρογόνο θα πρωτοστατήσει τα επόμενα χρόνια με την καμπύλη να είναι μεγάλη:

«Θέλουμε να δείξουμε πως δεν είμαι μακριά οι αποφάσεις, είναι ειλημμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εμείς θέλουμε εδώ στη Δυτική Μακεδονία να πρωτοστατήσουμε με το πανεπιστήμιο και όλους τους φορείς. Είναι ένα μέρος που θέλει τέτοιες προσπάθειες με αυτό το σκεπτικό θα χαρώ να συζητήσω με κόσμο».

 

X