“Τα Μεταλλεία της Αργυρούπολης και η συμβολή τους στη διάσωση του Ποντιακού Ελληνισμού ” , ήταν το θέμα της Εργασίας του Γεωλόγου , μέλους Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Βασίλη Κωνσταντινίδη , η παρουσίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3/12/23 στο Αμφιθέατρο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.



“Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση είμαι εδώ , επιστρέφοντας μέσα από την εργασία μου όσα πρέπει να γνωρίζει η περιοχή σχετικά με το σημαντικό ρόλο των Μεταλλείων της Αργυρουπόλεως , η οποία είναι μία Κιβωτός που “ελευθερώνει” τους κατοίκους οι οποίοι μετακινούνται σε άλλα Μεταλλεία μεταφέροντας τις εμπειρίες τους”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντινίδης εμφανώς συγκινημένος, καθώς εκτός από τους συγγενείς ,πολλά είναι εκείνα που τον “δένουν” με την περιοχή .

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος της εκπομπής “Πόντος ο Εύξεινος” Κωνσταντίνος Περτσινίδης, που ήταν ένας από τους παρουσιαστές, μίλησε για τους Λιγνιτωρύχους της Εορδαίας φέρνοντας κάποια στοιχεία , για την πορεία του λιγνίτη μέσα από “μαρτυρίες” Λιγνιτωρύχων που ξεκίνησαν από τα λαγούμια και τις γαλαρίες, τονίζοντας ότι η παρουσίαση αυτή αποτελεί ένα ΚΕΡΙ στη μνήμη των ανθρώπων που σκάβοντας τη γη ανέδειξαν το λιγνίτη, ο οποίος άλλαξε το μέλλον της περιοχής μας .

Εμφανώς συγκινημένος και ο Ιωάννης Καρύδης μέλος της Διοίκησης και Υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης του Ποντιακού Συλλόγου , τόνισε την σημαντικότητα της παρουσίασης της Εργασίας του Βασίλη Κωνσταντινίδη στην Πόλη μας ,προκειμένου να γίνει γνωστή η συμβολή των Μεταλλείων Αργυρουπόλεως στη διάσωση και ανάδειξη του Ποντιακού στοιχείου .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε Παρουσία του Μεταλλειολόγου Β’ Διευθυντή του ΛΚΔΜ Ιορδάνη Κοσμίδη , του Προέδρου του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας Αντώνη Μαυρίδη , της π. Βουλευτού ΠΕ. Κοζάνης Παρασκευής Βρυζίδου του πρώην Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη , του Προέδρου της Κοινότητας Πτολεμαΐδας Ισαάκ Νικολαΐδη , του Εκδότη και Διευθυντή Αντώνη Πουγαρίδη, του Στελέχους της ΔΕΗ Παντελή Καραλευθέρη , των Προέδρων του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ , του Ερυθρού Σταυρού Πτολεμαΐδας, του Συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαΐδας και εκπροσώπων άλλων φορέων και συλλόγων , αλλά και πολλών Πολιτών.

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X