Άγις Δίγκας: «Μεγάλη πρόκληση οι καταναλωτές να γίνουν ενεργειακά αυτάρκεις για το νοικοκυριό τους»

Με αφορμή τις ανακοινώσεις της κ. Σδούκου για τη συμμετοχή ρεκόρ στο ενεργειακό μείγμα των ΑΠΕ το 2023 σε ποσοστό 57% και στόχο να φτάσει στο 80% ως το 2030, ο Άγις Δίγκας, Επισκέπτης καθηγητής περιβαλλοντικής πολιτικής στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο μίλησε στην εκπομπή του Αντώνη Πουγαρίδη στο True Story Radio, σε σχέση με το κατά πόσο ένας τέτοιος στόχος είναι εφικτός.

«Οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι και είμαστε πολύ αισιόδοξοι σε ό,τι έχει να κάνει με τις ΑΠΕ. Οι στόχοι των προηγούμενων χρόνων υπερκαλύφτηκαν και πήγαν πολύ καλύτερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε αρχικά ο κ. Δίγκας.

Με αφορμή το βιβλίο του με τίτλο: «Ενεργειακές προκλήσεις και πράσινη μετάβαση», ο κ. Δίγκας αναφέρθηκε στην ανάγκη να πάει η χώρα σε ένα ποιο πράσινο μοντέλο, λέγοντας ότι το πλεονέκτημα των ΑΠΕ, μιας και γίνεται στη χώρα την ίδια και δεν χρειάζονται εισαγόμενα καύσιμα.
Οι προκλήσεις, τόνισε, είναι η ένταξη στο δίκτυο, καθώς οι ΑΠΕ παράγουν όταν επιτρέπουν οι συνθήκες, λέγοντας πως χρειάζεται εξισορρόπηση του συστήματος. «Οι υψηλό στόχοι της Κομισιόν και των κρατών μελών είναι σημαντικά για να υπάρχει μια πιο στιβαρή Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε πως η ενέργεια περνάει μέσα από έναν κυκεώνα προκλήσεων, όπως οι καταναλωτές να γίνουν ενεργειακά αυτάρκεις για το νοικοκυριό τους, σημειώνοντας πως ο καταναλωτής μπορεί να γίνει και παραγωγός την ίδια στιγμή (μέσω π.χ. Φ/Β στη στέγη), και τον κ. Δίγκα να λέει πως τα οφέλη των ΑΠΕ είναι σημαντικά.

Οι προκλήσεις είναι σημαντικές σε ρυθμιστικό επίπεδο, είπε ακόμη, μιλώντας για τα έργα που θα φέρουν πράσινη ενέργεια στη χώρα, από ευρωπαϊκά έργα, δίνοντας τη δυνατότητα η πράσινη ενέργεια που παράγεται στην Ελλάδα να εξαχθεί και η Ελλάδα να καταστεί ο πρώτος πράσινος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, είπε πως η χώρα μας θα πρέπει να δει και άλλες μορφές ενέργειας όπως η γεωθερμία, τα ανανεώσιμα αέρια, η κλιματική ενέργεια και το υδρογόνο που είναι καύσιμο του μέλλοντος, όπως είπε.
Η κ. Δίγκας ερωτηθείς αν θα παίξει στο μέλλον ρυθμιστικό ρόλο ο λιγνίτης, απάντησε πως οι ΑΠΕ έχουν συγκεκριμένα μειονεκτήματα, κάτι που κάνει επιτακτική την ανάγκη για μονάδες βάσης, τόνισε (Φ/Α και λιγνίτης). «Ο λιγνίτης εξυπηρέτησε την οικονομία με μεγάλες δυνατότητες, αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένος με τους ρύπους και είναι ολοένα και περισσότερο μη βιώσιμος. Η ΑΠΕ μπαίνει κατά προτεραιότητα και μετά ανταγωνίζονται το Φ/Α με τον λιγνίτη και οι ρύποι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Υπάρχουν κ άλλες δυνατότητες, όπως η χρήση πυρηνικών από χώρες της Ευρώπης που είναι από τους πιο «πράσινους» σταθμούς. Ο λιγνίτης θα είναι σημαντικός τα επόμενα χρόνια, εκτιμώ, αλλά θα μειώνεται συνεχώς η συμμετοχή του, εκτιμώ, λόγω οικονομίας», απάντησε σχετικά.

Τέλος, αναφέρθηκε στις ενεργειακές κοινότητες, τους μικρούς επενδυτές και το ρόλο των μεγάλων έργων ΑΠΕ, τονίζοντας πως «είναι δύσκολος γρίφος να λυθεί και η λύση περνάει μέσα από το δίκτυο».

Θ. Ζαφειρίδης: Διαμάντι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» – Συμβουλές για καλύτερη ενεργειακή απόδοση

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Θοδωρή Ζαφειρίδη – Διευθυντή Πωλήσεων της εταιρείας Kombi (κατασκευή συστημάτων θέρμανσης). Η συζήτηση περιστράφηκε

Read More »

Το διδακτικό προσωπικό και οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Φούφα το 1933 – Από τη στήλη του Γ. Καζαντζή στον ΠΑΛΜΟ (15/1)

Μια πολύ όμορφη και Ιστορική θα λέγαμε, φωτογραφία του πληθωρικού Δημοτικού σχολείου της Κοινότητας Παλαιοχωρίου, με το εκπαιδευτικό και το εκπαιδευόμενο μικρό και ενδιαφέρον προσωπικό

Read More »

Άσκιο: Διαδρομή σε ένα διαφορετικό βουνό χωρίς σκιά στην Δυτική Μακεδονία

Μία συννεφιασμένη και ελαφρώς κρύα μέρα είναι ιδανική ευκαιρία για εξερεύνηση του αινιγματικού φυσικού μακεδονίτικου τοπίου και δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος από ένα σχετικά άγνωστο

Read More »
X