Κάθετα αρνητικοί στο ενδεχόμενο κατασκευής πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου, εμφανίζονται οι Δήμαρχοι Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού, οι οποίοι κατέθεσαν κοινή επιστολή με τις θέσεις τους στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα θα συζητηθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, την Πέμπτη 21 Μαρτίου, με τους Δημάρχους οι οποίοι επισημαίνουν πως χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας καμία τέτοια είδους επένδυση δεν θα γίνει αποδεκτή.

Αναλυτικά η επιστολή των Γιάννη Κοκκαλιάρης, Χρήστου Ελευθερίου και Μανώλη Στεργίου:

 

«Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Δήμων Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού, των τριών Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας με γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική άμεση σχέση με την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, σε σχέση με το θέμα των πλωτών φωτοβολταϊκών επισημαίνουμε ότι γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες επενδύσεων φωτοβολταϊκών στην περιοχή πέριξ της λίμνης Πολυφύτου οι οποίες δυστυχώς παρουσιάζονται ως εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις για τους κατοίκους της, ενώ η αλήθεια για τα οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες είναι εντελώς αντίθετη, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η περιοχή προσπαθεί να βγει από τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ανεργίας και του πληθυσμιακού μαρασμού.

Εκ προοιμίου σας ενημερώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με την ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών στην τεχνητή μας λίμνη, χωρίς τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών. Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται τέτοιου είδους επενδύσεις χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι παράγοντες που αφορούν τους κατοίκους της περιοχής και τις ανάγκες τους καθώς και οι δραστηριότητες που ήδη υπάρχουν και όσες μπορούν να αναπτυχθούν στη λίμνη (αλιεία, αθλητισμός αναψυχή, τουρισμός).

Σε καμιά περίπτωση τα πλωτά φωτοβολταϊκά, έτσι όπως υλοποιούνται, δεν μπορούν να θεωρηθούν επενδύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση απαιτεί άρτιο σχεδιασμό του μέλλοντος της λίμνης Πολυφύτου με τη συμβολή όλων των φορέων της περιοχής και επ’ αυτού δηλώνουμε την διάθεσή μας για κάθε συνεργασία».

 

15 Μαρτίου 2024

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Γιάννης Κοκκαλιάρης, Δήμαρχος Κοζάνης

Χρήστος Ελευθερίου, Δήμαρχος Σερβίων

Μανώλης Στεργίου, Δήμαρχος Βελβεντού

X