Έφυγε από τη Χίο για μια καλύτερη ζωή εκτός Ελλάδας, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του, τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και τη φτώχεια, που πέρασε. Ο ομογενής -που θέλει να κρατάει την ανωνυμία του-ευκατάστατος πλέον έρχεται στην Ελλάδα και επισκέπτεται το χωριό Βολισσός- είναι το μεγαλύτερο χωριό της βορειοδυτικής Χίου, σε οδική απόσταση 42 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου-το οποίο κάποτε έσφυζε από ζωή.

Αξιέπαινη πρωτοβουλία
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και όπως συμβαίνει στα περισσότερα χωριά της Ελλάδος οι οικογένειες ,που μένουν μόνιμα εκεί, λιγόστεψαν και μαζί και οι μαθητές των σχολείων του χωριού. Έτσι ο ομογενής αποφάσισε να δώσει κίνητρα ώστε μαθητές να μετεγγραφούν από άλλα σχολεία του νησιού στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού και να λαμβάνουν μηνιαίως το ποσό των 200,00 ευρώ, επί 9 μήνες κάθε χρόνο και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η φοίτησή τους.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο Σύλλογος Φίλων Σχολείων Βολισσού ,» από τη φετινή σχολική χρονιά θα καλύπτονται και οι δαπάνες για τα μαθήματα των Αγγλικών που διοργανώνονται από το Σύλλογο Γονέων, ενώ οι μαθητές θα επιβραβεύονται και για άλλες δραστηριότητες που έχουν σχέση με τις επιδόσεις τους, τη διαγωγή τους, την ανελλιπή φοίτησή τους και τη βοήθειά τους προς την τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερη πρόσκληση απευθύνεται σε νέους ανθρώπους οι οποίοι θα θελήσουν να μετεγκατασταθούν στην περιοχή προκειμένου τα παιδιά τους να φοιτήσουν στο σχολείο και οι ίδιοι να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή.

Οι μαθητές οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες, που διέπουν τη σχολική ζωή, όπως αυτοί ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία και το Πλαίσιο οργάνωσης της Σχολικής Ζωής του Υπουργείου Παιδείας. Κάθε πράξη η παράλειψη που έρχεται σε αντίθεση με αυτούς, μπορεί να αποτελέσει αιτία απορρίψεως η διακοπής της χορηγίας. Οι ενδιαφερόμενοι κηδεμόνες θα πρέπει να υποβάλλουν στους χορηγούς, μέσω του Διευθυντή του Γυμνασίου Σωτ. Παραδείση, αίτηση στην οποία να αναφέρουν το όνομα του παιδιού, την τάξη στην οποία θα φοιτήσει, το σχολείο από το οποίο προέρχεται και να προσκομίσουν βεβαίωση βαθμολογίας και διαγωγής για την αμέσως προηγούμενη σχολική περίοδο».

Όπως λέει στο ethnos.gr ο διευθυντής του Γυμνασίου κ. Σωτήρης Παραδείσης, φέτος φοιτά ένας μαθητής στο Νηπιαγωγείο, 15 στο Δημοτικό και 23 στο Γυμνάσιο-Λύκειο. Οι μαθητές όλο και λιγοστεύουν και αυτός είναι ο λόγος, που ο ομογενής δίνει τα χρήματα ώστε να έρθουν παιδιά από άλλες περιοχές. Πέρυσι είχαν έρθει 15 παιδιά από την «Κιβωτό» τα οποία λάμβαναν το ποσό της χορηγίας από τον ομογενή ο οποίος αγαπάει τον τόπο του και προσπαθεί να βοηθήσει. Ο ίδιος δεν θέλει να εμφανίζεται αλλά τον ενδιαφέρει πολύ να στηρίζει όλα τα παιδιά αλλά και τα χαρισματικά παιδιά στα οποία θέλει να προσφέρει σπουδές στις ΗΠΑ. Ήδη ένας μαθητής ο οποίος διαπρέπει στα μαθηματικά και φέτος σπουδάζει στο Βόλο, πρωτοετείς στο πανεπιστήμιο, όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του θα πάει στην Αμερική να συνεχίσει, αφού αποδέχτηκε την προσφορά του ομογενή.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

X