Είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή μας , οι ηλικιωμένοι παίζουν ένα σημαντικό ρόλο , μέσω του εθελοντικού έργου τους , της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεων τους στα παιδιά και στα εγγόνια τους , αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας. Ο σεβασμός προς τους πολίτες της Τρίτης Ηλικίας αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση της τεράστιας συμβολής τους στο “χτίσιμο” της σημερινής Ελλάδας.

Η κοινωνία έχει ύψιστο χρέος να αναγνωρίσει τους βετεράνους της ζωής που έχουν προικιστεί με σοφία και πείρα , δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις μιας υγιούς συνύπαρξης και αλληλοσυμπλήρωσης στον κοινωνικό ιστό, μέσα στον οποίο όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως έχουν θέση.

Σε μία πολιτισμένη και ευνομούμενη Πολιτεία, σε ένα Κράτος δικαίου, κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας δεν επιτρέπεται να ανήκουν στο περιθώριο, γιατί ΔΕΝ είναι πολίτες τρίτης κατηγορίας.

Δεν είναι “απόμαχοι” της ζωής με την απαξιωτική έννοια του όρου. Είναι ζωντανά κύτταρα, είναι κρίκος της αλυσίδας που ενώνει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις του κάθε τόπου, της κάθε χώρας .

Οι ηλικιωμένοι έχουν τα ίδια δικαιώματα στη ζωή με κάθε άλλο πολίτη , έχουν δικαίωμα στην ισότιμη αντιμετώπιση χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς Ταμπού από κανένα σε βάρος τους . Έχουν δικαίωμα να εισπράττουν έμπρακτα το σεβασμό, την εκτίμηση , το ενδιαφέρον , την προστασία και την αλληλεγγύη όλων στο μέγιστο βαθμό. Έχουν το δικαίωμα της αναγνώρισης των πολύτιμων υπηρεσιών τους στην Πολιτεία , την κοινωνία, την οικογένεια ! Οφείλονται τόσα πολλά λοιπόν στον παππού και στη γιαγιά , ώστε να τιμώνται κάθε μέρα !

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X