Δυτικά του παλαιού «Σταθμού  των τρένων»  στην πόλη της Κοζάνης υπάρχει μία ακάλυπτη έκταση, η οποία μέχρι προ τινος εχρησιμοποιείτο ως  χώρος στάθμευσης  ΙΧΕ αυτοκινήτων  κατά τη λαϊκή αγορά, το Σάββατο.  Προσφάτως ένα τμήμα της έκτασης αυτής  ασφαλτοστρώθηκε και  φημολογείται πως  θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης των Αστικών Λεωφορείων.
Η εν όλω έκταση μπορεί να αξιοποιηθεί και να δοθεί  προς χρήση στους κατοίκους της πόλης κυρίως ως υπαίθριο ποδηλατοδρόμιο.
Ολόκληρη η έκταση είναι εν πολλοίς περίκλειστη. Πέριξ αυτής υπάρχει κιγκλίδωμα επί τσιμεντένιου τοιχίου. Μπορεί να αποψιλωθεί και το υπόλοιπο τμήμα της έκτασης και να ασφαλτοστρωθεί όλη η επιφάνειά της. Ακολούθως μπορούν να διαμορφωθούν περιμετρικά δύο διάδρομοι. Ο ένας διάδρομος (ο εξωτερικός) θα είναι   ποδηλατικός πλάτους ενός (1) μέτρου για τους μεγάλους ποδηλάτες (άνδρες-γυναίκες) προς ήπια όμως ποδηλασία. Ο δεύτερος (ο εσωτερικός) πλάτους δύο (2) μέτρων θα  είναι περιπατητικός, για άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, και δη τρίτης, που θα θέλουν να κάνουν  έναν ασφαλή περίπατο σε ακίνδυνο περιβάλλον.
Ο πέραν του δευτέρου διαδρόμου μεγάλος κεντρικός χώρος της  επιφάνειας της εν λόγω έκτασης θα διατεθεί για ασφαλή ποδηλασία μικρών παιδιών  ή χρήση πατινιού από αυτά, που θα έρχονται με τους γονείς τους, οι οποίοι θα τα επιβλέπουν. Είναι ευκαιρία να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στα νέα παιδιά να αγαπήσουν περισσότερο την ποδηλασία.
Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για εύκολη ανεύρεση χώρου στάθμευσης ΙΧΕ αυτοκινήτου  για κάποια οικογένεια που θα χρειαστεί να ρθει με τα  παιδιά της από μακρινό σημείο της πόλης στο υπαίθριο αυτό ποδηλατοδρόμιο.
Ήδη κάθε απόγευμα ο χώρος γεμίζει με οικογένειες με μικρά παιδιά, τα οποία επί του ασφαλτοστρωμένου τμήματος  κάνουν ποδηλασία, πατίνι ή τρέχουν ανέμελα.  Επίσης, πρωινές ώρες αλλά και απογευματινές, ηλικιωμένοι αλλά και νεώτεροι σε ηλικία  κάνουν τον πρωινό ή απογευματινό τους περίπατο.
     Η Κοζάνη δεν έχει εντός αυτής μεγάλα ακάλυπτα επίπεδα κομμάτια γης. Ο συγκεκριμένος χώρος ενδείκνυται προς αξιοποίηση για ήπιες δράσεις   προς όφελος των  πολιτών της, κοντά μάλιστα σε περιοχή με  πλούσια βλάστηση.
Χώρος για στάθμευση των  αστικών λεωφορείων με καλή θέληση δύναται να βρεθεί.
Δεν γνωρίζω το ιδιοκτησιακό καθεστώς  της έκτασης αυτής. Αν είναι δημοτική, τα πράγματα είναι απλά. Απομένει η πολιτική βούληση. Ο χώρος παραμένει επί σειρά ετών αναξιοποίητος επί ζημία των πολιτών του Δήμου Κοζάνης. Αν πάλι δεν είναι δημοτική, το ζήτημα μπορεί να λυθεί νομικά (αγοραπωλησία, απαλλοτρίωση). Συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος.
Καλό θα ήταν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι να τοποθετηθούν επί του εν λόγω ζητήματος.
Κοζάνη  23-9-2023

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X