Τσουρέκι: Το μυστικό για να βγει αφράτο και μαστιχωτό

Πάσχα 2025 προ των πυλών με τις προετοιμασίες να έχουν ξεκινήσει για την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Το τσουρέκι έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Πασχαλιάς. Είναι το γλυκό έδεσμα που υπάρχει σε κάθε τραπέζι ανήμερα της Λαμπρής και συνοδεύει τη λαμπάδα που δίνουν οι νονοί στα βαφτιστήρια την Μεγάλη Τετάρτη.

Ποιος δεν έχει δοκιμάσει και δεν έχει απολαύσει στο πασχαλινό τραπέζι την αξεπέραστη γεύση ενός αφράτου και μυρωδάτου τσουρεκιού. Η αλήθεια είναι πως ως παρασκευή είναι ιδιαίτερα απαιτητική καθώς χρειάζεται τεχνική και προσοχή στα υλικά και το ψήσιμο για να μην βγει «πέτρα». Κι όμως αν ακολουθήσετε τα μυστικά και τις συμβουλές που σας προτείνουμε παρακάτω και επιστρατεύσετε το μεράκι και το κέφι σας είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!

Τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα μαστιχωτά τσουρέκια
Για να κάνετε επιτυχημένα, αφράτα τσουρέκια, εκτός το ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αγνά και φρέσκα υλικά πρώτης ποιότητας, υπάρχουν ακόμη δύο μυστικά: Προσθέτουμε το βούτυρο στο τέλος και
δεν τα παραζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί σκεπασμένη για περίπου 1-2 ώρες ώστε να φουσκώσει. Στη συνέχεια ζυμώνεται ξανά. Μια μικρή συμβουλή: Επειδή η ζύμη τείνει να κολλάει στα δάχτυλά σας, πασπαλίστε τα χέρια σας με μια πρέζα αλεύρι κατά διαστήματα πριν και κατά τη διάρκεια του ζυμώματος.

Αν θέλετε να βάλετε κόκκινο αυγό, μπορείτε να το βάλετε 10 -15 λεπτά πριν βγάλετε το τσουρέκι από το φούρνο, δηλαδή όταν η ζύμη θα είναι ακόμα ελαστική.

Ο κρόκος με τον οποίο θα αλείψετε το τσουρέκι πρέπει να είναι καλά αναμεμιγμένος με 2 κουταλιές νερό. Κάνετε ένα ελαφρύ πέρασμα με ένα πινέλο, ώστε κατά τη διάρκεια του ψησίματος το αυγό να μην «αρπάξει», ενώ το τσουρέκι μείνει άψητο.

Αν δεν έχετε σκόνη μαστίχας και μαχλεπίου, μπορείτε να τα χτυπήσετε χωριστά σε γουδί με λίγη ζάχαρη, για να μην κολλήσουν στα τοιχώματα.

Μετά το ψήσιμο, τυλίξτε τα τσουρέκια σε διάφανη μεμβράνη για να μη ξεραθούν.

Πασχαλινό Τσουρέκι: Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης μας δίνει την παραδοσιακή συνταγή
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
280 γρ. ζάχαρη
22 γρ. ξηρή μαγιά
200 ml γάλα πλήρες
90 ml νερό
80 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 μεσαία αβγά
1 1/2 κ.γ. μαχλέπι
1 1/2 κ.γ. κάρδαμο ( ή αλλιώς κακουλέ)
1/2 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
μια βανίλια
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
200 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Πηγή: https://www.dnews.gr

Παράταση για το “Καλάθι του Νοικοκυριού” – Μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στα ράφια από το Υπ. Ανάπτυξης

Καθώς η εικόνα της αγοράς τους τελευταίους μήνες έχει βελτιωθεί σημαντικά -ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα

Read More »

Φλώρινα: 67χρονη είχε στο σπίτι της 583 αρχαία νομίσματα, 4 μεταβυζαντινές εικόνες και 2 απολιθώματα ψαριών

Στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Φλώρινας, συνέλαβαν την Τρίτη (29-04-2025), τις μεσημβρινές

Read More »

Προκηρύχθηκαν θέσεις διδακτικού προσωπικού στις Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας – Αιτήσεις σε Πτολεμαΐδα και Τσοτύλι

Προκηρύχθηκαν θέσεις για διδακτικό προσωπικό στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. 1. Οι ενδιαφερόμενοι, καλούνται να αποστείλουν αποκλειστικά  την Αίτηση –

Read More »

Δημόσια διαβούλευση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο Αμύνταιο – Κάλεσμα για υποβολή απόψεων και προτάσεων

Στα πλαίσια της από 11-03-2025 υπογραφείσας σύμβασης της μελέτης με τίτλο “Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) Δήμου Αμυνταίου (ΔΕ Αμυνταίου, Αετού, Βαρικού, Λεχόβου, Νυμφαίου, Φιλώτα)“, παρακαλούμε

Read More »

ΑΑΔΕ – myPROPERTY: Επεκτείνεται η ψηφιακή υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων

Ψηφιακά υποβάλλονται πλέον, μέσω της εφαρμογής myPROPERTY, οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων για συστάσεις, τροποποιήσεις και καταργήσεις σύστασης οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών, εντός και εκτός του συστήματος Αντικειμενικού

Read More »
X