Τελικά είχαν δίκαιο όσοι έλεγαν ότι χρειάζεται ένας τρίτος συνδυασμός στο Δήμο Εορδαίας. Υπό την έννοια ότι το 86% δεν αφήνει περιθώρια για “αγώνα” υπέρ του συνδυασμού που θα προκαλούσε την αγωνία του τελικού αποτελέσματος.

 

Το ότι δεν υπήρχαν εξωτερικοί “εχθροί”, επέτρεψε να αναδειχθεί το πλήθος των εμφυλίων μαχών υπό το άγχος της σταυροδοσίας, και της θέσης κατάταξης που θα κατέγραφαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Έτσι, σε έναν συνδυασμό που πήρε το τεράστιο ποσοστό του 86%, το βράδυ της εκλογής του στο εκλογικό του κέντρο, δεν έβλεπες παντού …χαμογελαστά πρόσωπα. Αντίθετα, ήταν αρκετοί που ήταν πολύ σκεπτικοί με τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που πήραν, έναντι του διπλανού τους.

 

Σε κάθε περίπτωση, μεγάλος νικητής είναι ο Παναγιώτης Πλακεντάς, ο οποίος κατάφερε να ενώσει όλες τις ισχυρές δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα, με αποτέλεσμα να μην αφήσει ιδιαίτερα περιθώρια να σχηματιστούν άλλα ψηφοδέλτια, παρά τις προσπάθειες που έγιναν.

 

Χαρακτηριστικό είναι, το ότι ο συνδυασμός Πλακεντά, διπλασίασε τους ψήφους που πήρε σε σύγκριση με την πρώτη Κυριακή του 2019 (χονδρικά από 10.000 σε 20.000), συνθέτοντας δυνάμεις από όλους τους χώρους. Αντίστοιχα ή Λαϊκή Συσπείρωση, τριπλασίασε τις δυνάμεις της (από 1000 σε 3000 ψήφους) σε σχέση με το 2019. Συνεπώς οι Π. Πλακεντάς και Π. Ταταρίδης πήραν ο ένας 10.000 και ο άλλος 2.000 ψήφους από το κενό που άφησε η μη συμμετοχή ψηφοδελτίου από την ευρύτερη κεντροαριστερά αλλά και τη μη εκ νέου συμμετοχή του ψηφοδελτίου της Αθηνάς Τερζοπούλου.

 

Τον “αδιανόητο” αριθμό των 2689 σταυρών, έλαβε ο Ιατρός και σημερινός Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας Γιάννης Χαρακτσής. Είναι αυτονόητο ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί αριθμό ρεκόρ καθώς δεν έχει σημειωθεί ποτέ μεγαλύτερος αριθμός σταυρών στο Δήμο Εορδαίας ή Πτολεμαΐδας.

 

Μεγάλο αριθμό σταυρών συγκέντρωσε και ο πρωτοεμφανιζόμενος στα δημοτικά πράγματα Πέτρος Μίμτσης. Έλαβε 1842 σταυρούς, οι οποίοι τον έφεραν στην 6η θέση, ψηλότερα από πολλούς και έμπειρους αυτοδιοικητικούς. Σημειώνεται ότι ο Πέτρος Μίμτσης είχε κάνει τρεις εξαιρετικές εμφανίσεις στις περιφερειακές εκλογές, όπου οι χιλιάδες σταυροί που συγκέντρωνε στο παρελθόν, τον καθιστούσαν στις πρώτες θέσεις των επιλαχόντων, μια “ανάσα” από το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. Ήρθε ενδεχομένως η ώρα να προσφέρει στο Δήμο, με το “μανιώδες” ενδιαφέρον του για τις νέες τεχνολογίες.

 

Μαζί με τον Πέτρο Μίμτση, κλείνει η τριάδα των νεαρών μελών του νέου Δ.Σ, με τους Αντώνη Βασιλειάδη και Γιώργο Μίχο.

 

Πολλοί έλεγαν ότι θα επηρεαστούν από τις “φασαρίες” που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας που τελειώνει, και πως δεν θα πάνε καλά στη σταυροδοσία. Ο λόγος για τους Μαρία Αντωνιάδου και Κυριάκο Αντωνιάδη, οι οποίοι τελικά δεν φάνηκε να επηρεάστηκαν από το θόρυβο που είχε προκληθεί στο θέμα των οικονομικών επιτροπών. Για το οποίο θυμίζουμε πως τελικά δεν ανέκυψε κάποιο νομικό ή πολιτικό θέμα. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι, αύξησαν σημαντικά τους σταυρούς τους σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα η Μαρία Αντωνιάδου από τους 700 πήγε στους 1.250 και επανεξελέγη, ενώ ο Κυριάκος Αντωνιάδης από τους 460 πήγε στους 1150 (!) αλλά δεν επανεξελέγη. Ο λόγος είναι το ότι η Δημοτική Ενότητα Αγίας Παρασκευής είναι μονοεδρική, και την έδρα πήρε ο πλειοψηφών σε εκείνη την Δ.Ε., Γιώργος Καραΐσκος.

 

Δημοτικός Σύμβουλος Εορδαίας, θα είναι επίσης από 1/1/24, ο πανελληνίως πλέον γνωστός Κώστας Ιωαννίδης. Ο Κώστας Ιωαννίδης απέκτησε τεράστια αναγνωρισιμότητα από το χιουμοριστικό σποτ που έκανε τις προηγούμενες εβδομάδες, το οποίο σποτ σίγουρα τον βοήθησε εκλογικά.

 

Ο πρ. Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, είναι ο μοναδικός Εορδαίος από τον συνδυασμό Κασαπίδη που πήγε πάρα πολύ καλά στην σταυροδοσία, έχοντας σπάσει το φράγμα των 3.000 σταυρών προτίμησης. Ο νυν Αντιπεριφερειάρχης Δίκαιης Μετάβασης θα είναι ο μοναδικός περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας από την Εορδαία, εφόσον επανεκλεγεί ο Γιώργος Κασαπίδης.

 

Από την άλλη πλευρά, πλήθος Εορδαίων υπάρχουν στην ενδεκάδα της πλειοψηφίας που θα έχει αν εκλεγεί ο Γιώργος Αμανατίδης. Βύζας, Λυσσαρίδης, Μεταξάς, Πουταχίδου και Χονδροματίδου είναι οι πέντε Εορδαίοι (!) από τους συνολικά 11. Και αυτό είναι ένα ενδιαφέρον στατιστικό γιατί οι δύο συνδυασμοί πήραν ακριβώς τα ίδια ποσοστά στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως η Κοζάνη ψήφισε “φουλ” Εορδαία στο συνδυασμό Αμανατίδη, ενώ η Εορδαία ψήφισε “φουλ” Κοζάνη στο συνδυασμό Κασαπίδη. Βέβαια τα παραπάνω μόνο στατιστικά έχουν σημασία, καθώς με την πάροδο του χρόνου, κάθε τοπικιστικό επιχείρημα εξαλείφεται.

1 Comment

  • Leesa

    05/07/2024

    Awsome post and straight to the point. I am not sure if this is in fact the best place to ask but do you guys have any ideea where to employ some professional
    writers? Thanks in advance 🙂 Escape room

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X