Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης την φετινή χειμερινή περίοδο θα παρουσιάσει στην Κεντρική Σκηνή του, την τραγωδία «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» του Νικολάου Σ. Κέφαλου, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Πλασκοβίτη.

Η Καλλιπάτειρα δεν είναι ένα μυθικό πρόσωπο. Το όνομά της καθώς και η τόλμη της να εισέλθει στην Ολυμπία μεταμφιεσμένη σε άντρα, αναφέρεται από τον Παυσανία στο έργο του Ελλάδος Περιήγησις – Ἠλιακῶν Α΄. Το επεισόδιο έλαβε χώρα κατά την 96ή Ολυμπιάδα των αρχαίων χρόνων (404π.χ.), περίοδο κατά την οποία ο Πελοποννησιακός Πόλεμος όδευε προς την λήξη του και η Αθηναϊκή Δημοκρατία ήταν έτοιμη να καταρρεύσει.

 

Το έργο

Η Καλλιπάτειρα παθιασμένη από τον μεγάλο της έρωτα για τον πρόωρα αποθανόντα σύζυγό της  Καλλιάνακτα, ντύνεται άντρας και μπαίνει μέσα στο στάδιο γιατί επιθυμεί σφόδρα να δει τον γιό τους Πεισίροδο Ολυμπιονίκη και έτσι ν΄ ακουστεί ξανά το όνομα του Καλλιάνακτα.

Ο Πεισίροδος πράγματι στέφεται ολυμπιονίκης και μέσα στην χαρά και τους πανηγυρισμούς της Καλλιπάτειρας αποκαλύπτεται ότι είναι γυναίκα. Πράξη ανόσια, η οποία τιμωρείται με ΘΑΝΑΤΟ.

Στο έργο παρακολουθούμε την δίκη όπου η Καλλιπάτειρα κατηγορείται για την υπέρτατη ύβρη. Την καταπάτηση του άβατου της Ολυμπίας σε περίοδο που έχει κηρυχθεί η εκεχειρία.

Μία ύβρις που οι συνέπειές της δεν αφορούν μόνο την ίδια αλλά ολόκληρο τον οικογενειακό και κοινωνικό της περίγυρο.

Τί όμως οδήγησε την Καλλιπάτειρα να κάνει μια τέτοια απονενοημένη πράξη, να παραβιάσει το άβατο των γυναικών στους ολυμπιακούς αγώνες,, ενώ γνώριζε ότι αυτή της η πράξη τιμωρείται με θάνατο;

Ποια είναι η θέση που έχουν τ΄ αδέλφια της, αλλά και η κοινωνία και πως αντιδρούν σε αυτήν της την πράξη;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα, απαντώνται στην παράσταση μας, που έχει προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νίκος Κέφαλος / ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λευτέρης Πλασκοβίτης / ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Αντώνης Χαλκιάς / ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιάννης Παπαδημτρίου / ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΟΣ – Βοηθός ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Κωνσταντίνα Λάλλου / ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Έμη Τσούρα

ΠΑΙΖΟΥΝ: Καποδίστρια Ναταλία, Σεργουνιώτη Πηνελόπη, Καρακίτσιου Μαρία, Γλύκος Χρήστος, Ροδαμής Χρήστος, Βατικιώτη Μαρία, Δέμου Θεοδοσία, Ζιάνα Ελένη, Κεφαλογιάννη Νίνα, Μούστας Αλέξανδρος, Νταλιάνη Αναστασία.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X