Το “Βιβλιοτεχνείο’ ταξίδεψε στην Κοζάνη και “περπάτησε” στον “Γιαλάν Ντουνιά” του Μιχάλη Πιτένη (Βίντεο + Φώτο)

Το Σάββατο 25/1 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο πρώτος Λογοτεχνικός περίπατος από το “Βιβλιοτεχνείο” Πτολεμαΐδας, με αφορμή το βιβλίο του Κοζανίτη συγγραφέα Μιχάλη Πιτένη, “Γιαλάν Ντουνιάς”.

Τη δράση συντόνισε η κ. Σοφία Καλμανίδου, Διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας και υπεύθυνη του προγράμματος ενώ τον περίπατο ακολούθησε και η κ. Μαρία Λάππα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που υλοποιεί το πρόγραμμα.

Η ομάδα του Βιβλιοτεχνείου, έχοντας δουλέψει δημιουργική ανάγνωση και γραφή με αποσπάσματα από το βιβλίο, μεταφέρθηκε στην Κοζάνη, όπου ο συγγραφέας και ο ζωγράφος Αργύρης Παφίλης τους ξενάγησαν στις περιοχές όπου εκτυλίσσεται η δράση του βιβλίου, μεταφέροντας αληθινές ιστορίες από την Κοζάνη του 1960.

Ο κ. Πιτένης αναφέρθηκε στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των ανθρώπων εκείνης της εποχής, δίνοντας έμφαση στα μέρη – κλειδιά που αναφέρονται στο βιβλίο. Τα στενά και οι πλατείες μετατράπηκαν σε ζωντανό σκηνικό και έδωσαν την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να “περπατήσουν” μέσα στην ιστορία του μυθιστορήματος.

Τα σκίτσα των αρχοντικών που παρουσίασε ο κ. Παφίλης βοήθησαν την ομάδα να οπτικοποίησει την Κοζάνη του τότε με τα μάτια του σήμερα, σε μια ιστορική διαδρομή στην Κοζάνη.

Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και στο Αρχοντικό Γρηγορίου Βούρκα, όπου οι παρευρισκόμενοι είδαν και έμαθαν πως έμοιαζε ένα αρχοντικό της Κοζάνης και πως χρησιμοποιούνταν από του κατοίκους του ανάλογα με τις εποχές.

Τον περίπατο εμπλούτισε η Κοζανίτισσα φιλόλογος Τάσα Σιόμου, που μετέφερε τη βαθιά της γνώση για την ιστορία του τόπου, με ιστορίες και παραδόσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά “Σήμερα ένα βιβλίο περπατήθηκε, ενσαρκώθηκε και αισθητοποιήθηκε”.

Όλες οι αισθήσεις ενεργοποιήθηκαν με ένα γεύμα σε εστιατόριο της πόλης όπου, η ομάδα γεύτηκε παραδοσιακές Κοζανίτικες γεύσεις όπως γιαπράκια, κιχιά, κεφτέδες μι ζμι και άλλα.

Τα μέλη της ομάδας εντυπωσιάστηκαν από την ιστορία του τόπου και παραδέχτηκαν ότι όλα αυτά τους περνούν καθημερινά απαρατήρητα, ενώ κρύβουν μια μεγάλη ιστορία που ο κόσμος αγνοεί. Κάποιοι δήλωσαν, μάλιστα, ότι θα ήθελαν να ζήσουν στην εποχή αυτή και να μείνουν στα αρχοντικά της πόλης. Οι φοιτητές, βλέποντας με τη νεανική τους ματιά την ιστορία, παρατήρησαν πιο έντονα την διαφορετικότητα στον τρόπο ζωής στα παλιά χρόνια, που δεν συγκρίνεται καθόλου με τον δικό τους που καταβάλλεται από άγχος και στρες σε καθημερινή βάση. “όλο αυτό μου θύμισε τις ιστορίες της γιαγιάς μου”, ανέφερε ένας φοιτητής.

“Κάθε στενό κρύβει ένα μυστικό και κάθε πλατεία κουβαλά τις δικές της παραδόσεις.”

Σε κλίμα συγκίνησης και πολλών ευχαριστιών, έκλεισε ο λογοτεχνικός περίπατος με την υπόσχεση για περισσότερες μελλοντικές λογοτεχνικές δράσεις.

 

 

 

 

 

 

 

Γύριζαν ερωτική ταινία στη Χαλκιδική, αλλά οι αστυνομικοί τους πέρασαν για μικροπωλητές και τους συνέλαβαν (video)

Απίστευτη υπόθεση! Δύο Αφρικανοί και μία γυναίκα, βουλγαρικής καταγωγής, συνελήφθησαν σε ερημική παραλία της Βορείου Ελλάδος μετά από “παρεξήγηση” των Αρχών που τους πέρασαν για

Read More »

Εκλογές Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ / Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – Αυτά είναι τα νέα μέλη (λίστα)

Ψήφισαν συνολικά 20.145 μέλη (14.166 με φυσική παρουσία και 5.979 με την ηλεκτρονική διαδικασία) – Η λίστα με τα αποτελέσματα Ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή τα

Read More »

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Οίνου στο Αμύνταιο – Η Δυτική Μακεδονία στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού οινικού χάρτη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Οίνου, «Τα Οινοπέδια των Λιμνών: Οίνος – Τόπος – Άνθρωποι», το οποίο πραγματοποιήθηκε 27-29 Ιουνίου, στο Αμύνταιο Φλώρινας και

Read More »

Πανεπιστήμια Αριστείας – 74 νέα κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων ενεκρίθησαν

Τα οριστικά αποτελέσματα της αξιολόγησης που έγινε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), επί των προτάσεων που υποβλήθηκαν για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Joint

Read More »
X