Το απόλυτο σπιτικό τσουρέκι (Συνταγή)

Πώς θα φτιάξετε το τέλειο σπιτικό τσουρέκι.

Υλικά

-1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
-150 γρ. βούτυρο αγελάδος LURPAK
-280 γρ. ζάχαρη
-22 γρ. ξηρή μαγιά
-200 ml γάλα πλήρες
-90 ml νερό
-80 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
-2 μεσαία αυγά
-1 1/2 κ.γ μαχλέπι
-1/2 κ.γ κάρδαμο (ή αλλιώς κακουλέ)
-1/2 κ.γ μαστίχα τριμμένη
-Μια βανίλια
-Προαιρετικά ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Υλικά για την επάλειψη

-1 αυγό
-1 κ.σ γάλα πλήρες

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το νερό προσθέτοντας 1 κ.σ ζάχαρη, 2-3 κ.σ αλεύρι και την μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ελαφρώς, ίσα να αναμειχθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Έπειτα, σκεπάζουμε καλά με μια μεμβράνη τον κάδο μας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10-20 λεπτά.

Αφού «ξυπνήσει» η μαγιά μας, προσθέτουμε πρώτα το υπόλοιπο αλεύρι και μετά τα υπόλοιπα υλικά μας, με τελευταίο το γάλα και το βούτυρο που έχουμε λιώσει σε ένα μπρίκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή στο βούτυρο, να μην είναι καυτό, αλλά απλά ζεστό.

Ανακατεύουμε με τον γάντζο, σε μεσαία προς χαμηλή ταχύτητα, για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ελαστικό και κολλώδες ζυμάρι.

Αμέσως μετά, λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι μας και καλύπτουμε καλά το μπολ με μεμβράνη.

Τέλος, το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι μας.

Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το μπολ και το κόβουμε σε 9 ίσα κομμάτια. Έπειτα, παίρνουμε 3 από τα κομμάτια, τα κάνουμε κορδόνια ίσου πάχους και μήκους και φτιάχνουμε μια πλεξούδα.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, φτιάχνοντας πλεξούδες και με τα υπόλοιπα κομμάτια μας. Αμέσως μετά, τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 25-45 λεπτά αναλόγως την θερμοκρασία δωματίου.

Αμέσως μετά, χτυπάμε σε ένα μπολάκι το αυγό με το γάλα προσέχοντας να είναι και τα δύο σε θερμοκρασία δωματίου και με ένα πινέλο αλείφουμε πολύ απαλά όλη την επιφάνεια της κάθε πλεξούδας μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 160 βαθμούς για 23-25 λεπτά.

Δ. Καμαριάδης: Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής ”Υπό το Βέρμιο” του Πασχάλη Τσολάκη το Σάββατο 10/5 στην Κοζάνη

Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου, φιλοξένησε τον Δημήτρη Καμαριάδη – Συντονιστή της Εκδήλωσης παρουσίασης  της ποιητικής Συλλογής  «ΥΠΟ ΤΟ ΒΕΡΜΙΟ» του Πασχάλη Τσολάκη.

Read More »

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την έναρξη των αιτήσεων επιδότησης του ρεύματος στις επιχειρήσεις

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων Καφετεριών Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας ενημερώνει για την έναρξη αιτήσεων επιδότησης ρεύματος σε επιχειρήσεις, αναφέροντας τα εξής: «Αγαπητοί συνάδελφοι,

Read More »

Δεντροφύτευση στο Δημοτικό Σχολείο Καλονερίου – Μικροκάστρου (Φωτογραφίες)

Με πρωτοβουλία του διευθυντή και των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Μικροκάστρου και τη συνδρομή του προέδρου Καλονερίου και της Δημοτικής Αρχής Βοΐου, πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση στο

Read More »

Β. Σκουλάκης: Multitasking και τετραήμερη εργασία – Πώς να δουλεύεις λιγότερες ώρες αλλά να παράγεις περισσότερο

Ο Βασίλης Σκουλάκης HR της KEYVOTO, Μετά – Διδάκτορας & Διδάκτορας Ανθρώπινου Δυναμικού στο Πανεπιστήμιο Atlantic International University, μιλάει κάθε Παρασκευή στις 8:30 στο νέο

Read More »

Από την ομιλία του Δημάρχου Πέτρου Τόττη στα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου Πτολεμαΐδας το 1996 – Από τη στήλη του Γ. Καζαντζή στον ΠΑΛΜΟ

Στο βήμα, ο Δήμαρχος Πέτρος Τόττης, ο Αρχιτέκτονας θα λέγαμε εμείς, της φαεινής ιδέας και ενσάρκωσης-υλοποίησης του μεγάλου αυτού πνευματικού έργου. Ο κ. Δήμαρχος αφού

Read More »
X