Τι συμβαίνει με τα τηλέφωνα που πετάμε; Το αποτύπωμα που αφήνει η “παλιά” τεχνολογία

Τα τελευταία χρόνια, το smartphone έχει γίνει ίσως το πιο προσωπικό αντικείμενο που διαθέτουμε. Το χρησιμοποιούμε καθημερινά – και σχεδόν για τα πάντα: από πληρωμές και εργασία, μέχρι κοινωνικές επαφές και ψυχαγωγία. Αλλά τι συμβαίνει όταν το αντικαθιστούμε; Το βάζουμε σε ένα συρτάρι, το δίνουμε, το πουλάμε – ή, σε πολλές περιπτώσεις, το πετάμε.

Λίγοι από εμάς συνειδητοποιούν όμως τον πραγματικό αντίκτυπο αυτών των επιλογών. Ένα παλιό τηλέφωνο δεν σημαίνει μόνο μια άχρηστη συσκευή – σημαίνει μη ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, σπατάλη ενέργειας και ψηφιακή ρύπανση.

Ένα παλιό τηλέφωνο = τεράστιο οικολογικό κόστος

Η παραγωγή ενός και μόνο smartphone απαιτεί εξόρυξη και επεξεργασία δεκάδων σπάνιων υλικών: λίθιο, κοβάλτιο, χρυσό, χαλκό ή σπάνιες γαίες. Κάθε νέα συσκευή σημαίνει επιπλέον μεταλλεία, κατανάλωση νερού και ενέργειας, διασυνοριακές μεταφορές και, τελικά, σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με την έκθεση Global E-Waste Monitor 2023, παράγονται παγκοσμίως πάνω από 62 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο, εκ των οποίων λιγότερο από το 18% ανακυκλώνονται σωστά. Τα κινητά τηλέφωνα και μόνο συνεισφέρουν με πάνω από 5 δισεκατομμύρια μονάδες που παραμένουν αχρησιμοποίητες στα συρτάρια των ανθρώπων, σύμφωνα με αναφορά του WEEE Forum.

Στη Ρουμανία, η Εθνική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος εκτιμά ότι λιγότερο από το 10% των μικρών ηλεκτρονικών συσκευών – συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων – ανακυκλώνονται. Τα υπόλοιπα καταλήγουν σε χωματερές, εξάγονται παράνομα ή απλώς ξεχνιούνται σε ντουλάπια.

Right to Repair – τι σημαίνει και γιατί έχει σημασία

Σε όλο και περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται έντονη συζήτηση για το «δικαίωμα στην επισκευή» – το δικαίωμα των καταναλωτών να επισκευάζουν τα ηλεκτρονικά τους προϊόντα εύκολα, προσβάσιμα και χωρίς περιορισμούς από τους κατασκευαστές.

Η ΕΕ έχει ήδη κάνει συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση: από το 2021, η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί από τους κατασκευαστές μεγάλων ηλεκτρονικών να εξασφαλίζουν ανταλλακτικά για τουλάχιστον 7 χρόνια. Τώρα εξετάζεται η επέκταση αυτού του δικαιώματος και στα κινητά τηλέφωνα και tablets.

Μελέτες δείχνουν ότι το 77% των Ευρωπαίων θα προτιμούσαν να επισκευάσουν τις συσκευές τους αντί να τις αντικαταστήσουν, αλλά αποθαρρύνονται λόγω έλλειψης πληροφόρησης, υψηλού κόστους ή δυσκολίας στην πρόσβαση σε ανταλλακτικά. Το Right to Repair προτείνει ακριβώς το αντίθετο: έναν ισχυρότερο καταναλωτήπιο ανθεκτικά προϊόντα και έναν πλανήτη λιγότερο πνιγμένο στα απόβλητα.

Μια απλή λύση για ένα πραγματικό πρόβλημα

Για όσους θέλουν να κάνουν πιο υπεύθυνες επιλογές, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Η πλατφόρμα flip.gr προσφέρει επαγγελματικά ανακατασκευασμένα κινητά τηλέφωνα, αυστηρά ελεγμένα, με εγγύηση και ταχεία αποστολή.

Αποτελεί μια πρακτική και ασφαλή επιλογή για όσους επιθυμούν κορυφαία απόδοση σε προσιτή τιμή – αλλά και για εκείνους που κατανοούν ότι ένα λειτουργικό τηλέφωνο δεν χρειάζεται να είναι καινούριο για να έχει αξία.

Οι μικρές αποφάσεις του σήμερα αλλάζουν το αύριο

Δεν μπορούμε όλοι να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά ο καθένας μας μπορεί να αλλάξει κάτι στις δικές του συνήθειες. Αντί να πετάμε πλήρως λειτουργικά τηλέφωνα, μπορούμε να επιλέξουμε να τα πουλήσουμε, να τα ανακατασκευάσουμε ή – ακόμη καλύτερα – να αγοράσουμε ήδη ελεγμένα μοντέλα.

Είναι μια απλή πράξη, αλλά με πραγματική επίδραση – για το πορτοφόλι μας, για το περιβάλλον και για το μέλλον μιας πιο δίκαιης οικονομίας, όπου η επισκευή και η επαναχρησιμοποίηση αποτελούν κανόνα, όχι εξαίρεση.

Τρία τμήματα του ΠΔΜ με χαμηλή βάση εισαγωγής που οδηγούν σε δυναμικούς κλάδους

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των μηχανογραφικών 2025 για όσους συμμετείχαν φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει

Read More »

Η απίθανη ιστορία ενός γεφυριού στα Γρεβενά που θάφτηκε και μπορείς να το δεις πλέον σε ένα υπόγειο

Μία απίθανη ιστορία, ενός θαμμένου αλλά όχι γκρεμισμένου γεφυριού στα Γρεβενά, έγραψε ο Θωμάς Μπιζιούρας στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Θαμμένο εδώ και δεκαετίες κάτω

Read More »

Αντίστροφη μέτρηση για την παραχώρηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων – Τι ισχύει για Κοζάνη & Καστοριά

Εξελίξεις καταγράφονται στο πεδίο της αξιοποίησης και αναβάθμισης 22 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας, με το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) να προετοιμάζει σταθερά το έδαφος για την έναρξη

Read More »

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή μη διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες – Δείτε πότε

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι, λόγω προγραμματισμένων εργασιών στο πλαίσιο έναρξης Παραγωγικής Λειτουργίας του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ, αναβάθμιση του συστήματος

Read More »
X