Σ. Πασπάλης (εκπαιδευτικός στο Σκλήθρο): «Σε πολλά χωριά υπάρχει πλέον μηδενική παραγωγή μαθητικού πληθυσμού»

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Σταύρο Πασπάλη – Εκπαιδευτικός, που υπηρετεί στο δημοτικό σχολείο Σκλήθρου και μίλησε για τη συνεχιζόμενη μείωση του μαθητικού πληθυσμού στην περιοχή, αλλά και τη χώρα.

Με δεδομένο ότι η εκτίμηση για την πρόβλεψη της απογραφής το 2031 είναι πραγματικά σοκαριστική και το γεγονός ότι η Φλώρινα καταγράφει ήδη στην απογραφή του 2021 εξαιρετικά μεγάλη μείωση πληθυσμού, ο κ. Πασχάλης ρωτήθηκε για το ποια είναι η κατάσταση σήμερα, δεδομένων των σχολείων που κλείνουν και της μεγάλης μετακίνησης του μαθητικού πληθυσμού:

«Όλα τα χωριά δεν έχουν σχολεία εδώ και πολλά χρόνια. Το πρόβλημα στην εκπαίδευση δεν είναι που θα είναι το σχολείο, αφού το σχολείο πρέπει να έχει εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικούς και η μετακίνηση όταν χρειάζεται να γίνεται. Το πρόβλημα είναι τα σχολεία δεν έχουν υποδομή. Λόγω του ότι μειώνονται οι μαθητές, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το σχολείο. Όλα τα σχολεία έκλεισαν», είπε χαρακτηριστικά.

Από το Βαρικό μέχρι το Αμύνταιο, το ’90 υπήρχαν σχολεία παντού λ.χ. στο Λιμνοχώρι, στις Αγραπιδιές, τους Ανάργυρους, τα Βαλτόνερα, τον Ροδώνα κ.α.. Πλέον σε αυτά τα σχολεία δεν υπάρχουν μαθητές, άρα δεν υπάρχουν και σχολεία, ενώ σε κάποια χωριά του δήμου Αμυνταίου υπάρχει όπως είπε μηδενική παραγωγή παιδιών, άρα και μαθητών. Αυτό όπως είπε ορίζει το κλείσιμο ενός σχολείου και τη μηδενική προοπτική ανοίγματός του.

Αντίθετα, σχολικές μονάδες υπάρχουν σε Λέχοβο, Βαρικό, Αητό, Σκλήθρο κ.α.. «Για να συνεχιστεί η κοινωνία πρέπει να υπάρχει πληθυσμιακή εξέλιξη και αυτή δεν υπάρχει σε πάρα πολλές περιπτώσεις και στις γύρω περιοχές, κλείνουν σχολεία», είπε επίσης.

Στην απογραφή του 2031 ποια θα είναι η εικόνα στα χωριά αυτά; Η πυραμίδα, απάντησε, είναι προς τα κάτω και ο πληθυσμός γερνάει και αυτό που έρχεται είναι πολύ χειρότερο από ό,τι ισχύει σήμερα: «Οι δημογράφοι λένε να πάρουμε μέτρα σήμερα, να δοθούν οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα, ωστόσο είναι πλέον αργά και δεν προλαβαίνουμε την επόμενη απογραφή», εκτίμησε.

«Το μεγάλο πρόβλημα των χωριών είναι ότι τα τελευταία 40 χρόνια δόθηκε η δυνατότητα στα νέα παιδιά να αποκτήσουν επαγγελματικό αντικείμενο που δεν έχει εφαρμογή στις περιοχές τους, οπότε δεν τίθεται θέμα επιστροφής τους στα χωριά. Το θέμα του γάμου είναι κοινωνικό και είναι άλλη η αντίληψη της ζωής των μαθητών», συμπλήρωσε.

Οπότε βλέπουμε σχολεία να κλείνουν και μαθητές να μειώνονται, αλλά να μειώνεται και ο πληθυσμός των εκπαιδευτικών, μάλιστα γίνεται εξαγωγή εκπαιδευτικών από την περιοχή μας σε άλλες, καθώς μειώνεται ο μαθητικός πληθυσμός.

Συμπλήρωσε, τέλος, πως το κόστος θέρμανσης είναι τεράστιο για τους κατοίκους των χωριών αυτών και αυτός ο παράγοντας λειτουργεί ανασταλτικά.

Πώς θα υπολογίζεται ο κατώτατος μισθός – 12 ερωτήσεις και απαντήσεις

Αναρτήθηκε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου σε Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού

Read More »
X