Στις κάλπες για την ανάδειξη των νέων αυτοδιοικητικών αρχών προσέρχονται οι πολίτες όλης της χώρας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, σε μια διαδικασία η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί εφόσον υπάρξει συνδυασμός που θα καταλάβει το 43%+1 ψήφο των εκλογέων.

Σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία θα επαναληφθεί μεταξύ των δύο(2) συνδυασμών που έλαβας τις περισσότερες ψήφους, στις 15 Οκτωβρίου.

Η απογραφή του πληθυσμού έφερε νέα δεδομένα σε Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, με τη Δυτική Μακεδονία να έχει υποστεί αφαίρεση εδρών τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και σε πολλά δημοτικά συμβούλια.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πλέον θα υπάρχουν 35 περιφερειακοί σύμβουλοι με τον επιτυχόντας συνδυασμό να καταλαμβάνει τα 3/5 αυτών(21) και τους υπόλοιπους συνδυασμούς να μοιράζονται τις εναπομείναντες 14 έδρες.

Οι έδρες κατανέμονται στις 4 Περιφερειακές Ενότητες ανάλογα με τον μόνιμο πληθυσμό του 2021:

Για την εκλογή των εκπροσώπων στο περιφερειακό συμβούλιο οι πολίτες κάνουν τις επιλογές του ανάλογα με τις δυνατότητες του νόμου σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ξεχωριστά.

Έτσι στις Π.Ε. Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας υπάρχει η δυνατότητα προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους, ενώ στην Π.Ε. Κοζάνης προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους:

Τα πράγματα γίνονται πιο απλά στους Δήμους, καθώς μπορεί να παραμένει η κατανομή των εδρών ανά δημοτική ενότητα, βάση πάντα του πληθυσμού κάθε περιοχής, δίνεται πλέον η δυνατότητα στον ψηφοφόρο να επιλέξει τους σταυρούς προτίμησης προς όλο το ψηφοδέλτιο και όχι ανάλογα με τη Δημοτική Ενότητα στην οποία ανήκει.

Έτσι σε Δήμους που εκλέγουν έως 19 μέλη στο δημοτικό συμβούλιο, η επιλογή είναι προς έναν(1), δύο(2) οι τρεις(3) υποψηφίους, ενώ σε δημοτικά συμβούλια από 25 μέλη και πάνω η επιλογή είναι προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους.

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Παρακάτω παρουσιάζεται η κατανομή των εδρών σε όλα τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, έτσι όπως προέκυψε από την απογραφή του 2021:

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X