Πτολεμαΐδα: Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλαν Σύλλογοι Γονέων προς τον υπουργό παιδείας

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Κυριάκο Πιερρακάκη έστειλαν Σύλλογοι Γονέων των σχολείων της πόλης της Πτολεμαΐδας για να εκφράσουν την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκειά τους σχετικά με την απόφαση συγχώνευσης τμημάτων για το τρέχον σχολικό έτος 2024-2025.

Παραθέτουμε την επιστολή:

Θέμα: «Διαμαρτυρία για τη συγχώνευση τμημάτων στα σχολεία»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων της πόλης της Πτολεμαΐδας, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκειά μας σχετικά με την απόφαση συγχώνευσης τμημάτων που έχει ληφθεί για το τρέχον σχολικό έτος 2024-2025.
Το Υπουργείο Παιδείας, εν μέσω καλοκαιριού και με κλειστά τα σχολεία, με νέα εγκύκλιο δίνει το σύνθημα στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις τμημάτων συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική των περικοπών προσπαθώντας, παράλληλα, να αιφνιδιάσει εκπαιδευτικούς και γονείς.
Με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, οι μαθητές/τριες θα βρεθούν στοιβαγμένοι σε υπεράριθμα τμήματα των 28 και 29 παιδιών ή θα κληθούν να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία, σε άλλη περιοχή. Ακόμα και αν ορισμένα τμήματα ξανανοίξουν, θα καθυστερήσει η πρόσληψη εκπαιδευτικών με συνέπεια να χαθούν πολλές διδακτικές ώρες. Επίσης, οι μαθητές/τριες με διαγνωσμένες αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες θα βρεθούν σε υπεράριθμα τμήματα, χωρίς την μέριμνα που δικαιούνται. Αυτή η εξέλιξη είναι απαράδεκτη και εξοργιστική, καθώς καθιερώνονται πολυπληθή τμήματα, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πληθώρα γνωματεύσεων Παράλληλης Στήριξης και παρακολούθησης σε Τμήματα Ένταξης, με τον εκπαιδευτικό, να αδυνατεί να ασκεί απρόσκοπτα το παιδαγωγικό του έργο και έτσι να είναι αδύνατη η ισότιμη εκπαίδευση όλων των μαθητών/τριών ανάλογα με τις ανάγκες του/της καθενός/μιάς.
Επίσης, σε μια κοινωνία, που θέλει να θεωρεί εαυτόν της πολιτισμένο, είναι αδιανόητο για τον οιονδήποτε διευθυντή-εκπαιδευτικό να πρέπει να επιλέξει ποιος μαθητής είναι ο 26ος ούτως ώστε να μετακινηθεί σε όμορη δομή εκπαίδευσης. Ποια θα είναι τα κριτήρια αυτής της επιλογής;
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, τόσο στους μαθητές όσο και στους γονείς, για τους εξής λόγους:
1. Η συγχώνευση τμημάτων θα οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο για τους εκπαιδευτικούς να παρέχουν την απαιτούμενη προσοχή και υποστήριξη σε κάθε μαθητή. Η ποιότητα της εκπαίδευσης, συνεπώς, πλήττεται σημαντικά.
2. Ο συνωστισμός στις τάξεις επιδεινώνει το άγχος και την ανασφάλεια των μαθητών, ενώ δυσκολεύει τη δημιουργία ενός θετικού και υποστηρικτικού μαθησιακού περιβάλλοντος. Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την ευημερία των μαθητών θα είναι μεγάλες.
3. Οι αίθουσες διδασκαλίας δεν είναι σχεδιασμένες για να φιλοξενήσουν τον αυξημένο αριθμό μαθητών, κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην άνεση και την ασφάλεια των παιδιών.
4. Το πρόβλημα του συνωστισμού, που δημιουργείται, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα, ειδικά σε περιόδους έξαρσης ιώσεων ή πανδημιών Ο συνωστισμός αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης ιών, καθώς οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έρχονται σε πιο στενή επαφή. Σε καταστάσεις όπως αυτές μιας πανδημίας, η δυσκολία διατήρησης των απαραίτητων αποστάσεων μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη εξάπλωση των ασθενειών.
5. Ανισότητα στην εκπαίδευση: Οι εκπαιδευτικές ανισότητες μεταξύ των μαθητών διευρύνονται, καθώς η υπερφόρτωση των τάξεων καθιστά δυσκολότερη την κάλυψη των διαφορετικών αναγκών μάθησης.
Εν ολίγοις, διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό μείγμα σε ένα σχολείο το οποίο – βάσει του νέου νόμου- η μείωση του αριθμού των τμημάτων των σχολείων και η αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα σηματοδοτεί με εμφατικό τρόπο την προτεραιοποίηση των οικονομοτεχνικών κριτηρίων εξοικονόμησης προσωπικού και δαπανών για την εκπαίδευση έναντι της ουσιαστικής υπεράσπισης της παιδαγωγικής λειτουργίας. Η μη έγκριση των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων αποτυπώνει μια πολιτική επιλογή με βαθιά αντιεκπαιδευτικό πρόσημο. Είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια να συρρικνώσουν στο ελάχιστο το δημόσιο σχολείο και η αδιαφορία για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Και όλα αυτά με διαδικασίες «εξπρές» τον Αύγουστο, για να μην προλάβει να αντιδράσει κανείς.
Ως γονείς και κηδεμόνες, είμαστε εξαιρετικά προβληματισμένοι και ανήσυχοι για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης στα παιδιά μας. Ζητούμε την άμεση επανεξέτασή της και την επιστροφή στην προγενέστερη κατάσταση, όπου ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη ήταν πιο διαχειρίσιμος και συνέβαλλε σε ένα καλύτερο μαθησιακό περιβάλλον.
Όντας συσπειρωμένοι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, δε θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν ούτε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών μας ούτε ο παιδαγωγικός ρόλος των εκπαιδευτικών.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συζήτηση και συνεργασία προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή εκπαίδευση όλων των μαθητών. Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Με εκτίμηση,
Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Πτολ/δας

Στέλιος Φελέκης (εκπαιδευτικός): «Μέτρια η συμμετοχή μαθητών στην τηλεκπαίδευση» -Υπήρχαν ακόμη και τάξεις με 3 – 4 παιδιά

Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Στέλιο Φελέκη – Εκπαιδευτικό, ο οποίος και αναφέρθηκε στο πως κύλησε το σύστημα της

Read More »
X