Η κυρίαρχη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της αγροδιατροφής αποτυπώνεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία όπου καθορίζονται οι στόχοι της ανάπτυξης του φιλόδοξου πλάνου «Από το αγρόκτημα στο πιρούνι». Μέσω της ευρωπαϊκής στρατηγικής δρομολογείται η δημιουργία ενός νέου επισιτιστικού χάρτη, δικαιότερου για τους παραγωγούς αλλά και πιο φιλικού στο περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό καλείται να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα αγροδιατροφής όπου στο επίκεντρο θα είναι η προστασία και  η υγεία του ανθρώπου.  Παράλληλα πρόκληση για την νέα αυτή εποχή στον τομέα της αγροδιατροφής είναι η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων πρακτικών στην παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων.

Η Δυτική Μακεδονία εισέρχεται σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και ιδιαίτερα στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης. Η αντικατάσταση της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη συνοδεύεται από μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ως στόχο την δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου βασιζόμενο και στον πρωτογενή τομέα και στην μεταποίηση. Παράλληλα η Δυτική Μακεδονία, με όχημα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΚΕΤΑ και τους δρομολογημένους θύλακες καινοτομίας καλείται να γνωρίσει άνθιση στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

Για την Δυτική Μακεδονία τόσο η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για την αγροδιατροφή όσο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που συνοδεύουν την μεταλιγνιτική εποχή μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία για την ανάδειξη του τόπου μας ως μοντέλου μετάβασης.

Αξιοποιώντας τα δύο δεδομένα, πρόθεση μου είναι να προωθήσω και να συντονίσω τον σχεδιασμό, την χρηματοδότηση και την υλοποίηση ενός καινοτόμου project: την δημιουργία του πρώτου Περιβαλλοντικά Ουδέτερου Οινοποιείου στην Δυτική Μακεδονία. Ένα project το οποίο θα ενσωματώνει υφιστάμενες καινοτόμες τεχνολογίες και θα έχει ως στόχο την δημιουργία αρχικά μιας μικρής καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής οίνου σε συνεργασία με οινοποιητικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας. Μέσω της υλοποίησης του project θα γίνεται η παραγωγή  βιολογικού προϊόντος όπου αντί φυτοφαρμάκων θα χρησιμοποιούνται απόβλητα της απόσταξης αιθέριων ελαίων, και οι όποιες γεωργικές εργασίες θα γίνονται με την συνδρομή  drones και από ηλεκτροκίνητα ή/και υδρογονοκίνητα οχήματα. Με την ενσωμάτωση καινοτόμων βιοτεχνολογικών μεθόδων θα γίνεται η παραγωγή και η οινοποίηση ώστε να φτάσουμε σε μια μικρής έντασης παραγωγικής οινοποιητικής μονάδας. Παράλληλα όλα τα απόβλητα και τα υποπροϊόντα θα αφομοιώνονται και θα εντάσσονται σε διάφορα παραγωγικά στάδια.

Η υιοθέτηση ενός τέτοιου project στην περιοχή θα έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στο πρωτογενή τομέα αλλά και στους υπόλοιπους τομείς. Σίγουρα θα αποτελέσει πυλώνα παραγωγικής ανάπτυξης ενώ παράλληλα θα αποτελέσει και τουριστικό πόλο. Η τεχνογνωσία που θα αναπτυχθεί θα δώσει υπεραξία στο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό της περιοχής ενώ παράλληλα θα είναι από τις πρώτες μεταποιητικές μονάδες που εφαρμόζουν την πολιτική του zero carbon emission (μηδενικοί ρύποι).

Η μεταλιγνιτική εποχή είναι εδώ και ξεκινά δυναμικά στην Δυτική Μακεδονία. Χρειαζόμαστε ανθρώπους με όραμα, με ιδέες και πάνω από όλα με όρεξη για δουλειά. Είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του καινοτόμου έργου που θα φέρει θετικές αλλαγές στην Δυτική Μακεδονία. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για ένα πιο βιώσιμο, υγιές και καινοτόμο μέλλον για την περιοχή μας.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X