Πρέσπες: Μια περιήγηση στην ομορφιά των λιμνών

Σπάνιας ομορφιάς, πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα, ιστορικά σημαντική αλλά και σύνορο το οποίο συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, η περιοχή των Πρεσπών είναι ένας πολύτιμος προορισμός.

Συννεφιασμένη είναι η μέρα ακόμη καθώς στη διαδρομή προς τις λίμνες των Πρεσπών από το σημείο εκκίνησης κοντά στη Φλώρινα, κάποιες εργασίες στην κεντρική οδό στέλνουν τα οχήματα για λίγα χιλιόμετρα σε μια παράκαμψη μέσα στους πυκνόφυτους λόφους και τα υψώματα. Στον Ακρίτα, το κτίριο του δημοτικού σχολείου καθώς και κάποιες μονοκατοικίες, αφημένες πια στη φθορά του χρόνου και της εγκατάλειψης, μαρτυρούν μια, κάποτε, ακμάζουσα περιοχή. Ένα αγροτικό όχημα καθώς και μια καμινάδα σε λειτουργία, είναι οι μόνες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στο χωριό, νωρίς το πρωί. Καθώς το αυτοκίνητο στρίβει εναλλάξ στο φιδωτό δρόμο για να συναντήσει ξανά την κεντρική οδό Ε86 προς το Πισοδέρι, το περιβάλλον μοιάζει να είναι σχεδόν παρθένο, μοναδικό προνόμιο της απομόνωσης.

Ο κεντρικός δρόμος είναι καλός, σε κάποια σημεία φρεσκοστρωμένος και σωστά διαγραμμισμένος καθώς αρχίζει να κατηφορίζει προς την περιοχή των λιμνών. Τα τελεφερίκ του χιονοδρομικού κέντρου Βίγλας-Πισοδερίου χάνονται ψηλά, ανάμεσα στα πυκνά δάση της περιοχής. Ξενώνες και κάποιες ταβέρνες είναι έτοιμα για τους επισκέπτες που θέλουν είτε να γλιστρήσουν στο χιόνι είτε να απολαύσουν αποδράσεις χειμερινές στο συνδυασμό βουνό-λίμνη.

Η κάθοδος προς τις λίμνες Πρεσπών γεμίζει με την εικόνα τους, η υγρή επιφάνειά τους αντανακλά τις καιρικές συνθήκες κάθε εποχής ξεχωριστά δημιουργώντας έναν πολύμορφο καμβά. Στο χωριό Καλλιθέα, το σχετικά νέο Μουσείο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ υπενθυμίζει στους επισκέπτες τη βίαιη εποχή του εμφυλίου πολέμου στις Πρέσπες, σε μια περιοχή η οποία στο ιστορικό βάθος των αιώνων, άλλαζε διαρκώς χέρια, κυβερνήτες και πληθυσμούς. Έχοντας τις λίμνες στα αριστερά, οδηγώντας ανάμεσα σε απέραντες εκτάσεις με τις διάσημες καλλιέργειες φασολιών, συναντώντας τη σήμανση του ευρωπαϊκού πεζοπορικού μονοπατιού Ε6, φτάνω στον Άγιο Γερμανό, ένα χωριό όμορφο, σχετικά ζωντανό και με σημάδια παντού μιας πρόσφατης ευημερίας.

Πινακίδες από παντοπωλεία που δε λειτουργούν πια, διώροφες κατοικίες προσεγμένες και καλαίσθητες αλλά και η εκκλησία του Αγίου Γερμανού με τις υπέροχες τοιχογραφίες, μαζί με τους ξενώνες αλλά και τις προτάσεις φαγητού, κάνουν τον Άγιο Γερμανό προορισμό για τους επισκέπτες της περιοχής των λιμνών. Ολόκληρο το χωριό μοιάζει με ιστορικό-.λαογραφικό μουσείο, μάρτυρας της οικονομικής ανάπτυξης που βίωσε αλλά και της, πολύ συχνής πια, μετακίνησης του πληθυσμού προς τις πόλεις. Παίρνοντας το δρόμο προς τις όχθες των λιμνών, αφήνω τον Στέργιο Νόνα, παραγωγό τοπικών προϊόντων, οσπρίων αλλά και βοτάνων, να με ξεναγήσει στις διαφορετικές ποικιλίες τους, μέσα στο πολύ όμορφο κατάστημά του στον Λαιμό.

διαβάστε περισσότερα στο travel.gr

Το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας Εορδαίας εκπαιδεύτηκε στην επικοινωνία με κωφά/βαρήκοα άτομα

Στις 3-7-2025, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Εορδαίας σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών πραγματοποίησαν επιτυχώς το πρόγραμμα  εκπαίδευσης ‘’Δεξιότητες Επικοινωνίας με Κωφά/Βαρήκοα Άτομα’’ 

Read More »

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Τρίτη

Read More »

Επίδομα 100 ευρώ σε 80.000 ιδιωτικούς υπαλλήλους μέσα σε 3 ώρες – Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις

Εκατό ευρώ μπορούν να κερδίσουν χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα παρακολουθήσουν 3ωρο σεμινάριο και απαντήσουν σωστά σε ερωτήσεις για τη διαφορετικότητα. Και για είναι σίγουρη

Read More »

Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι που τα έχει όλα… – Το δυνατό χαρτί της Δυτικής Μακεδονίας για τον τουρισμό – Ο Ανεμοδείκτης σχολιάζει (8/7)

Τα καλοκαίρια, συνήθως, απουσιάζουν οι ειδήσεις καθώς όλα φαίνεται να κινούνται στο ρυθμό των διακοπών. Ιδιαίτερα αυτό συμβαίνει τον τρίτο μήνα τους, κάτι που επεσήμανε

Read More »
X