Πού τρέχει ο λογισμός του;

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι από τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και εκείνο που τράβηξε την προσοχή μας είναι το γεμάτο απορία βλέμμα του βουλευτή της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, ο οποίος εικονίζεται στο άκρο δεξιά να στέκει όρθιος, με εμφανώς απορημένο βλέμμα, στραμμένο προς τα εκεί που κάθονται ο Πρωθυπουργός και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης.

Όπως ήταν φυσικό και επόμενο, μας γεννήθηκε το εξής ερώτημα: Τι μπορεί να σκέφτεται ο κ. βουλευτής; (σ. σ. ή για να το κάνουμε κάπως πιο ποιητικό, «πού τρέχει ο λογισμός του;»)

Και να οι πιθανές απαντήσεις:

Ποιος είναι αυτός που κάθεται δίπλα στον Πρωθυπουργό;
Δεν θα σηκωθεί κάποιος να μιλήσει για να πάρω τη θέση του;
Μήπως έπρεπε να ‘ρθω ξημερώματα για να πιάσω θέση;

 

Χρήσιμες συμβουλές προς ψηφοφόρους!

Στο χθεσινό μας σημείωμα γράφαμε για τις δυσκολίες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι ψηφοφόροι αν αποφασίσουν να σταυρώσουν την Κυριακή τα ψηφοδέλτια- σεντόνια που κυκλοφορούν για τις δημοτικές εκλογές.

Ψηφοδέλτια που ορισμένα απ’ αυτά προσεγγίζουν σε μήκος το ένα μέτρο και κάποια ίσως να το ξεπερνούν, στα οποία οι ψηφοφόροι πρέπει κατ’ αρχήν να βρουν το όνομα που θέλουν να σταυρώσουν, έπειτα να βάλουν το απαραίτητο σημάδι που να είναι όσο καλύτερο και πιο ευθυγραμμισμένο γίνεται για να μην βγει και άκυρο, και να το διπλώσουν προσεκτικά έτσι ώστε να μπορεί να χωρέσει στο φάκελο.

Κι όλα αυτά μέσα σ’ έναν μικρό και στενό χώρο και με άλλους να περιμένουν απ’ έξω για να πάρουν σειρά.

***

Απ’ ό,τι φαίνεται κάποιος απ’ τους υποψηφίους συμβούλους της περιοχής μας όχι απλώς μας διαβάζει αλλά φροντίζει να υλοποιεί και τις συμβουλές μας (σ. σ. χωρίς να είναι ο μόνος) και γι’ αυτό χθες με ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο facebook δημοσίευσε μια σειρά οδηγιών προς όσους σκοπεύουν να τον ψηφίσουν για το πώς θα μπορέσουν ν’ αποφύγουν την ταλαιπωρία που τους περιμένει αν σκεφτούν να πάνε στην κάλπη με ασταύρωτο (σ. σ. και αδίπλωτο, προσθέτουμε εμείς) ψηφοδέλτιο.

***

Μήπως θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι σύμβουλοι;

Υποθέτουμε πως οι ψηφοφόροι τους θα το εκτιμήσουν δεόντως!

 

Στοιχεία που τρομάζουν!

Στοιχεία που τρομάζουν αλλά και που θα πρέπει να μας προβληματίζουν όλους, έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σχετικά με τις γεννήσεις και τους θανάτους στη χώρα την περασμένη χρονιά, το 2022.

Σύμφωνα μ’ αυτά στην Ελλάδα γεννήθηκαν 76.541 άνθρωποι το 2022 και πέθαναν 140.801.

Είχαμε δηλαδή, 64.260 περισσότερους θανάτους από γεννήσεις!

***

Ας δούμε τι συνέβη και στα μέρη μας.

Σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας είχαμε 1.432 γεννήσεις και 3.859 θανάτους το 2022.

Δηλαδή, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 2.427 άτομα.

***

Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών γεννήθηκαν 115 άτομα και πέθαναν 487.

Άρα, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 372 άτομα!

Στην Π.Ε. Καστοριάς γεννήθηκαν  236 άτομα και πέθαναν 721.

Η μείωση του πληθυσμού εδώ ήταν κατά 485 άτομα!

***

Στην Π. Ε. Κοζάνης γεννήθηκαν 827 άτομα και πέθαναν 1.966.

Δηλαδή, η μείωση ήταν κατά 1.139 άτομα!

Στην Π. Ε. Φλώρινας γεννήθηκαν 254 άτομα και πέθαναν 685.

Άρα, είχαμε μια μείωση κατά 431 άτομα!

***

Δεν ξέρουμε τι σας λένε τα νούμερα αυτά και ίσως σε κάποιους φαίνονται και μικρά.

Αλλά μιλάμε για νούμερα που αφορούν μόνο μια χρονιά, κατά την οποία συνεχίζεται με αυξανόμενο, δυστυχώς, ρυθμό αυτό που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια.

Η μείωση του πληθυσμού όλης της χώρας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας.

***

Λογικά, το στοιχείο αυτό θα έπρεπε να είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης και προτάσεων κατά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε.

Δεν είδαμε όμως να γίνεται κάτι τέτοιο και όποτε τέθηκε, από λίγους και συγκεκριμένους, δεν αναδείχτηκε όπως θα έπρεπε με βάση τη σπουδαιότητα και τη βαρύτητα του.

 

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X