Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «ανοίγουν δρόμους» για ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις

Σε «Κέντρο Επιχειρηματικής και Καινοτομίας» αναδείχθηκε η Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο των εργασιών της συνάντησης του έργου SMART CON EUROPE (Interreg Europe), στο οποίο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος. Βασικό στόχο αποτέλεσε η ουσιαστική ενίσχυση της συμμετοχής των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε ευρωπαϊκά προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας (R&I).

Στην τριήμερη συνάντηση συμμετείχαν εταίροι και θεσμικοί φορείς από έξι συνολικά χώρες, με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να συμμετέχει μέσω του Εργαστηρίου MaterLab, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Διευθυντή του Εργαστηρίου, Καθηγητή Χημικών Μηχανικών Ιωάννη Μπακούρο και τη συμμετοχή της Δρ. Αμαλίας Κούσκουρα και της Υπ. Διδ. Ελένης Καλλιοντζή.

Στις εργασίες παρέστη επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα SMART CON EUROPE και επεσήμανε πως η Περιφέρεια είναι πάντα αρωγός και πρόθυμη να υποστηρίζει την καινοτομία και τις επιχειρήσεις.

Με τη σειρά της, η υπεύθυνη του προγράμματος Monika Dmitrzak, στέλεχος της Περιφερειακής Αρχής του Pomorskie (Gdansk) της Πολωνίας, επεσήμανε ότι η δημιουργία οικοσυστήματος επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία θα δώσει κίνητρο σε νέους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην καινοτομία.

Οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τα διαθέσιμα εργαλεία που μπορεί να προσφέρει η κάθε χώρα και η κάθε ευρωπαϊκή περιφέρεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μοιράστηκαν γνώσεις, εμπειρίες, πρωτοβουλίες για τον επιχειρηματικό κόσμο και την καινοτομία. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε επιχειρήσεις της περιοχής.

Την καταληκτική ημέρα των εργασιών, το συνέδριο μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημιούπολη της Κοζάνης. Το «παρών» έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών Νικόλαος Λυσσαρίδης και οι Αντιπρυτάνεις Έρευνας & Καινοτομίας, Καθηγητής Στέργιος Μαρόπουλος, και Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Ολιστικής Μέριμνας, Καθηγήτρια Ελένη Γρίβα.

Οι συμμετέχοντες υποδέχθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επιτυχημένη δημιουργία και ανάπτυξη των spin-off επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου: METAMIND INNOVATIONS, με υπεύθυνο τον Καθηγητή Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη, INNORA, με υπεύθυνο τον Καθηγητή Δημήτρη Στημονιάρη, και RedConsulting, με υπεύθυνο τον Καθηγητή Ιωάννη Μπακούρο.

Περισσότερα για το έργο: https://www.interregeurope.eu/smart-con-europe

Τρία τμήματα του ΠΔΜ με χαμηλή βάση εισαγωγής που οδηγούν σε δυναμικούς κλάδους

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των μηχανογραφικών 2025 για όσους συμμετείχαν φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει

Read More »

Η απίθανη ιστορία ενός γεφυριού στα Γρεβενά που θάφτηκε και μπορείς να το δεις πλέον σε ένα υπόγειο

Μία απίθανη ιστορία, ενός θαμμένου αλλά όχι γκρεμισμένου γεφυριού στα Γρεβενά, έγραψε ο Θωμάς Μπιζιούρας στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Θαμμένο εδώ και δεκαετίες κάτω

Read More »

Αντίστροφη μέτρηση για την παραχώρηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων – Τι ισχύει για Κοζάνη & Καστοριά

Εξελίξεις καταγράφονται στο πεδίο της αξιοποίησης και αναβάθμισης 22 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας, με το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) να προετοιμάζει σταθερά το έδαφος για την έναρξη

Read More »

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή μη διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες – Δείτε πότε

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι, λόγω προγραμματισμένων εργασιών στο πλαίσιο έναρξης Παραγωγικής Λειτουργίας του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ, αναβάθμιση του συστήματος

Read More »
X