Στο νήμα αυτής της προεκλογικής περιόδου αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω δύο λόγια για το έργο των υπηρεσιών του Δήμου. Το βασικό καθήκον, που μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει, ανάμεσα σε πολλά άλλα ο Δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς, είναι ο έλεγχος και ο συντονισμός των υπηρεσιών του Δήμου Εορδαίας.
Δεν σας κρύβω ότι η πρώτη μου επαφή με το αντικείμενο ήταν απολύτως τραυματική. Όταν μιλάμε για υπηρεσίες εννοούμε περίπου 250 μόνιμους υπαλλήλους που πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες των 25 κοινοτήτων του Δήμου Εορδαίας. Μιλάμε συνεπώς για τραγική υποστελέχωση και θα σας δώσω μια εικόνα των μεγεθών αυτών με μερικά παραδείγματα: Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, υπεύθυνη ανάμεσα σε πολλά άλλα, για τις σχολικές μονάδες, το οδικό δίκτυο τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τον ηλεκτροφωτισμό όλου του Δήμου, αλλά κυρίως για την σύνταξη μελετών ως μοχλούς απορρόφησης κονδυλίων και ανάπτυξης, σήμερα διαθέτει 7 (επτά) μηχανικούς)!!! Η οικονομική υπηρεσία του Δήμου, ενός οργανισμού με προϋπολογισμούς άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, που θα έπρεπε με βάση την κείμενη νομοθεσία να διαθέτει δύο λογιστές, σήμερα δεν διαθέτει κανέναν!!! Το τμήμα προγραμματισμού του Δήμου την εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης δεν διαθέτει κανέναν πληροφορικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης!!! Ένα ζοφερό περιβάλλον υποστελέχωσης, μνημονιακής υποχρηματοδότησης που έγινε ακόμη πιο απαισιόδοξο λόγω της απολιγνιτοποίησης και της πανδημίας.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν, πάμε να δούμε τι κάναμε.
ΑΛΛΑΞΑΜΕ την καθημερινότητα: Ο στόλος του Δήμου ανανεώθηκε πλήρως με αποτέλεσμα η πόλη και οι κοινότητες να δουν για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια μηχανήματα που ενισχύουν την καθαριότητα, την καθημερινότητα και την πολιτική προστασία.
Για πρώτη φορά μετά από 20 περίπου χρόνια οι κοινότητες και η πόλη είδαν ασφαλτοστρώσεις που θα συνεχιστούν και από το νέο έτος.
Μετά από πολλά χρόνια οι κοινότητες και η πόλη είδαν καινούριες πιστοποιημένες παιδικές χαρές και μέσα στο επόμενο έτος όλες οι κοινότητες θα έχουν από μία νέα παιδική χαρά.
Η πόλη απέκτησε ένα καινούριο σημείο αναφοράς ως χώρο άθλησης και αναψυχής, το πάρκο εκτάκτων αναγκών το οποίο σύντομα θα αποκτήσει και νέες υποδομές.
Ο Δήμος συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και καταθέτει ολοκληρωμένους φακέλους σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Τρέχει ήδη επέκταση σχεδίου πόλεως (πράξη εφαρμογής) και προσεχώς ακολουθεί και νέα.
Ο Δήμος μας για πρώτη φορά ανοίγει τις πόρτες του, δημιουργώντας κλίμα εξωστρέφειας με Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που προσελκύουν πλήθος κόσμου από άλλους νομούς.
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δρομολογούνται μεγάλα αναπτυξιακά έργα με στόχο να αντιστρέψουν το κλίμα σ έναν Δήμο που υποφέρει από την ανεργία των νέων ανθρώπων. Το τοπικό ρυμοτομικό του στρατοπέδου ήδη έχει εγκριθεί και το Πανεπιστημιακό CAMPUS θα έχει ολοκληρωθεί μες στην επόμενη πενταετία.
Όλα αυτά και πολλά ακόμα που δρομολογούνται, έγιναν εφικτά κυρίως για τους εξής λόγους: 1) Γιατί έβαλαν πλάτη οι κακοδιαφημισμένοι υπάλληλοι του Δήμου, με πρώτους τους ήρωες της καθαριότητας και της καθημερινότητας. 2) Γιατί κατέθεσαν την ψυχή τους κάποιοι Αντιδήμαρχοι που κατήργησαν την προσωπική τους ζωή. 3) Γιατί ο Δήμαρχος επέλεξε ένα εξαιρετικό επιτελείων άξιων συνεργατών, που προσέφεραν τον εαυτό τους και την επιστημοσύνη τους.
Πάνω απ’όλα όμως, η αιτία όλων των παραπάνω, είναι ο άνθρωπος που έβαλε το όραμα, το σχέδιο και τη γνώση ώστε να εμπνεύσει όλους μας και να αντιστρέψει το κλίμα.
Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ο άνθρωπος που δουλεύει περισσότερο απ’όλους μας, διαβάζει περισσότερο απ’όλους μας και έχει τον τρόπο να ανοίγει όλες τις πόρτες για να πετύχει τους στόχους που έχει βάλει για το Δήμο μας.
Είναι άνθρωπος που δεν αναγνωρίζει τις φράσεις «δεν μπορώ» ή «δεν γίνεται», όταν αφορά σε διεκδίκηση συμφερόντων για το Δήμο μας.
Είναι αυτός που το σύνθημα «ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΟΡΔΑΙΑ» το έκανε πράξη με μεγαλοθυμία, με υπομονή και με ατελείωτη δουλειά.
Κάποιοι συμπολίτες μας, θεωρούν πως ότι πετύχαμε έως τώρα, ήταν πράγματα απλά αυτονόητα. Το χαρακτηρισμό αυτό τον δέχομαι με μεγάλη χαρά, μόνο που θέλω να σημειώσω πως ότι για τον απλό πολίτη φαίνεται αυτονόητο, για εμάς ήταν σαν να μετακινήσαμε βουνά.
Εύχομαι ειλικρινά η χώρα μου και όλες οι υπηρεσίες της από την κορυφή έως τις βάσεις να λειτουργούν στα μέτρα του «αυτονόητου».
Θέλω κλείνοντας να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Παναγιώτη Πλακεντά για την μοναδική ευκαιρία που μου προσέφερε, όλους τους Αντιδημάρχους με τους οποίους συνεργάστηκα παρά τις εντάσεις μας, καθώς και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου Εορδαίας. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον υπέροχο συνεργάτη μου, Χρήστο Ιωάννου, τον φίλο κι αδερφό Σωτήρη Τζωβαΐρη και την εξαιρετική Πέπη Διρχαλίδου που άφησε τη θέση της σε μια ανώτερη υπηρεσία, παραγκωνίζοντας την υπηρεσιακή και μισθολογική της εξέλιξη, για να συνεισφέρει στο έργο μας.

Σάββας Παπάζογλου
Γενικός Γραμματέας Δήμου Εορδαίας

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X