Την πρώτη δημοσκόπηση επί εποχής του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Στέφανου Κασσελάκη είχαμε προχθές, αυτή που διενήργησε η εταιρεία Opinion Poll για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24.

Σύμφωνα μ’ αυτή και με βάση την εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει σχεδόν το ποσοστό που είχε πάρει και στις εθνικές εκλογές, φτάνοντας το 39,1%, περίπου μιάμιση μονάδα κάτω σε σχέση με το 40,56% του Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ελαφριά κάμψη αφού το 17,83% στην μέτρηση γίνεται 17,3%.

Η διαφορά τους πάντως παραμένει μεγάλη και ξεπερνά τις είκοσι μονάδες (21,8% για την ακρίβεια).

Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει λίγο και από το 11,84% πάει στο 12,3%, ενώ το ΚΚΕ εμφανίζει σημαντική άνοδο και από το 7,69% πάει στο 9,5%.

***

Κάποιοι ίσως αναρωτιούνται τι ρόλο μπορούν να παίξουν στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου αυτά τα ποσοστά.

Δύσκολη η απάντηση, καθώς παρά τα κομματικά χρίσματα και τις επίσημες στηρίξεις που δόθηκαν σε ορισμένους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς πολλοί απ’ αυτούς είναι πραγματικά πολυσυλλεκτικοί και πολυκομματικοί αφού αναφέρονται σε ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα.

Άρα, θα πάρουν ψήφους από περισσότερους του ενός κομματικούς χώρους, αλλά και θα χάσουν ψήφους που θα κερδίσουν κάποιοι απ’ τους αντιπάλους τους για τον ίδιο λόγο.

***

Κάτι άλλο που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, είναι πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές μπαίνουν και άλλοι ισχυροί παράγοντες όπως είναι οι οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές και οι εν γένει κοινωνικές σχέσεις, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο και οδηγούν πολλούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν υποψηφίους που ανήκουν σε εντελώς αντίθετο κομματικό χώρο απ’ αυτούς.

Σε πολλές δε περιπτώσεις αυτοί οι παράγοντες είναι κατά πολύ ισχυρότεροι των όποιων κομματικών γραμμών.

***

Ένα εξίσου σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης της Opinion Poll είναι πως τα άλλα τέσσερα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται όχι μόνο να διατηρούν τις δυνάμεις τους σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου όταν όλα μαζί συγκέντρωσαν 15,99%, αλλά και να τις αυξάνουν λίγο καθώς τώρα συγκεντρώνουν 17,5%.

Το ενδιαφέρον σ’ αυτή την περίπτωση είναι το εξής.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις έγινε μέχρι τώρα ευρύτερα γνωστό ποιους στηρίζουν αυτά τα κόμματα στις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές.

Βέβαια, όσοι τα είχαν επιλέξει στις τελευταίες εθνικές, λογικά, κάποιον θα ψηφίσουν και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ανάλογα με το πού θα κατευθυνθεί η ψήφους τους ίσως κριθεί η εκλογή ορισμένων Περιφερειαρχών ή Δημάρχων.

Τα ποσοστά τους μόνο ως αμελητέα ή ως άνευ ιδιαίτερης αξίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρηθούν, αφού ένα 5, ένα 4, ακόμα και ένα 3,5% μπορεί να είναι το καθοριστικό είτε για να εκλεγεί κάποιος από την πρώτη Κυριακή, μιας και ισχύει το όριο του 43%, είτε για να κερδίσει την εκλογή του τη δεύτερη Κυριακή.

***

Και επειδή τα κόμματα αυτά μπορεί όντως να παίξουν ρόλο και στη δική μας Περιφέρεια, αξίζει, πιστεύουμε, να ρίξουμε μια ματιά στα ποσοστά που συγκέντρωσαν στις εκλογές του Ιουνίου στις τέσσερις Περιφερειακές μας Ενότητες.

Στην Π. Ε. Γρεβενών, τα τέσσερα κόμματα που βρίσκονται στη Βουλή (Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας) συγκέντρωσαν 13,46% και αν προσθέσουμε και το Μέρα 25 που δεν εκπροσωπείται στη Βουλή φτάνουμε στο 15,04%.

Στην Π. Ε. Καστοριάς τα τέσσερα έχουν άθροισμα 17,48% και μαζί με το κόμμα του Βαρουφάκη φτάνουν το 19,81%!

Στην Π. Ε. Κοζάνης τα τέσσερα συγκέντρωσαν ποσοστό 17,87% και μαζί με το Μέρα 25 φτάνουν στο 19,98%.

Στην Π. Ε. Φλώρινας είχαν συνολικά ποσοστό 17,15% και μαζί με το πέμπτο φτάνουν το 19,08%!

Δηλαδή, όλα μαζί κατάφεραν να κερδίσουν στις τρεις Π. Ε. το ένα πέμπτο (1/5), περίπου, των όσων προσήλθαν στις κάλπες.

***

Το πώς, λοιπόν, θα μοιραστεί αυτό το ποσοστό, το οποίο φυσικά δεν είναι δυνατόν να πάει όλο ή το μεγαλύτερο μέρος του προς μια και μόνο κατεύθυνση καθώς πρόκειται για κόμματα όχι μόνο με διαφορετική πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα αλλά και με σοβαρές αντιθέσεις μεταξύ τους, είναι ένα κρίσιμο στοιχείο και ίσως παίξει κι αυτό κάποιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Γιατί αν οι διαφορές μεταξύ των περιφερειακών συνδυασμών κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά, το τι θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι του ενός ή του άλλου κόμματος απ’ αυτά τα πέντε που αναφέραμε, μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ κάποιου συνδυασμού.

Κι ίσως όχι μόνο αυτό, αλλά να δημιουργήσει και εκπλήξεις που σήμερα κάποιοι ούτε καν τις φαντάζονται.

 

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X