Οι «ιντερνετικές μάχες» και οι… πληγές που ανοίγουν!

Διαβάζουμε σε προχθεσινό ρεπορτάζ του e-ptolemeos.gr σχετικά με την κόντρα που υπάρχει μεταξύ των περιφερειακών συνδυασμών που ηγούνται οι κύριοι Γιώργος Κασαπίδης και Γιώργος Αμανατίδης, ότι: «… στη μάχη των social media και της επικοινωνιακής καμπάνιας δεν έχει ξεχωρίσει κάποιος από τους δύο συνδυασμούς, με τον τόνο να προσπαθούν να δώσουν κυρίως οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, σε ελάχιστες όμως περιπτώσεις.

Δε λείπουν φυσικά οι καθημερινές ιντερνετικές μάχες, στο facebook με συγκεκριμένα στελέχη των δύο παρατάξεων να ανταλλάσσουν πυρά και όχι μόνο, ενώ ουκ ολίγες φορές η κατάσταση έχει υπερβεί τα όρια μιας πολιτικής συζήτησης.»

***

Οι «ιντερνετικές μάχες» έχουν γίνει πλέον βασικό συστατικό και στους πολιτικούς αγώνες και ιδιαίτερα στους προεκλογικούς, με τα κόμματα, τους υποψήφιους βουλευτές και όσους βάζουν υποψηφιότητα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να επενδύουν όλο και περισσότερο στη μεγάλη δύναμη που αναμφίβολα διαθέτουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και το διαδίκτυο γενικότερα.

Μια δύναμη που αποδείχτηκε ήδη αρκετές φορές και στην εγχώρια πολιτική σκηνή, αρχικά με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.) που αξιοποίησε δεόντως το διαδίκτυο και ειδικά το facebook και πρόσφατα με το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ που κινήθηκε αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά εκμεταλλευόμενο στο έπακρο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναδείχτηκε σε έκπληξη (δυσάρεστη για πολλούς) των εκλογών του περασμένου Ιουνίου.

Υπάρχει φυσικά και το παράδειγμα του κ. Στέφανου Κασσελάκη, που προβάλει ως φαβορί για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όπως λένε οι πολιτικοί αναλυτές έπαιξε έξυπνα και σωστά το χαρτί της εικόνας και του διαδικτύου και γι’ αυτό κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες και χωρίς προηγούμενη κομματική δράση να περάσει το μήνυμα του και ν’  αναδειχθεί πρώτος στην ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής.

***

Βέβαια, οι «ιντερνετικές μάχες» είναι φορές που ξεφεύγουν από κάποια όρια, και αυτό είναι αλήθεια πως συμβαίνει πολλές φορές, ίσως επειδή ως λαός είμαστε αρκετά θερμόαιμοι και όταν πρόκειται να υπερασπιστούμε τις απόψεις μας συχνά το παρακάνουμε.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει και στην περίπτωση των υποψηφίων των δύο περιφερειακών συνδυασμών Κασαπίδη και Αμανατίδη, αφού όπως αναφέρει το ρεπορτάζ με το οποίο ξεκινήσαμε την εισαγωγή μας «Δε λείπουν φυσικά οι καθημερινές ιντερνετικές μάχες, στο facebook με συγκεκριμένα στελέχη των δύο παρατάξεων να ανταλλάσσουν πυρά και όχι μόνο, ενώ ουκ ολίγες φορές η κατάσταση έχει υπερβεί τα όρια μιας πολιτικής συζήτησης.» (σ. σ. η υπογράμμιση δική μας)

***

Μια «ιντερνετική μάχη» είναι μεν αναίμακτη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ανοίγει… πληγές.

Πληγές που δεν μπορείς να ξέρεις πότε και πώς θα κλείσουν.

Και το κυριότερο, αν θα προλάβουν να κλείσουν την ώρα που θα ήθελες να μην υπάρχουν.

Γιατί, αν έρθουν έτσι τα πράγματα και στο υποθετικό σενάριο που ένα εκ των δύο αντιμαχόμενων μερών χρειαστεί τη συνδρομή και τη βοήθεια του άλλου τη 2η Κυριακή των εκλογών, ίσως να μην αρκεί το να σβηστούν απλώς από τα προφίλ στο facebook όσα σχόλια είχαν γραφτεί ανοίγοντας τις πληγές αυτές.

Μπορεί όμως και να αρκεί καθώς στις εκλογές, όπως και στη ζωή βέβαια, όλα μπορούν να συμβούν αλλά και να… ξεχαστούν, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση!

Οι αριθμοί δείχνουν προβάδισμα Κασσελάκη και στη Δυτ. Μακεδονία.

Δεν τους έχουμε μετρήσει ακριβώς, αλλά οι εκτιμήσεις λένε πως τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στη Δυτική Μακεδονία έχουν ταχθεί πλέον με την πλευρά του υποψηφίου για την προεδρία του κόμματος, κ. Στέφανου Κασσελάκη.

Προφανώς κάτι τέτοιο ενισχύει τη δυναμική του ως φαβορί, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι και το καθοριστικό για την εκλογή του την ερχόμενη Κυριακή.

***

Καθοριστικό και κρίσιμο είναι το πόσος κόσμος θα ξαναπάει ή θα πάει για πρώτη φορά για να ψηφίσει, γιατί όπως συμφωνούν όλοι, η αυξημένη συμμετοχή φαίνεται να ενισχύει πρωτίστως τον κ. Κασσελάκη.

***

Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, και εδώ είχαμε μια καθαρή νίκη του κ. Κασσελάκη σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος πήρε 1.547 ψήφους έναντι των 1.450 που έλαβε η κ. Έφη Αχτσιόγλου.

Πολύ πιο πίσω βρέθηκαν ο κ. Νίκος Παππάς με τις 441 ψήφους, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με τις 259 και ο κ. Στέφανος Τζουμάκας με τις, μόλις, 37!

***

Με δεδομένο πως ο κ. Παππάς έχει ταχθεί ήδη στο πλευρό του κ. Κασσελάκη και ο κ. Τσακαλώτος στο πλευρό της κ. Αχτσιόγλου, οι αριθμοί δείχνουν πως φαίνεται η πλάστιγγα να γέρνει υπέρ του κ. Κασσελάκη, αν και στην πολιτική και ειδικά στις εκλογές οι αθροίσεις δεν ισχύουν πάντα.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X