Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Νίκο Σαμαρά, Νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρ. Διευθυντής του ΕΣΥ.

Ερωτηθείς για την έλλειψη πρωτοβουλιών από την νεοσύστατη κυβέρνηση για την αναδιάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αν πρόκειται για αδράνεια ή αναβλητικότητα, ο κ. Σαμαράς απάντησε πως: “Ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι θα ηγηθεί ο ίδιος για την αναμόρφωση του ΕΣΥ και δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα, ενώ το θέμα είναι τεράστιο. Το ΕΣΥ έχει τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό. Θέλει γενναίες αποφάσεις και εκεί ίσως είναι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων”.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για “εκ βάθρων” αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, να εναρμονιστούν με τα αντίστοιχα προηγμένα συστήματα υγείας της Ευρώπης αλλά και να προχωρήσουν οι αλλαγές παραβλέποντας το όποιο πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις.

Για τον περιβόητο υγειονομικό χάρτη αλλά και τη νομοθεσία που προβλέπει το πώς θα οριστούν οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων και του υγειονομικού χάρτη, ο κ. Σαμαράς σχολίασε σχετικά πως όντως ο νόμος υπάρχει αλλά δυστυχώς δεν έχει ενεργοποιηθεί, ενώ είναι ανάγκη να γίνει αντικειμενική αξιολόγηση των διοικήσεων προκειμένου οι διοικητές να είναι γνώστες, ελπίζοντας επίσης ότι δεν θα μπουν πολιτευτές σε καίριες θέσεις όπου απαιτείται εμπειρία.

Από τη δική του εμπειρία στο Μποδοσάκειο, αναφέρθηκε στην τύχη που είχε να συμμετάσχει σε ένα πολύ καλό διοικητικό συμβούλιο, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη πέρα από τα πρόσωπα να αλλάξει και το πλαίσιο διοίκησης, δίνοντας στις διοικητές τις δυνατότητες να κάνουν αλλαγές εκεί που χολώνουν τα νοσοκομεία, κάνοντας προσλήψεις όπου απαιτείται:

«Πανελλαδικά το πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι πως δεν είναι ελκυστικό. Προκηρύσσονται θέσεις και δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Χρειάζεται μια μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους διοικητές, αλλιώς δεν βλέπω λύση», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως δυστυχώς το ΕΣΥ είναι στην αναζήτηση της «λευκής μπλούζας» και όχι στην κρίση του ποιος θα την φοράει. Ανάφερε μάλιστα το παράδειγμα κάλυψης θέσεων όπως Αναισθησιολόγοι από συνταξιούχους και υπέργηρους.

Ερωτηθείς, ως πολίτης, για το πώς πρέπει να δομηθεί η αντιπεριφέρεια Υγείας στη Δ. Μακεδονία, ο κ. Σαμαράς απάντησε πως οι ουσιαστικές αρμοδιότητες στην υγεία ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση και αυτές που ανήκουν στην περιφέρεια αφορούν στις υποδομές, με τον κ. Σαμαρά να τονίζει την ανάγκη αυτό να αλλάξει και η πολιτεία να εμπιστευθεί την περιφέρεια ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες.

«Δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα η κυβέρνηση καλύτερα από εμάς στη Δ. Μακεδονία τι συμβαίνει. Στο νέο περιφερειακό συμβούλιο είμαστε ήδη 4 γιατροί», τονίζει, λέγοντας πως θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις στο Υπουργείο, προκειμένου να υιοθετηθούν.

«Είμαστε στη διάθεση του περιφερειάρχη για όποια θέση ευθύνης αποφασίσει», απάντησε σχετικά με το κλίμα που υπάρχει λίγες ημέρες πριν οριστεί η νέα περιφερειακή αρχή, προσθέτοντας πως υπάρχει καλή συνεργασία με τους θεσμικούς παράγοντες, ενώ και μεταξύ τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν σύμπνοια, τόνισε, λέγοντας πως υπάρχει χώρος για όλους τους περιφερειακούς συμβούλους εφόσον υπάρχει διάθεση για δουλειά.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, τη θέση του ΠΑΣΟΚ μετά την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η περίοδος Μητσοτάκη σήμερα αντιστοιχεί με την περίοδο Σημίτη στην εξουσία, λέγοντας ακόμη ότι «ο χώρος της Αριστεράς και της Σοσιαλοδημοκρατίας είναι σε μια μεταβατική φάση και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας πως όλος αυτός ο χώρος θα πρέπει να αδελφοποιηθεί. Μάλιστα σημείωσε πως ο χώρος της αριστεράς και της σοσιαλοδημοκρατίας χρειάζονται έναν νέο ηγέτη που θα αναδείξει τον ευρύτερο χώρο και θα εμπνεύσει τον κόσμο, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν αμφισβητεί τον κ. Ανδρουλάκη.

Τέλος, υποσχέθηκε προς τους πολίτες της Δ. Μακεδονίας ότι θα δουλέψουν σκληρά για να μπορέσουν να πετύχουν ότι υποσχέθηκαν προεκλογικά, κάνοντας πράξη τη «Συμμαχία για την ανάπτυξη».

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X