Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Νίκο Λυσσαρίδη, Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή τη συμμετοχή στη διεθνή έκθεση “FOOD EXPO 2024”, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Μαρτίου στον εκθεσιακό χώρο του “ATHENS METROPOLITAN EXPO”. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε δυναμικά με 35 μικρές και μεγάλες εκθέτες, παρουσιάζοντας τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα επιχειρήσεων από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά το Cluster Τυροκόμων και η Αγροτοδιατροφική σύμπραξη. Αυτά τα προϊόντα αποτελούν την ισχυρή ταυτότητα και φήμη της περιοχής, αντιπροσωπεύοντας την ποιότητα της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι συμμετέχοντες έφυγαν ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή τους, μιας και έκαναν εμπορικές συμφωνίες στην έκθεση, ενώ τα απτά αποτελέσματα θα έρθουν και γραπτώς, όπως σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης, προκειμένου να αξιολογείται καλύτερα η συμμετοχή στις εκθέσεις.

Το Cluster Τυροκόμων παρουσίασαν για πρώτη φορά το κασέρι Δυτικής Μακεδονίας και αν αυτό πετύχει θα βγάλουν κι άλλα κοινά τοπικά προϊόντα, ενώ και η Αγροτοδιατροφική σύμπραξη συμμετείχε με 30 επιχειρήσεις και σλόγκαν ότι τα προϊόντα τους δημιουργούν ένα πλήρες γεύμα στο τραπέζι.

Παράλληλα, με τη συνεργασία του ΕΒΕ Κοζάνης, έγινε ένα ωραίο event και παρουσίασε ο σεφ από το Βελβεντό Γιώργος Καραβαγγέλας τοπικά πιάτα με τοπικά προϊόντα, που ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες.

Ερωτηθείς αν οι συμμετέχοντες αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, ο ίδιος απάντησε θετικά, παρατηρώντας, επίσης, ότι αρκετοί εξ αυτών (τρεις) πήγαν σε μεγαλύτερα περίπτερα, κάτι που σημαίνει ότι η επιχείρησή τους μεγάλωσε και μπορούν να πουλήσουν σε μεγαλύτερο κοινό.

«Στόχος μας είναι να μεγαλώνουν οι επιχειρήσεις και παράλληλα να δημιουργούνται πιο μικρές επιχειρήσεις από πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την Αγροδιατροφική σύμπραξη που έγινε κάτω από την «ομπρέλα» της Περιφέρειας, έγινε με στόχο να διαφημιστούν τα τοπικά προϊόντα σε Ελλάδα και εξωτερικό και να συμμετέχουν συλλογικά σε διοργανώσεις. Στην επικείμενη Γ.Σ. θα συζητηθεί η δυνατότητα ένταξης και νέων επιχειρήσεων σε αυτή.

Επίσης, το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει μια επιτροπή εξαγωγών, ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργούν υποβοηθητικά, προκειμένου να βοηθηούν οι επιχειρήσεις στην εξαγωγή προϊόντων τους στο εξωτερικό, ενώ θα γίνουν και βοηθητικά σεμινάρια.

Τέλος, αναφέρθηκε στις Startup επιχειρήσεις που επιχειρούν να λανσάρουν καινοτόμα προϊόντα, λέγοντας πως αυτό το κομμάτι είναι υψηλά στην ατζέντα της νέας περιφερειακής αρχής, τι στιγμή που η περιφερειακή αρχή έχει 17 startups.

Ενωμένοι όλοι μαζί να μπορούμε να βοηθάμε όσους θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, να τους βοηθήσουμε να στήσουν μια υγιής επιχείρηση, μέσω επιχειρηματικών προγραμμάτων και της προ-θερμοκοιτίδας που θα δημιουργηθεί, με στόχο την εκπαίδευση σε μια σειρά από τομείς.

Επίσης, θα μπορούν να συμμετάσχουν στην έκθεση της Θεσσαλονίκης «Beyond», για να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους στον τομέα της καινοτομίας και τεχνολογίας, ενώ θα διοργανωθούν και επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό.

 

X