Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 συνομιλήσαμε για τη γραφή και τη λανθάνουσα σχέση της με την αναπηρία, χαρτογραφώντας την ποιήτρια Φανή Αθανασιάδου μαζί με τον ποιητή Σπύρο Θεριανό.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο Βαρβούτειο Δημοτικό Ωδείο Πτολεμαϊδας, ανήκει στα “ΝΗΜΑΤΑ”, το ετήσιο πρόγραμμα του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, και συγκεκριμένα στα ΝΗΜΑΤΑ του Σεπτεμβρίου. Είναι η πρώτη εκδήλωση των “ΝΗΜΑΤΩΝ” που αφορά στη γραφή. Η δεύτερη έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο με καλεσμένη τη συγγραφέα Κατερίνα Δημόκα.

Βίντεο: Φάνης Τοψαχαλίδης

Η Τέχνη είναι απελευθερωτική, καταλύει τις διαχωριστικές γραμμές που υψώνουν οι κοινωνίες ανάμεσα στους ανθρώπους. Η γραφή ως λυτρωτική διέξοδος ενδοϋπαρξιακής δημιουργικής έκφρασης του ανθρώπου, είναι το χάρισμα που κοινωνεί και επικοινωνεί με τα βαθύτερα ερωτηματικά της ζωής μα και τα θαυμαστά, τις απορίες, την αμφιβολία και την αμφισβήτηση με την επίγνωση ή την άγνοια που γεννά και την ερμηνεύει κατά το δοκούν και σε όλες τις εκφάνσεις της.

Το περισκόπιο της ποίησης αναμετράται και καταμετρά τον χρόνο, την μερικότητα, την θνητότητα, το πεπερασμένο και το αιώνιο. Εμπρός στην ποικιλομορφία της κτιστής φύσης η αναπηρία, η κάθε αναπηρία, αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ταυτότητας της ανθρώπινης κοινότητας που μέσω της ελευθερίας, της ισοτιμίας της συμπερίληψης αποκαθίσταται η αδικία, ο κοινωνικός αποκλεισμός που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία από χρόνιες προλήψεις και προκαταλήψεις, ώστε να μετέχουν να συμμετέχουν στην παραγωγική και κάθε δημιουργική διαδικασία της ζωής και της τέχνης.

Άλλωστε στην ανθρώπινη ιστορία σπουδαίοι καλλιτέχνες έμειναν στη μνήμη των ανθρώπων όχι για την αναπηρία τους αλλά για το ταλέντο την προσφορά τους σε διάφορες μορφές τέχνης. Έτσι τα νήματα της γραφής γίνονται δρόμοι, διαδρομές, σταυροδρόμια επικοινωνίας, συναντήσεων και ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών, γνώσεων. Στάσεις ζωής και τέχνης με προοπτική και βλέμμα ανοιχτό στο μέλλον” ΦΑΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X