Μεσανατολικό: Το Ισραήλ «απαντά» στην Χαμάς, οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.100

Το Ισραήλ περνά στην αντεπίθεση σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους σε αντίποινα για μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στην ιστορία του, όταν η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς σκότωσε 700 Ισραηλινούς.

Η επιδρομή της Χαμάς σε ισραηλινές πόλεις το Σάββατο ήταν η πιο θανατηφόρα από τις επιθέσεις της Αιγύπτου και της Συρίας στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

Ώρα για «ισχυρή εκδίκηση» ο λόγος Νετανιάχου

Σε απάντηση, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν συγκροτήματα κατοικιών, σήραγγες, ένα τζαμί και σπίτια αξιωματούχων της Χαμάς στη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 400 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, τηρώντας τον όρκο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για «ισχυρή εκδίκηση».

«Το τίμημα που θα πληρώσει η Λωρίδα της Γάζας θα είναι πολύ βαρύ και θα αλλάξει την πραγματικότητα για πολλές γενιές», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

«11η Σεπτεμβρίου»

Το Ισραήλ εξάλλου δέχθηκε επίθεση στα βόρεια σύνορά του, με τον Λίβανο. Το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, άνοιξε πυρ με οβιδοβόλα εναντίον διαφιλονικούμενου τομέα στα σύνορα, οδηγώντας τον ισραηλινό στρατό να προχωρήσει σε πλήγμα drone εναντίον θέσης της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Ενώ στην Αίγυπτο, δυο ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικού εναντίον τους στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, διαβεβαίωσαν πως αιχμαλώτισαν «πολυάριθμους στρατιώτες» του Ισραήλ.

«Αυτό που έγινε δεν έχει προηγούμενο στο Ισραήλ», αναγνώρισε ο κ. Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ κατελήφθη εξαπίνης από αυτή την επίθεση άνευ προηγουμένου», έκρινε από την πλευρά του ο Τζόναθαν Πάνικοφ, διευθυντής της πρωτοβουλίας Σκόουκροφτ για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή: «Άκουσα πολλές συγκρίσεις με (τις επιθέσεις που είχαν διαπραχθεί) την 11η Σεπτεμβρίου (2001 στις ΗΠΑ) και πολλοί Ισραηλινοί δεν μπορούν να καταλάβουν πώς μπόρεσε να γίνει αυτό».

Απόστρατος Ισραηλινός υποστήριξε πως ο ισραηλινοαραβικός πόλεμος του 1973, που παραμένει εθνικό τραύμα στο Ισραήλ, ήταν «λίγος» σε σύγκριση με την επίθεση της Χαμάς προχθές Σάββατο, στην οποία είδε «πολύ σοβαρή αποτυχία» των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

Η επίθεση της Χαμάς εξαπολύθηκε 50 χρόνια και μια μέρα έπειτα από εκείνον τον πόλεμο, που είχε φέρει το Ισραήλ προ εκπλήξεως και είχε στοιχίσει 2.600 ζωές στην ισραηλινή πλευρά σε τρεις εβδομάδες εχθροπραξιών.

Στην άλλη πλευρά, η ισραηλινή αντεπίθεση «μας κάνει να φοβόμαστε την καταστροφή και το τέλος της κοινωνίας των πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Σάντι αλ Άσι, 29χρονος κάτοικος του μικροσκοπικού παλαιστινιακού παραθαλάσσιου θύλακα.

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση ήρθαν από όλο τον κόσμο, αν και τα δυτικά έθνη στάθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο πλευρό του Ισραήλ, ενώ το Ιράν, η Χεζμπολάχ και διαδηλωτές σε διάφορα κράτη της Μέσης Ανατολής επαινούσαν τη Χαμάς.

Στο νότιο Ισραήλ την Κυριακή, οι ένοπλοι της Χαμάς εξακολουθούσαν να μάχονται τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας περισσότερο από 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική, πολύπλευρη επίθεσή τους με πυραύλους και ομάδες ενόπλων που κατέλαβαν στρατιωτικές βάσεις και εισέβαλαν σε συνοριακές πόλεις.

Μεγάλη στρατιωτική δύναμη στην Λωρίδα της Γάζας

Ο στρατός (του Ισραήλ) δήλωσε ότι έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες γύρω από τη Γάζα, μια στενή λωρίδα που φιλοξενεί 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, και άρχισε να εκκενώνει τους Ισραηλινούς γύρω από τα σύνορα.

Άγνωστος ο ακριβής αριθμός των νεκρών

Το Ισραήλ δεν έδωσε στη δημοσιότητα τον επίσημο αριθμό των θυμάτων, ωστόσο σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 700 νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά.

Ο εκπρόσωπος του στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «την χειρότερη σφαγή αθώων πολιτών στην ιστορία του Ισραήλ».

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και αρκετοί Αμερικανοί, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Η «φονική» αναζωπύρωση μπορεί να υπονομεύσει τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κινήσεις προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας – σενάριο που θα μπορούσε να «σβήσει» τις ελπίδες των Παλαιστινίων για κυριαρχία και να εγκλωβίσει τον κύριο υποστηρικτή της Χαμάς, το Ιράν.

«Φρικιαστικό» τοπίο – Αγνοούμενοι και όμηροι

Με τα συντρίμμια από τις επιθέσεις να είναι ακόμη διάσπαρτα γύρω από τις νότιες πόλεις και τις συνοριακές κοινότητες την Κυριακή, οι Ισραηλινοί σοκαρίστηκαν από τη θέα πτωμάτων στους δρόμους, τα καμένα αυτοκίνητα και σπίτια τους.

Περίπου 30 αγνοούμενοι Ισραηλινοί που συμμετείχαν σε φεστιβάλ το οποίο δέχθηκε επίθεση από ενόπλους (της Χαμάς), βγήκαν από τα καταφύγια την Κυριακή, ενώ σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, άλλοι 260 έπεσαν νεκροί.

Παλαιστίνιοι μαχητές πήραν δεκάδες ομήρους στη Γάζα, μεταξύ των οποίων στρατιώτες και πολίτες, παιδιά και ηλικιωμένους. Μια δεύτερη παλαιστινιακή μαχητική ομάδα, η Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσε ότι κρατά περισσότερους από 30 από τους αιχμαλώτους.

Στήριξη Νετανιάχου από Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στον Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας σε ανάρτησή του στο twitter, (X) «την πλήρη υποστήριξή στον λαό του Ισραήλ απέναντι σε μια άνευ προηγουμένου και τρομακτική επίθεση από τους τρομοκράτες της Χαμάς».

Επίσης, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε ότι διέταξε την Ομάδα Κρούσης Αεροπλανοφόρων USS Gerald R. Ford στην ανατολική Μεσόγειο ως ένδειξη υποστήριξης προς το Ισραήλ και ότι θα παρέχει πυρομαχικά στον στενότερο σύμμαχο της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή.

Στη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χαζέμ Κασέμ καταδίκασε την ανακοίνωση των ΗΠΑ ως «πραγματική συμμετοχή στην επίθεση εναντίον του λαού μας», και δήλωσε ότι η ομάδα δεν θα εκφοβιστεί.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε τον ισραηλινό ομόλογό του για τη «διαρκή» υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ, ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να «υποστηρίξουν την ειρήνη» και να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.

Η Γαλλία κινητοποιείται «για να αποφευχθεί η σύγκρουση να εκτραχυνθεί», να υπάρξει «ανάφλεξη στη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο ή στην περιφέρεια», είπε εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του «το Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε χθες ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση, καταδικάστηκε η Χαμάς, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία, γεγονός το οποίο στηλίτευσε η Ουάσιγκτον.

Αναστολή πτήσεων

Αρκετοί διεθνείς αεροπορικές εταιρίες – United Airlines (UAL.O), Delta Air Lines (DAL.N), American Airlines (AAL.O) και Air France (AIRF.PA) – δήλωσαν ότι ανέστειλαν τις πτήσεις που εξυπηρετούν το Τελ Αβίβ και περιμένουν να βελτιωθούν οι συνθήκες πριν επαναλάβουν τα δρομολόγια.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι τουλάχιστον 70.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία και έκανε έκκληση για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαύλων για τη μεταφορά τροφίμων στη Γάζα.

Ο οικονομικός αντίκτυπος

Στις αγορές, ο βασικός δείκτης TA-35 του χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ υπέστη χθες πτώση 6,47%, κατέγραψε τη χειρότερή του συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Ενώ οι τιμές του πετρελαίου ανέβαιναν κατά 4% και πλέον τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα: αυτή του πετρελαίου Brent κατέγραφε αλματώδη αύξηση (+4,7%), στα 86,65 δολάρια το βαρέλι, αυτή του βαρελιού της αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς West Texas Intermediate επίσης (+4,5%), στα 88,39 δολάρια, λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές.

Η αιώνια μάχη Ισραήλ – Παλαιστίνης

Η κλιμάκωση έρχεται ως επακόλουθο της εθνικής διαμάχης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη -από το Ισραήλ- Δυτική Όχθη, όπου οι Παλαιστίνιοι ασκούν περιορισμένο έλεγχο.

Οι συνθήκες στη Δυτική Όχθη έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της σκληρότητας της δεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου, που φέρει ισραηλινές επιδρομές και επιθέσεις σε παλαιστινιακά χωριά, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου.

Η ειρηνευτική διάθεση έχει «κολλήσει» εδώ και χρόνια, με την ισραηλινή πολιτική να διασπάται φέτος από τις εσωτερικές διαμάχες σχετικά με τα σχέδια του Νετανιάχου για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.

Πηγή: Dnews

Οι κίνδυνοι που απειλούν τους εφήβους απ’ τον εθισμό τους στα social media – Ο Ανεμοδείκτης σχολιάζει (3/1)

Την περασμένη Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο. Μια Στρατηγική απολύτως απαραίτητη και αναγκαία

Read More »
X