Τα στελέχη της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ)Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκαν 42 μαθητές/τριες της  Α’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας, την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον Φιλώτα.

Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα για θέματα που αφορούν το Αμύνταιο και τη Φλώρινα

Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο, αλλά και να πληροφορηθούν από το στέλεχος της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Κωνσταντίνου, σχετικά με το τί είναι η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με τη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, ποιες οι επιπτώσεις της, που οφείλεται και πώς ο άνθρωπος συμβάλλει έμμεσα ή άμεσα με τη δραστηριότητά του  στη μεταβολή της σύνθεσης της παγκόσμιας ατμόσφαιρας. Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στα αέρια του θερμοκηπίου καθώς και στους τομείς της οικονομίας και στις χώρες που είναι περισσότερο υπεύθυνες για την κρίσιμη κατάσταση που ήδη βιώνουμε. Επιπλέον οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μορφές αυτών αλλά και την αποθήκευση ενέργειας, καθώς έχουμε ανάγκη να αποθηκεύουμε την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ. Ακολούθως έγινε συζήτηση αναφορικά με τους τρόπους που μπορούμε στην καθημερινότητά μας να συμβάλλουμε για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, οι μαθητές/τριες και συνοδοί εκπαιδευτικοί πληροφορήθηκαν για τους κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποκορύφωμα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αλλά και για τη δέσμευση της Ελλάδας σε εθνικό επίπεδο με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο.

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου, από το στέλεχος της ομάδας έργου του ΟΕΝΕΦ – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Μαρία Νομικού, όπου οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

Τέλος, οι μαθητές/τριες του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας έπαιξαν το διαδικτυακό παιχνίδι Kahoot! απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πράσινη και δίκαιη μετάβαση και την κλιματική κρίση. Με το πέρας της εκπαιδευτικής επίσκεψης, μοιράστηκαν δώρα στις νικήτριες ομάδες με έντυπο ενημερωτικό υλικό και εκδόσεις από τα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ευχαριστούμε θερμά τη διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας, κ. Ιωάννα Χρυσοχοΐδου, καθώς και τις συνοδούς εκπαιδευτικούς κ. Γεωργία Βαμβακά, κ. Φωτεινή Ραχωβίτσα, κ. Αγγελική Καραπέτου για την άψογη συνεργασία, αλλά και όλους/όλες τους/τις μαθητές/τριες για το ενδιαφέρον και ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, αποτελεί αρωγό για ενημέρωση και ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

Το πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος “Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2023” έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

               

Οι Νέοι Μπροστά!

Μείνετε συντονισμένες/οι!

 

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY

 

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56

 

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή: https://shorturl.at/lyOR3

X