Στους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, καθώς και στις πολιτικές που υλοποίησε η δημοτική αρχή με επίκεντρο τη γυναίκα, αναφέρθηκε ο Λάζαρος Μαλούτας, κατά τη συνάντηση γυναικών, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 1 Οκτωβρίου 2023, σε γνωστό καφέ της πόλης.

Παρουσία δεκάδων φίλων της «Ενότητας» ο κ. Μαλούτας αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων που εκπονήθηκε σε αυτή τη δημοτική περίοδο, υπογραμμίζοντας πως «Στο σχέδιο αυτό, αρθρώνονται πολιτικές που αφορούν κάθε επίπεδο της διοίκησης του Δήμου. Καθορίζονται προτεραιότητες, δράσεις και μέσα για τη συμπερίληψη της διάστασης του φύλου στην πολιτική και τη λειτουργία του Δήμου, ενώ στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων για την επίτευξη της πραγματικής ισότητας στην πράξη και όχι στα χαρτιά».

Και συνέχισε «Συνεχίζουμε μαζί, γιατί θέλουμε:
• Ένα Δήμο που οι γυναίκες θα θωρακίζονται από κάθε είδους διάκριση στην ιδιωτική και δημόσια ζωή τους,
• Ένα Δήμο στήριγμα για τις γυναίκες»

Ο Λάζαρος Μαλούτας έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η «Ενότητα» για τη νέα περίοδο. Αναλυτικά αναφέρθηκε:
• Στην ένταξη του Δήμου Κοζάνης στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος Νταντάδες της Γειτονιάς, για επιμελήτριες παιδιών από 2 μηνών έως 2,5 ετών
• Στη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας Γυναικών με στόχο την ενεργοποίηση νέων επιστημόνων σε τομείς όπως η έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη και η επιχειρηματικότητα.
• Στη σύσταση δομής στο πλαίσιο του Γραφείου Πολιτικών Ισότητας για την αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας.
• Στη διεύρυνση του Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, ώστε αυτό να καλύπτει και την παιδική κακοποίηση αλλά και την σεξουαλική εκπαίδευση.
• Σε επιπλέον πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της επέκτασης των προγραμμάτων υγείας για τις γυναίκες και στο Δήμο Κοζάνης.
«Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό», ανέφερε ο Λ. Μαλούτας «ιδρύουμε ΚΕΠ Υγείας, διεκδικούμε την επέκταση του προγράμματος για δωρεάν εξετάσεις πρόληψης του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 50-69 και δωρεάν εξετάσεις πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και προς την επέκταση των εθνικών προγραμμάτων πρόληψης δημόσιας υγείας και ιδίως της ψυχικής υγείας των γυναικών στο Δήμο Κοζάνης».

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X