Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Λευτέρη Ιωαννίδη, Υποψήφιο Ευρωβουλευτή με το Κόμμα «ΚΟΣΜΟΣ» και π. δήμαρχο Κοζάνης. στην νέα διαπεριφερειακή εκπομπή, 10 ΜΜΕ από τέσσερις Περιφέρειες «RegioNewsGR for the EU». Στην εκπομπή συμβάλλουν επιπλέον οι εκδότες-δημοσιογράφοι Αντώνης Πουγαρίδης και Ζήσης Μιχ. Πατσίκας.

Ερωτηθείς αν οι οικολόγοι, χώρο από τον οποίο προέρχεται πολιτικά ο ίδιος, ο κ. Ιωαννίδης απάντησε πως «δεν είναι δικαίωσης αλλά ζήτημα πολιτικών που πρέπει να αναπτυχθούν για να ανατρέψουμε την κλιματική αλλαγή και την κλιματική κρίση που αλλάζει τα πάντα στη Δ. Μακεδονία. Η μετάβαση είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ιωαννίδης προσέθεσε πως ήδη από την ίδρυση της Δημοτικής Κίνησης, αλλά και από την πρότερη παρουσία του στην Οικολογική Κίνηση, είχαν μιλήσει για την ανάγκη μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, συντεταγμένα. «Ως δήμαρχος έκανα αυτό που όφειλα να κάνω, συγκροτώντας μια ομάδα που παρακολουθούσε τα ευρωπαϊκά δεδομένα και αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν η Δ. Μακεδονία να μπει ως περιφέρεια – πιλότος στην πρωτοβουλία της Ε.Ε, να εκπονηθεί μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για πρώτη φορά ετέθη το Ταμείο Δίκαιης μετάβασης και το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, προσπαθώντας να ανοίξουμε έναν πολιτικό διάλογο σε πολιτικό επίπεδο. Τα καταφέραμε σε ένα βαθμό, δεδομένης της προσπάθειας παραμονής του λιγνίτη, μιας μάχης χαμένης εκ του αποτελέσματος», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το τι έκανε λάθος η χώρα και τι έπρεπε να γίνει για τη Δίκαιη Μετάβαση, ο κ. Ιωαννίδης απάντησε πως έγιναν πολλά πράγματα λάθος, κυρίως το ότι η διαδικασία γίνεται πολύ κεντρικά, χωρίς κοινωνική συμμετοχή και με απαξιωμένους τους τοπικούς θεσμούς.

Είπε πως η κοινωνικοοικονομική μετάβαση πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας. Αναφέρθηκε και στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των ορυχείων και στις αντιδράσεις που υπάρχουν (δεδομένου και του σχετικού άρθρου που συνέγραψε με τον Λ. Τσικριτζή), επισημαίνοντας ότι δεν μπαίνουν ως προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνίας αλλά οι ανάγκες της ΔΕΗ.

«Υπάρχουν σε εξέλιξη επενδυτικές προσκλήσεις για την επιχειρηματικότητα, που είναι σαν να τα βγάζουν για την άλλη περιοχή. Η μετάβαση πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις τοπικές επιχειρηματικές ανάγκες. Αυτή είναι η συνταγή του λάθους», ανέφερε επίσης.

Ερωτηθείς για τον επικεφαλής του φορέα «ΚΟΣΜΟΣ» Πέτρο Κόκκαλη και αν θα μπορούσε να υπάρξει μια συνένωση δυνάμεων 9δεδομένου ότι ο κ. Κόκκαλης αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο διάσπασης του κόμματος και αποχώρηση στελεχών για τη Νέα Αριστερά), ο κ. Ιωαννίδης απάντησε πως ήταν πάντα στον χώρο της πολιτικής οικολογίας, συμπληρώνοντας ότι: «Το ΚΟΣΜΟΣ έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στο πολιτικό σύστημα. Να καλύψει την πολιτική οικολογία συντεταγμένα και οργανωμένα. Υπάρχει ένα κενό, υπάρχει κόσμος που αναζητεί μια πράσινη οικολογική φωνή, που προτάσσει το περιβάλλον, κοινωνία και οικονομία».

Προσέθεσε πως η διαδρομή του Πέτρου Κόκκαλη στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν πολύ καλή, έχει παρελθόν στο χώρο και σήμερα γύρω από τον «ΚΟΣΜΟ» συγκεντρώνονται άνθρωποι απαρτίζοντας μια συλλογικότητα και το ψηφοδέλτιο του κόμματος απαρτίζεται από 42 άτομα με σπουδαία διαδρομή.

«Ερχόμαστε να μιλήσουμε για τις λύσεις και όχι για να περιγράψουμε τα προβλήματα το πρόγραμμά μας θα μιλήσει για όλα τα ζητήματα, θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης. Ζήτησε να υπάρξει μια πράσινη συμφωνία που θα οδηγήσει σε μια οικονομία βιωσιμότητας και ευημερίας των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Κατέληξε πως χρειαζόμαστε ισχυρή Ευρώπη για να διασφαλιστεί η ευημερία των πολιτών, ενώ κάλεσε τον κόσμο να τον στηρίξει δεδομένης και της πορείας του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αν κάτι με διακρίνει όλα αυτά τα χρόνια είναι η συνέπεια αυτών που λέω διαχρονικά χωρίς αμφιταλαντεύσεις ,  πισωγυρίσματα και αστερίσκους. Πάντα έλεγα ότι πίστευα αγνοώντας το πολιτικό κόστος, κάτι που για μένα είναι σημαντικό. Αγωνίστηκα για μια Δίκαιη Μετάβαση της Δ. Μακεδονίας». Τέλος, ανέφερε πως η διαδρομή του Π. Κόκκαλη έχει διαπιστωμένα δώσει τα διαπιστευτήριά του.

X